Hoeveel fooi moet ik geven?

Het inkomen in sommige beroepsgroepen in laag. Werknemers is enkele van deze groepen hebben het geluk dat ze met geld werken, waardoor de klanten het inkomen iets kunnen opschroeven. Werknemers met verzorgende beroepen hebben over het algemeen ook geen riante inkomens, maar zij ontvangen geen extraatjes voor de goede service. De beroepen die nog redelijke bedragen aan fooien kunnen opleveren zijn bedienend personeel in de horeca, taxichauffeurs en werknemers die werkzaam zijn in hotels. In het verleden kenden wij in Nederland een toeslag op de nota die gezien kon worden als fooi. Sinds 1988 staat deze extra beloning niet meer op de rekening.
Fooi geven in Nederland
In Nederland zijn wij redelijk beschaafd. Bij het afrekenen in een restaurant ronden wij het bedrag vaak af naar boven. De keuze is echter aan ons, het personeel zal u niet storend wijzen op het geven van een fooi. In het geval u niet tevreden bent met de service, kunt u een fooi achterwege laten. In Nederland is het gebruikelijk om een fooi te geven tussen de vijf en tien procent. Wij geven bijvoorbeeld fooien in restaurants, maar niet in een fastfood restaurant of bij de snackbar. De taxichauffeur kan ook rekenen op een extra bedrag, maar dat geldt weer niet voor de kapper.Fooi geven in het buitenland
In het buitenland gelden verschillende regels wat betreft het geven van een fooi. In de Verenigde Staten en in Canada wordt bijvoorbeeld in een restaurant van u verwacht dat u een fooi geeft. Het personeel wordt daar slecht betaald in de veronderstelling dat ze hun inkomsten kunnen aanvullen met fooien. Bijvoorbeeld in Frankrijk en Groot-Brittannië, zit de fooi vaak in de rekening verwerkt. U zult zelfs vreemde blikken krijgen bij het geven van een fooi.In Italië houden ze er nog een andere denkwijze op na. U moet daar namelijk apart betalen voor het servies dat u gebruikt. Onder de vermelding ‘coperto’ vermelden zij het op de rekening. In Japan moet u geen fooi gaan geven. Dat is juist beledigend om extra geld te geven.