Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx?

Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx? Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx? Je staat er niet bij stil maar ook geld heeft een eigen ontstaansgeschiedenis. In het Kapitaal beschrijft de filosoof Karl Marx hoe dat is gegaan. Hieronder in het kort zijn uitleg.

Over Karl Marx

Karl Marx werd in 1818 geboren in Trier, Duitsland. Hij studeerde filosofie aan de universiteit van Jena, waar hij aanvankelijk meer interesse toonde voor bier. Daarna leidde hij een rondtrekkend bestaan en woonde hij in Keulen en Parijs. Daar ontmoette hij zijn vriend voor het leven Friedrich Engels en vestigde zich in Londen. Daar kende hij grote armoede maar ook betere tijden. Hij overleed in 1883 aan bronchitis.

Ruilhandel

Marx had zo zijn eigen ideeën over het ontstaan van geld. Volgens hem was het allemaal begonnen met ruilhandel.
Laten we zeggen twee zakken aardappelen voor een stuk stof. Omdat ruilen wat onhandig was, constant sjouwen met je producten, gingen de mensen op zoek naar een Algemeen Equivalent. Laten we zeggen twee zakken aardappelen of een stuk stof is gelijk aan een gram goud. Dit was al een hele verbetering. Geen rugpijn en je kon veel sneller handelen.

Van Algemeen Equivalent naar product

Met goud als Algemeen Equivalent ging de handel een stuk vlotter echter het beïnvloedde het denken van de mensen ook. Men vergat waar dat stukje goud ook alweer voor stond en zag het als een product op zich. Laten we zeggen twee zakken aardappelen voor een halve gram goud. Dan verkoop je meer dan mijn buurman en maak je uiteindelijk meer winst. Zo werd goud van een Algemeen Equivalent een goed onder de goederen waarmee gehandeld kon worden.

Nog meer handel

Om de handel nog vlotter te laten verlopen koos men ervoor om goud in vaste eenheden aan te bieden. Een gram was voortaan een gouden munt. Het wegen kon achterwegen worden gelaten en de handel kon nog sneller. Al snel kwam met erachter dat goud helemaal niet nodig was. De mensen vertrouwde het geld, het ging immers goed en de gouden munten werden al snel vervangen door munten van minder waardevolle metalen. Uiteindelijk besloot met om de munten te vervangen door papier. Nog makkelijker een wederom kon de handel nog sneller. Geld was nu een afspraak uitgedrukt in papier en gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Tegenwoordig

Wij zijn nog een stapje verder gegaan. Naast munten en briefjes drukken wij geld uit in nummers op een bankrekening. Geld is in onze tijd naast een product waar de banken mee handelen een nummer geworden. Nog sneller kunnen wij handelen. Het credo luidt dus nog steeds Tijd is Geld......

Uitspraken van Marx
De schrijver moet geld verdienen om te kunnen leven en schrijven, maar hij moet zeker niet leven en schrijven om geld te verdienen.
Verkoop iemand een vis en hij heeft een hele dag te eten; leer iemand vissen en je verknalt een prachtige zakenkans.
© 2011 - 2024 Tom4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karl Marx en Max Weber, religie en het kapitalismeKarl Marx en Max Weber, religie en het kapitalismeMax Weber (Erfurt, 21 april 1864 München, 14 juni 1920) was een Duitse socioloog. Hij geldt als een van de grondlegger…
Hoe was het leven van Karl Marx?Hoe was het leven van Karl Marx?Karl Marx, een Duitse filosoof. De bedenker van het communisme. Hij was het niet eens met de ongelijkheid van de twee kl…
ConflictsociologieConflictsociologieBinnen de sociologie zijn er drie (hoofd)stromen te onderscheiden. De conflictsociologie is daar een van. Conflictsociol…
Karl Marx: korte beschrijving van zijn levensloopHieronder volgt een overzicht van het leven van Karl Marx. De meest belangrijke gebeurtenis zijn hierin opgenomen.

Pas op met vooruitbetalingenVeel winkeliers en webwinkels vragen een vooruitbetaling bij het bestellen van goederen. Hiermee wil de winkelier voorko…
Verzamelen: het kopen en verkopen van middeleeuwse muntenVerzamelen: het kopen en verkopen van middeleeuwse muntenEr zijn veel verzamelaars die munten uit de middeleeuwen verzamelen. Er is daarom ook goed geld te verdienen met het kop…
Bronnen en referenties
  • Het Kapitaal van Karl Marx
Tom4u (8 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.