Onduidelijkheden over alimentatie

Onduidelijkheden over alimentatie Gescheiden partners moeten in bepaalde gevallen financieel bijdragen aan de ex-partner. In het geval er kinderen uit het huwelijk zijn geboren, moeten beide ouders financieel bijdragen aan de opvoeding van het kind. Er bestaan veel misverstanden over de rechten en plichten met betrekking tot alimentatie. Op het moment dat u ermee te maken krijgt, moet u zorgen voor een gedegen advies door een deskundige. Door goed geinformeerd tewerk te gaan, kunt u veel problemen voorkomen.

Recht op kinderalimentatie?
De ouders moeten beide bijdragen aan de kosten. In de meeste gevallen zitten de kinderen bij één van de ouders en eens per week of per twee weken bij de andere ouder voor een paar dagen. De kosten voor het opvoeden van het kind komt hiervoor voornamelijk bij één ouder te liggen. De andere ouder is verplicht om ook financieel bij te dragen. Over de hoogte van de bijdrage kunnen de ouders zelf afspraken maken, maar kan ook voortvloeien uit een rechtelijke uitspraak.

Wie ontvangt de kinderbijslag?

Dat zal over het algemeen ontvangen worden door de ouder waar het kind officieel woont. De ouders onderling kunnen hier afwijkende afspraken over maken.

Tot welke leeftijd loopt kinderalimentatie door?

Kinderalimentatie is bedoeld voor de opvoeding van minderjarige kinderen. Tot het kind meerderjarig is, hebben de ouders een onderhoudsplicht. De wet kent echter ook nog een verlengde onderhoudsplicht. In dat geval blijft de onderhoudsplicht doorlopen tot 21 jaar in plaats van tot 18 jaar. Dit zal het geval zijn indien het meerderjarige kind nog niet in staat is om zelf in zijn of haar onderhoud te voorzien.

Partneralimentatie wordt tijdelijk toegekend

In principe is de ex-partner tijdelijk verplicht om bij te dragen. Dit geldt voor een periode van twaalf jaar of tot het moment dat de alimentatie ontvangende ex-partner gaat hertrouwen. Bij een scheiding na een periode van korter dan vijf jaar geldt een maximale periode van de duur van het huwelijk. Tenzij er uit het huwelijk één of meerdere kinderen zijn geboren, dan geldt gewoon een periode van twaalf jaar.

De ex-partner betaalt de alimentatie niet

Indien de ex verzuimd om de alimentatie te betalen, is het lastig om het geld te incasseren. U kunt het uitsluitend gerechtelijk innen in het geval de alimentatie is vastgesteld door de rechter. Bij een onderling overeengekomen regeling moet u alsnog naar de rechter stappen om uw recht te halen. Om het bedrag te laten innen door een deurwaarder, moet u rekening houden met hoge kosten. Het is goedkoper om de diensten in te schakelen van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Ex-partner heeft een bijstandsuitkering

De ex-partner kan ook verplicht worden om alimentatie te betalen aan de uitkerende instantie van de bijstandsuitkering. De ex ontvangt hier mogelijk geen cent extra door. De geïncasseerde bedragen worden gebruikt om de bijstandsuitkering gedeeltelijk te betalen.

Hoe moet de hoogte van de alimentatie worden vastgesteld?

Hier zijn diverse berekeningstool voor te vinden op het internet, maar ze zullen allemaal verschillende bedragen vermelden. De hoogte bepalen is namelijk een zeer lastige kwestie die op verschillende manieren kan worden berekend. Zelfs de rechters kunnen komen tot verschillende bedragen. De tools op het internet kunt u wel goed gebruiken om een indicatie te krijgen van de hoogte van de alimentatie.
© 2011 - 2022 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is kinderalimentatie fiscaal aftrekbaar?Is kinderalimentatie fiscaal aftrekbaar?Betaalde alimentatie is onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. De betaalde kinderalimentatie is ook aftrekbaar, m…
KinderalimentatieKinderalimentatieHet is wettelijk vastgelegd dat een kind niet slechter af mag zijn door een echtscheiding. Eén van de ouders kan verplic…
Het innen van alimentatieHet innen van alimentatieBij scheidingen worden er vaak afspraken gemaakt over het betalen van alimentatie om te voorzien in het levensonderhoud…
Co-ouderschap, wie moet wat betalen?Een scheiding laat emotioneel en financieel diepe sporen na. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor de kinderen, en zij…

Wat is een bewindvoerder?Wat is een bewindvoerder en wat zijn zijn taken? Welke eisen worden er aan een bewindvoerder gesteld?
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.