Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx?
Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx? Je staat er niet bij stil maar ook geld heeft een eigen ontstaansgeschiedenis. In het Kapitaal beschrijft de filosoof Karl Marx hoe dat is gegaan. Hieronder in het kort zijn uitleg.
Over Karl Marx
Karl Marx werd in 1818 geboren in Trier, Duitsland. Hij studeerde filosofie aan de universiteit van Jena, waar hij aanvankelijk meer interesse toonde voor bier. Daarna leidde hij een rondtrekkend bestaan en woonde hij in Keulen en Parijs. Daar ontmoette hij zijn vriend voor het leven Friedrich Engels en vestigde zich in Londen. Daar kende hij grote armoede maar ook betere tijden. Hij overleed in 1883 aan bronchitis.
Ruilhandel
Marx had zo zijn eigen ideeën over het ontstaan van geld. Volgens hem was het allemaal begonnen met ruilhandel.
Laten we zeggen twee zakken aardappelen voor een stuk stof. Omdat ruilen wat onhandig was, constant sjouwen met je producten, gingen de mensen op zoek naar een Algemeen Equivalent. Laten we zeggen twee zakken aardappelen of een stuk stof is gelijk aan een gram goud. Dit was al een hele verbetering. Geen rugpijn en je kon veel sneller handelen.
Van Algemeen Equivalent naar product
Met goud als Algemeen Equivalent ging de handel een stuk vlotter echter het beïnvloedde het denken van de mensen ook. Men vergat waar dat stukje goud ook alweer voor stond en zag het als een product op zich. Laten we zeggen twee zakken aardappelen voor een halve gram goud. Dan verkoop je meer dan mijn buurman en maak je uiteindelijk meer winst. Zo werd goud van een Algemeen Equivalent een goed onder de goederen waarmee gehandeld kon worden.
Nog meer handel
Om de handel nog vlotter te laten verlopen koos men ervoor om goud in vaste eenheden aan te bieden. Een gram was voortaan een gouden munt. Het wegen kon achterwegen worden gelaten en de handel kon nog sneller. Al snel kwam met erachter dat goud helemaal niet nodig was. De mensen vertrouwde het geld, het ging immers goed en de gouden munten werden al snel vervangen door munten van minder waardevolle metalen. Uiteindelijk besloot met om de munten te vervangen door papier. Nog makkelijker een wederom kon de handel nog sneller. Geld was nu een afspraak uitgedrukt in papier en gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
Tegenwoordig
Wij zijn nog een stapje verder gegaan. Naast munten en briefjes drukken wij geld uit in nummers op een bankrekening. Geld is in onze tijd naast een product waar de banken mee handelen een nummer geworden. Nog sneller kunnen wij handelen. Het credo luidt dus nog steeds Tijd is Geld......
Uitspraken van Marx
De schrijver moet geld verdienen om te kunnen leven en schrijven, maar hij moet zeker niet leven en schrijven om geld te verdienen.
Verkoop iemand een vis en hij heeft een hele dag te eten; leer iemand vissen en je verknalt een prachtige zakenkans.