Ontslagvergoeding berekenen

Hoe bereken je een ontslagvergoeding? De meest gebruikte formule om een ontslagvergoeding te berekenen is de kantonrechterformule. Mochten werkgever en werknemer een verschil van mening krijgen over de hoogte van de ontslagvergoeding dan stappen ze naar de kantonrechter die vervolgens een bepaalde formule hanteert.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Een ontslagzaak wordt vaak opgelost tussen de werkgever en de werknemer zonder tussenkomst van de kantonrechter. Hier is dan sprake van ontslag met wederzijds goedvinden. Het is niet verplicht om de kantonrechterformule te gebruiken bij het bepalen van de hoogte van een ontslagvergoeding, maar wel gebruikelijk.

Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?

Niet in alle gevallen kun je aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Situaties waarin je een kleine kans van slagen hebt om een ontslagvergoeding te krijgen zijn:
  • ontslag tijdens de proefperiode
  • afloop van een contract voor bepaalde tijd

Situaties waarin je een grotere kans van slagen hebt om een ontslagvergoeding te krijgen van een werkgever zijn:
  • verwijtbaar handelen van de werkgever
  • wijzigingen in het bedrijf

Verwijtbaar handelen van de werkgever

Als een werknemer wordt ontslagen zonder goede redenen door de werkgever, kan de werknemer in actie komen. Het ontslag kan dan worden aangevochten bij de kantonrechter. Als de acties van de werkgever verwijtbaar zijn bestaat er een goede kans op een ontslagvergoeding.

Ook als de werkgever het voor de werknemer onmogelijk heeft gemaakt om nog goed te kunnen functioneren kan de werknemer de arbeidsovereenkomst laten ontbinden bij de kantonrechter. Gelijktijdig bij het indienen van een ontbindingsverzoek dien je ook een vergoedingseis in, op basis van het verwijtbaar gedrag van de werkgever.

Wijzigingen in het bedrijf

Doordat een bedrijf fysiek verhuist naar een ander gebied kan het voor de werknemer erg lastig worden om van huis naar werk te reizen en is verhuizen niet altijd een optie. Soms kost dit reizen onredelijk veel tijd, of wordt de werknemer ineens met hoge reiskosten geconfronteerd. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst is dan mogelijk waarbij ook een redelijke schadevergoeding aan de werknemer kan worden toegekend.

Wat is de kantonrechterformule?

Een andere benaming voor de kantonrechterformule is de ABC-formule. De formule bestaat uit drie onderdelen die met elkaar worden vermenigvuldigd. De volgende drie onderdelen komen voor in de kantonrechterformule:
  • A: het aantal gewogen dienstjaren
  • B: de maandelijkse beloning
  • C: de correctiefactor

Het aantal gewogen dienstjaren (A)

Niet alle dienstjaren worden even zwaar meegenomen in de berekening. Hoe langer je ergens hebt gewerkt en hoe ouder je bent des te zwaarder worden de dienstjaren meegeteld. De volgende indeling in dienstjaren en leeftijd wordt gehanteerd:
  • dienstjaren tot 35 jaar tellen voor een ½
  • dienstjaren tussen 35 en 45 jaar tellen voor 1
  • dienstjaren tussen 45 en 55 jaar tellen voor 1½
  • dienstjaren boven 55 jaar tellen voor 2

De maandelijkse beloning (B)

Bij het onderdeel maandelijkse beloning in de kantonrechterformule wordt het maandelijkse bruto loon bedoeld. Daarbij tel je ook vaste toeslagen op zoals een overwerkvergoeding en onregelmatigheidstoeslagen. Ook een dertiende maand en de vakantietoeslag moet je meenemen in de berekening. Variabele onderdelen van het bruto loon worden buiten beschouwing gelaten, behalve als ze een structureel karakter vertonen.

De correctiefactor (C)

Bij het bepalen van de correctiefactor wordt gekeken naar de situatie tussen de werkgever en de werknemer. Aanvankelijk staat de correctiefactor op 1, een neutrale situatie. Is het ontslag verwijtbaar richting de werkgever dan kan de correctiefactor omhoog worden bijgesteld in het voordeel van de werknemer. Kan de werkgever niets worden verweten (een noodgedwongen reorganisatie) of kan de werkgever aantonen dat een financiële vergoeding moeilijk kan worden betaald, dan kan de correctiefactor naar beneden worden bijgesteld in het voordeel van de werkgever.

Wanneer kan de correctiefactor stijgen?
  • bij verwijtbaar gedrag van de werkgever
  • bij arbeidsongeschiktheid van de werknemer ten gevolge van arbeidsomstandigheden
  • bij concurrentie: de werkgever heeft de werknemer ‘weggekocht'
  • er is sprake van een concurrentiebeding
  • bij een zeer kort dienstverband
  • bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdse opzegmogelijkheid

Wanneer kan de correctiefactor dalen?
  • bij verwijtbaar gedrag van de werknemer
  • er is sprake van zeer slechte financiële omstandigheden van de werkgever
  • de werknemer ligt goed op de arbeidsmarkt
  • de werknemer heeft van de werkgever goede trainingen mogen volgen

Ontslagvergoeding berekenen

Op verschillende websites kun de hoogte van een ontslagvergoeding berekenen. De meeste gegevens kun je invoeren behalve de correctiefactor. De correctiefactor wordt bepaald door de kantonrechter en is helemaal afhankelijk van de situatie waarin werkgever en werknemer verkeren. Door de hoogte van deze factor kan de uitkomst van een berekening voor een ontslagvergoeding behoorlijk wisselen. Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de hoogte van een vergoeding kun je een arbeidsrechtdeskundige inschakelen.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transitievergoeding bij ontslagTransitievergoeding bij ontslagTot 2015 geldt de ontslagvergoeding oftewel de gouden handdruk bij onvrijwillig ontslag. Vanaf 2015 geldt alleen nog maa…
Ontslagvergoeding is afhankelijk van factorenOntslagvergoeding is afhankelijk van factorenOntslagen werknemers in vaste dienst, hebben vaak recht op een ontslagvergoeding. De hoogte van dit bedrag, kunnen de we…
Wat moet ik doen met mijn ontslagvergoeding?Wat moet ik doen met mijn ontslagvergoeding?Het ontvangen van een ontslagvergoeding (gouden handdruk) is slechts een pleister op de financiële wonden. Door een even…
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…

Creditcard aanvragen, wie, wat, waar?Creditcard aanvragen, wie, wat, waar?Een creditcard is een handig betaalmiddel in binnen en buitenland. Het is al een relatief oud betaalmiddel wat nog steed…
Tips om uw geldzaken weer op orde te krijgenTips om uw geldzaken weer op orde te krijgenGeldzorgen zijn op te lossen door te besparen op de uitgaven of door de inkomsten te verhogen. In de praktijk blijkt dat…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 10-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.