Budgetplanner: 10 tips om je budget in evenwicht te houden

Knappe koppen voorspellen dat het stilaan weer de goede kant uit gaat met onze economie. Toch is een beetje voorzichtigheid op z'n plaats, tenminste als je de crisis zonder kleerscheuren wil doorkomen. Dankzij deze tien tips hou je je budget het hele jaar door in evenwicht.

1. Hou je vaste kosten in het oog

Huur, water, gas, elektriciteit... We kunnen er jammer genoeg niet omheen. Giet daarom al deze vaste kosten in een lijstje, bijvoorbeeld in Excel, zodat je elke maand kunt inschatten welke som je zult moeten betalen. Zo vermijd je nare verrassingen en, in het allerslechtste geval, de komst van een of andere deurwaarder.

2. Cash? Hoe minder, hoe beter!

Dat je je wil amuseren, betekent heus niet dat je een gat in je hand hebt. Maar wat wel bewezen is, is dat je meer uitgeeft als je veel biljetten en kleingeld op zak hebt. Impulsieve aankopen zijn makkelijker te vermijden als er geen enorme smak geld je portefeuille zit. Logisch, ook: terwijl je op zoek bent naar een geldautomaat, gun je jezelf de tijd om na te denken.

3. Spreid je maandelijks budget

Heb je het ook wat moeilijk om rond te komen aan het einde van de maand? Dan kan deze truc helpen: trek alle vaste kosten van je budget af, en verdeel wat overblijft in vier gelijke stukken. Zo hou je altijd wat over om te eten, en wie weet, kan die leuke trui er ook nog af. Oké, `folietjes' zijn op die manier uitgesloten, maar daar bestaat dan weer een andere oplossing voor.

4. Gun je zelf af en toe een uitspatting

Onvoorziene uitspattingen kunnen je budget uit de bocht doen gaan. Daarom is het interessant om een gedeelte, hoe klein ook, opzij te houden voor dit specifieke doel. Als je zin hebt om jezelf een cadeautje te gunnen of om eens lekker te gaan eten met je liefste, hoef je je achteraf niet schuldig te voelen.

5. Koop slim

Elke dag boodschappen doen is geen goed idee. De kans is immers groot dat je op die manier al gauw de restjes weggooit na een lekkere maaltijd. Probeer een menu op te stellen, en bijvoorbeeld om de tien dagen boodschappen te doen. Na verloop van tijd ontwikkel je vanzelf de reflex om te kijken welke `schatten' er nog in de ijskast of de diepviezer te vinden zijn. Wees gerust: het budget dat je spendeert aan eten, zal op die manier naar beneden gaan! En dan is er natuurlijk nog die goeie oude truc: vergelijk zorgvuldig de prijzen als je in de winkel staat.

6. Maak een stand van zaken op

Toch is het niet met je supermarktbudget dat je het grootste verschil zult maken. Heb je bijvoorbeeld al eens de tijd genomen om je verzekeringspolissen te checken? In de meeste Belgische huishoudens is het aantal `dubbele' polissen talrijk. Die zinloze uitgaven zul je dus vast voor iets beters kunnen gebruiken. Onderwerp op die manier ook al je andere uitgavenposten aan een kritische blik, en oordeel of ze niet overbodig geworden zijn: internet op je gsm, terwijl je nooit je mails checkt onderweg? Weg ermee!

7. Noteer je uitgaven

Ongetwijfeld is het een kwestie van psychologie. Maar door je uitgaven mooi te noteren zélfs die reep chocola van een halve euro zorg je ervoor dat je langer stilstaat bij elke aankoop. Je neemt de tijd om te overwegen of een aankoop echt nodig is en dat helpt je om je budget in evenwicht te houden.

8. Denk na over prioriteiten

Heb je nieuwe schoenen nodig en smeekt je auto om een groot onderhoud? Ruil dan deze maand je prijzige bioscoopavondje in voor een gezelschapsspel. Ook met een leuke, geleende dvd en wat home-made popcorn kun je een fantastische droomavond beleven: wedden dat je kinderen hier evenveel van genieten dan van de nieuwste Pixar-film in de bioscoop?

9. Koop niet op krediet

Kopen waar je zin in hebt, is tegenwoordig niet moeilijk. Meer en meer winkelketens bieden een kredietkaart aan waarmee je droom in minder dan twintig minuten werkelijkheid wordt. Maar let op dat je niet in een straatje zonder eind terechtkomt. Vaak zijn de rentes op dat soort leningen hallucinant hoog. Bovendien wint de verleiding om snel-snel iets te kopen het vaak van je wilskracht.

10. Stel doelen voorop

Een goed voornemen beschouwen we al snel als iets onaangenaams, iets dat je belet om te doen waar je zin in hebt. Hou in je achterhoofd dat al die inspanningen niet alleen maar dienen om een lening af te betalen. Gun jezelf ook iets leuks met het gespaarde geld. Maak vakantieplannen, of verheug jezelf op de aankoop van een nieuw salon. Dat geeft je de kracht om je budget echt in evenwicht te houden!
© 2010 - 2023 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houdt u uzelf aan een budget?Hoe houdt u uzelf aan een budget?Bent u in staat zich te houden aan uw budget? Of heeft u hulp nodig om controle te krijgen over uw uitgaven als het gaat…

Netwerkmarketing, je financiële lot in eigen handNetwerkmarketing, je financiële lot in eigen handNetwerkmarketing is een distributiemethode waarbij klanten nieuwe klanten enthousiasmeren. Bedrijven die op die manier h…
Zorgtoeslag 2019, hoeveel is het en hoe werkt het?Zorgtoeslag 2019, hoeveel is het en hoe werkt het?Heb je een laag inkomen dan kun je in 2019 wellicht aanspraak maken op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming vanuit de…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.