Handige tips voor uw budget bij het samenwonen
Je eerste eigen plekje samen, voor de meeste een hele nieuwe ervaring. Vele proberen dan ook de eerste jaren een appartement te huren. Je leert elkaar beter kennen en ervaart de dag dagelijkse behoefde van het leven samen. Elk met zijn gespaarde budget gaan ze opzoek naar een geschikte woning. Ook de inboedel en de extra kosten horen erbij. Hier enkele tips die je helpen je budget te beheren tijdens de grote verhuis.
Maak de rekening
Vele onderschatten de prijs die je betaald bij het samenwonen. Het totaalpakket omvat soms meer dan je denkt. Hoeveel is de huurprijs of welke zijn de vaste kosten die eraan verbonden zijn. Ondermeer water, elektriciteit, gas en je kosten voor voeding zijn daar het belangrijkste. Maak een lijstje van welke kosten die je samen zal moeten delen, als ook een lijstje met je eigen kosten, dan denken we aan je vervoer, je telefoonrekening, je ziekenkas, hospitalisatie, vakbond, pensioensparen enzovoort… Met deze bron van gegevens is je huurprijs al snel bepaald.
Meubilair en decoratie
Iedereen zal zich op voorhand al eens een droombeeld hebben gerealiseerd van je toekomstige living of slaapkamer. Hoe moet deze eruitzien en hoeveel budget hebben we? Een goede tip is te starten met meubelen welke we echt nodig hebben. De kosten lopen meestal toch hoger dan je kan verwachten. Kies ik voor kwaliteit of eerder voor de prijs? Het is moeilijk om vooraf een totaal kostenplaatsje te maken van je inboedel, want zeker het prijsverschil in meubilair maakt het zo onvoorspelbaar. Daarom doe je er beter aan om je budget per item te beperken. Kijk liever wat meer rond voor een zetel die net wat goedkoper is, en geef deze besparing aan de volgende nodige spullen. Op deze manier kan je na jaren nog altijd je interieur aanpassen als er meer budget is.
Kijk ook op het internet
Als je zoveel spullen nodig hebt kan je maar beter goed geïnformeerd zijn. Ook op het internet vinden we talloze websites die bv. meubilair aanbieden. Deze kunnen nieuw zijn maar even goed tweedehands. Een degelijke kast vind je niet alleen in een woonwinkel. Bespaar geld met bijvoorbeeld een oud exemplaar te schuren en de schilderen. Of creëer een loft stijl met oude decoratieve elementen die soms bijna niets kosten.
Verdeel de kosten
Meer en meer koppels werken met een gescheiden bankrekening. Zo beheren ze elk hun spaarcenten en worden ook de kosten verdeeld zonder discussie, als de relatie niet zou slagen. Maak wel 1 gemeenschappelijke rekening aan voor de algemene kosten zoals voeding en huur. De bank creëert een rekening met 2 pinkaarten waar je achteraf ook de verrichtingen van kan bekijken. Ook zijn er veel mensen die bijvoorbeeld een combinatie van de kosten betalen. De ene de huur van de woning en de andere de vaste kosten en de rekening van het nodige eten en drinken.
Evolueer de kosten na een aantal maanden
Na een aantal maanden samen te wonen krijg je veelal een betere kijk op je uitgaven. Probeer de dure kosten te verlagen door bijvoorbeeld meer te letten op je telefoonrekening of door het internet abonnement te verlagen. Ook andere zaken zoals je brandverzekering en autoverzekering kan voordeliger. Stap over naar concurrenten en merk soms een prijsverschil van 50 euro. Dit geld natuurlijk ook voor je energieleverancier. Kortom zal je meer controle hebben over je geld en meer budget opbouwen voor de toekomst.