Wat te doen voor een goed pensioen?
De pensioenfondsen staan onder druk. Gelukkig hebben ondernemers meerdere keuzes voor hun pensioenopbouw. Maar let op: ook voor een ondernemer is een waardevast pensioen moeilijk bereikbaar.
Een mooier einde is niet denkbaar: u verkoopt vlak voor uw pensioen uw bedrijf voor een goede prijs. De opbrengst is uw pensioenvoorziening. In theorie prachtig, maar er zitten wel haken en ogen aan. In de eerste plaats weet u op voorhand niet of u uw bedrijf kunt verkopen en hoeveel het opbrengt. In de tweede plaats is het niet zeker of uw bedrijf nog bestaat als u met pensioen gaat. Ten derde dient u mogelijk af te rekenen met de fiscus tegen maximaal 52 procent belasting.
Veel ondernemers houden zich liever niet te veel bezig met hun oude dag: zaken gaan voor. Valt het pensioen om welke reden dan ook tegen, dan rest alleen de AOW en het privé-vermogen. Bedenk u dat er van alle kanten aan de AOW wordt geknaagd. Als die straks ook nog verdwijnt, blijft er helemaal niets meer over.
Voor elke ondernemer
Via een spaarrekening of belegging
Als ondernemer kunt u natuurlijk uw geld gewoon op een spaarrekening zetten, uw geld zelf beleggen of uw geld in een belegginsfonds stoppen. Het grote voordeel zit 'm in de flexibiliteit. Opname en stortingen zijn meestal geen probleem. U mist via deze weg wel de fiscale aftrek. Maar als u tegen uw pensioendatum een aardig sommetje bij elkaar heeft, kunt u hiermee altijd lijfrente aankopen.
Via uw oude pensioenregeling
Stapt u net uit het loondienstverband en in het ondernemerschap? Dan kunt u wellicht drie jaar lang de pensioenregeling van uw oude werkgever voortzetten. Of dat mogelijk is, kunt u terugvinden in het pensioenreglement. Voortzetting gebeurt geheel vrijwillig maar voor eigen rekening. U moet de pensioenpremie helemaal zelf betalen. De betaalde premies zijn wel drie jaar lang fiscaal aftrekbaar. Als de pensioenregeling een partnerpensioen of een arbeidsongeschiktheidspensioen heeft, blijft u daar drie jaar lang recht op hebben.
Voor de eenmanszaak
Via de FOR
Bent u de eigenaar van een eenmanszaak? Dan kunt u gebruikmaken van de Fiscale Oudedags reserve (FOR), een soort uitgestelde belasting. U mag twaalf procent van uw winst (maximaal €11.811,- in 2010) in de boeken wegzetten als pensioenreserve. Over dat bedrag betaalt u geen inkomstenbelasting. Op het moment dat u met pensioen gaat, moet u afrekenen met de fiscus. Die telt alle reserveringen in de voorgaande jaren bij elkaar op. Over dat bedrag moet u belasting betalen. Na uw pensioengerechtigde leeftijd is het belastingstarief lager, waardoor u een fiscaal voordeel behaalt. Let op: ook als u de onderneming voortijdig beëindigt of als u niet meer voldoet aan het urencriterium komt de fiscus bij u langs.
Via een beleggingsverzekering
U bent eigenaar van een eenmanszaak, maar u kunt of wilt niet deelnemen aan een pensioenregeling. Dan kunt u ook een beleggingsverzekering afsluiten. Dit is een combinatie van een levensverzekering en een belegging. U betaalt periodiek een premie of eenmalig een koopsom, die door de verzekeraar word belegd in een beleggingsfonds.
Voor de dga
Via de werkmaatschappij of holding
Als dga kunt u uw pensioenopbouw laten plaatsvinden in de werkmaatschappij of in een holding. Uw pensioenkapitaal blijft dan binnen de onderneming en kan worden gebruikt voor de financiering van het bedrijf. Voor starters is dit een aantrekkelijke optie. Nadeel: bij een faillissement verdwijnt de pensioenvoorziening als sneeuw voor de zon.
Een aparte pensioen-bv
U kunt als dga uw pensioen ook onderbrengen in een aparte pensioen-bv. Hierdoor blijft het pensioenvermogen buiten de aansprakelijkheid van de werkmaatschappij of de holding en bent u het dus niet kwijt bij een faillissement. U moet dan wel een aparte administratie bijhouden.
Via een lijfrente
Net als iedereen kunt u als dga privé een lijfrente nemen. Dat kan tegenwoordig behalve bij een verzekeraar ook bij een bank. De ingelegde premies of stortingen zijn onder voorwaarden aftrekbaar in box 1. U kunt een combinatie nemen van pensioen in eigen beheer en een lijfrente. Op hoeveel aftrek u recht heeft, kunt u het best door een fiscaal deskundige laten uitrekenen. De uitkeringen die u te zijner tijd ontvangt zijn belast in box 1. Lijfrentes zijn er met gegarandeerde uitkeringen en op basis van beleggingen. In het eerste geval weet u hoeveel u krijgt, bij de beleggingslijfrente zijn de uitkeringen afhankelijk van het rendement.