Geschiedenis van de Servische dinar

Geschiedenis van de Servische dinar De Servische dinar is de munteenheid van Servië. Deze munt heeft een lange geschiedenis. De laatste versie van de Servische dinar werd in 2003 geïntroduceerd. De koers van de munt is stabiel ten opzichte van de euro. De wisselkoers ten opzichte van de dollar fluctueert, maar dat komt voor een belangrijk deel ook door de dollar. De munt is zelfstandig en wordt uitgegeven door de Centrale Bank van Servië. De Servische dinar is de munteenheid van Servië. Servië heeft een lange geschiedenis met de dinar. De eerste munteenheid die de naam dinar droeg werd in 1213 gelanceerd. De huidige dinar is een voortzetting van de Joegoslavische dinar. Dit was de munt van het oude Joegoslavië. Joegoslavië viel aan het begin van de jaren negentig uit elkaar in verschillende staten, en deze staten moesten allemaal een nieuwe munt krijgen. Kroatië kreeg bijvoorbeeld de Kroatische kuna en Servië kreeg de dinar weer. Het huidige symbool voor de munt is RSD or РСД. In de informele zin worden in Servië ook de volgende aanduidingen nog gebruikt: din or дин. De internationale code van de munt is ISO 4217. De afkorting die internationaal meestal wordt gebruikt is RSD.

Geschiedenis van de Servische dinar

De eerste referentie naar de Servische dinar dateert uit 1214 gedurende de regering van Stefan de Eerste van de Nemanjic-dynastie Ten tijde van een van zijn opvolgers Stefan Lazarević in 1459 werd in een groot deel van Joegoslavië de zilveren dinar gebruikt. In het Servische keizerrijk werd de munt op dat moment vervangen voor de gouden dinar. De munt was een belangrijk Servisch nationalistisch symbool in de middeleeuwen.

Koers van de Servische dinar

De eerste moderne dinar werd in de 19e eeuw door de Ottomanen geïntroduceerd. Die hadden op dat moment het gebied waar later Joegoslavië lag veroverd. Op dat moment werden in de verschillende regio’s verschillende munten gebruikt. Prins Milos Obrenovic kwam in 1917 aan de macht en deed onderzoek naar alle verschillende muntsoorten. Hij kwam tot de conclusie dat er 43 verschillende munten in omloop waren in Servië. Deze hadden allemaal een andere waarde en dat maakte het handelsverkeer zeer ingewikkeld. Er waren 10 gouden munten, 28 zilveren munten en 8 koperen munten.

Munteenheid in Servië

In 1868 werden de eerste munten van de nieuwe munteenheid geïntroduceerd. In 1868 kwamen de eerste bronzen munten, in 1874 de zilveren munten en in 1879 de gouden munten. De eerste bankbiljetten werden in 1876 geïntroduceerd. Van 1873 was de de koers van dinar gelinkt aan die van de Franse frank. Dat betekent als deze munt minder waard werd, de Servische dinar ook minder waard werd. Na 1894 voegde Servië zich bij de Latijnse Monetaire Unie. In 1920 werd de Servische dinar vervangen voor de Joegoslavische dinar, terwijl de Joegoslavische kroon ook in omloop was. Na de Duitse bezetting in 1941 werd de Servische dinar opnieuw geïntroduceerd. Deze werd aan de Reichsmark gekoppeld. Doen de communistische partizanen in 1944 de macht weer hadden overgenomen keerde de Joegoslavische dinar weer terug.

Munt in Servië

Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd de Servische dinar opnieuw geïntroduceerd in Servië. Montenegro had op dat moment al de euro geadopteerd, en daarvoor de Duitse markt. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10 en 20 dinar in omloop. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 dinar. De dinar wordt tegenwoordig uitgegeven door de Narodna Banka Srbije, de nationale bank van Servië.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Munteenheden van de wereldMunteenheden van de wereldIn Nederland en België wordt sinds 2002 de Euro als nationale munteenheid gebruikt als vervanger van de gulden en de Bel…
Wat is een wisselkoers?We zien het vaak op televisie: de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Dollar is gedaald, of andersom natuurlijk.…
Munteenheid per vakantiebestemmingMunteenheid per vakantiebestemmingTijdens de vakantie leef je in een andere wereld, ander eten, andere cultuur, maar ook krijg je te maken met een ander b…

Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 01-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.