Bureau Financieel Toezicht - toezicht op advocaten

Bureau Financieel Toezicht - toezicht op advocaten De AFM is samen met De Nederlandse Bank, DNB, verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële instellingen. Het Bureau Financieel Toezicht, BFT, houdt toezicht op bepaalde vrije beroepsgroepen en dus ook toezicht op de advocaten en notarissen. Een goede reden om bij de rol van het BFT stil te staan. Inmiddels is er een verdubbeling van het aantal notarissen waarop een verscherpt toezicht wordt toegepast, kunt u advocaten dan financieel nog vertrouwen?

Bureau Financieel Toezicht BFT, wat doet die?

Het Bureau Financieel Toezicht, BFT, is toezichthouder op bepaalde vrije beroepen. Het is in 1999 ontstaan. Dit als opvolger van de toenmalige toezichthouder op de boekhouding van notarissen, het Centraal Bureau van Bijstand. Het BFT is een zelfstandig bestuursorgaan, ZBO, wat wil zeggen dat het enerzijds zelfstandig is en anderzijds gelieerd aan de overheid. Het BFT wordt dan ook gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie. Het BFT zetelt in Utrecht.

Financieel toezicht 2020 en 2021

Het BFT houdt allereerst financieel toezicht op circa 1400 notarissen en 350 gerechtsdeurwaarders. U en ik moeten zo goed mogelijk worden beschermd tegen een déconfiture van een notaris of gerechtsdeurwaarder. Daarom houdt het BFT toezicht. Zeker moet namelijk zijn dat het geld dat aan een notaris is toevertrouwd en het geld dat een gerechtsdeurwaarder van debiteuren heeft ontvangen, op de juiste manier wordt bewaard en tijdig en volledig aan betrokkenen wordt uitbetaald. Het BFT houdt dit in de gaten en rapporteert over zijn bevindingen aan de Kamer van Toezicht of de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders.

Wid en Wet MOT

Wid staat voor de Wet identificatie bij dienstverlening en Wet MOT voor de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties. Deze twee wetten zijn vervangen en geïntegreerd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, WWFT, die ook in 2020 en 2021 gewoon van toepassing is. Bij witwassen wordt illegaal verkregen vermogen legaal gemaakt en terrorismefinanciering is vermogen dat wordt gebruikt om terroristische activiteiten te financieren.

Welke beroepsgroepen zijn onder toezicht?

Wat betreft WWFT ziet het BFT samen met anderen toe op veel meer beroepsgroepen, te weten:
  1. De notaris, notarissen;
  2. De advocaten;
  3. De accountants;
  4. De belastingadviseurs;
  5. De bedrijfseconomische adviseurs;
  6. De onafhankelijke juridische adviseurs.

De sector Financieel Toezicht van het BFT moet toezicht houden op de juiste, volledige bewaring en tijdige uitbetaling aan rechthebbenden van gelden die aan een notaris zijn toevertrouwd en gelden die een gerechtsdeurwaarder van debiteuren heeft ontvangen.

Financieel toezicht op advocaten

De meest opvallende uit deze groep is misschien wel de groep van advocaten, in beginsel niet een financiële dienstverlener. Ook voor hen geldt echter dat de administratie adequaat dient te zijn. Hoge contante betalingen aan een advocaat zijn niet toegestaan. Mocht dat niet het geval zijn dan kan dit aanleiding zijn tot het instellen van een tuchtrechtelijke klacht tegen de desbetreffende advocaat. Om een mogelijke inbreuk op de geheimhoudingsplicht en een beroep op het verschoningsrecht bij voorbaat zo beperkt mogelijk te houden, moeten de documenten en overige gegevens die de advocaat volgens de WWFT moet bewaren, zo veel mogelijk in een afgescheiden gedeelte van het dossier worden bewaard.

Slot

Ook advocaten moeten direct een verrichte of voorgenomen ongebruikelijke transacties melden aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties te Zoetermeer. Het BFT houdt voor ons het in de gaten.
© 2007 - 2023 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rol van de Nederlandsche Bank en AFM als toezichthoudersDe rol van de Nederlandsche Bank en AFM als toezichthoudersToezichthouders zijn nodig, het financiële stelsel waarmee we elke dag te maken hebben is in belangrijke mate gebaseerd…
Wie als financieel adviseur kiezen?Wie als financieel adviseur kiezen?Wie kunt u het beste als uw financieel adviseur kiezen. Waarop moet u dan letten? Een goed financieel advies kost geld m…
AFM (Autoriteit Financiële Markten)AFM (Autoriteit Financiële Markten)Vertrouwen in de financiële markten door het publiek, het bedrijfsleven en de overheid is van wezenlijk belang. Daarom b…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…

Waar snelheidscontroles op de weg?Waar snelheidscontroles op de weg?Natuurlijk wil je geen boete voor te snel rijden. Bescherm jezelf. Op het internet vind je meerdere sites om snelheidsco…
Volg de reis van je eurobiljettenVolg de reis van je eurobiljettenHeb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? B…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.