Tips om ruzie over geld te voorkomen

Tips om ruzie over geld te voorkomen De meeste stellen hebben het vaakst ruzie over geld. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende manieren om met geld om te gaan. Een zuinig persoon heeft veel moeite met de uitgaven van de partner met een gat in de hand. Verschillende ideeën over het besteden van geld, kan een groot probleem zijn in een relatie. Iemand die bij de dag leeft en alles wat hij of zij heeft uitgeeft kan moeilijk samenleven met iemand die zeer zorgvuldig met geld omgaat. In een relatie is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken die beide personen ook echt naleven. Zodra de afspraken verbroken worden, ontstaan er problemen.

Een gezamenlijke rekening en een eigen rekening

Een oplossing voor partners die beide inkomen hebben, is het instellen van een gezamenlijke rekening. Maandelijks stort ieder naar verhouding van het inkomen een bepaald bedrag in de pot die gebruikt gaat worden om de vaste lasten van te betalen. Het resterende geld per persoon is vrij te besteden. Hierdoor zullen er minder problemen ontstaan. De meeste problemen ontstaan namelijk bij financiële tekorten waardoor de vaste lasten niet meer op te brengen zijn. Dit is echter nog geen garantie voor succes. Eén van de partners ziet bijvoorbeeld nog kans om van het geld te sparen en de ander komt maandelijks tekort. Bij een tegenvaller zal toch het spaargeld van de zuinige partner gebruikt worden om financiële gaten te dichten.

Samenlevingscontract

Voor samenwonenden is het van groot belang om een samenlevingscontract op te laten stellen. Een dergelijke overeenkomst kan veel problemen voorkomen bij het verbreken van de relatie, maar ook bij overlijden van één van de partners.

Duidelijke afspraken maken

Onderling is het belangrijk om afspraken te maken op het moment dat er een gezamenlijke huishouding gevoerd gaat worden. In een relatie is de manier van denken over geld dermate belangrijk dat het cruciaal kan zijn voor de levensvatbaarheid van de relatie.

Gezamenlijk doel op lange termijn

Door een gezamenlijk doel vast te stellen kunnen er ook gerichte afspraken gemaakt worden over hoe het doel te bereiken is. Dit kan zijn een wereldreis of een spaarsaldo opbouwen om te gebruiken bij het aankopen van een huis. Aan de hand hiervan kan duidelijk inzichtelijk worden gemaakt hoeveel geld er nodig is en wat er maandelijks achteruit gelegd moet worden. Het uiteindelijke doel is een stok achter de deur om het financieel werkelijk te realiseren.

Eén van beide kan niet met geld omgaan

In het geval één van de beide partners niet met geld om kan gaan, is het een serieus probleem in de relatie. De zuinige partner zal namelijk in de geldproblemen kunnen raken door zijn of haar partner. Indien afspraken niet worden nageleefd, kan het noodzakelijk zijn om het uitgavenpatroon met harde hand bij te stellen. In uiterste gevallen moet de partner met een gat in de hand een budget krijgen in de vorm van zakgeld. Dit is een onwenselijke manier voor volwassenen, maar in een uiterste geval kan dit uitkomst bieden. Ook in het geval er dwangmatig geld wordt uitgegeven door bijvoorbeeld een verslaving.
© 2010 - 2023 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen binnen de relatie is de grootste bron van ruzie tussen de partners. Zijn de financiën uit balans? Zijn er…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Geld en samenwonenGeld en samenwonenOnder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 pr…

Inflatie-verwachting en economisch perspectiefInflatie-verwachting en economisch perspectiefAlvorens een beleggingsbeslissing te nemen, moet u analyseren in welke economische situatie u handelt en hoe zich deze v…
Gepensioneerde 65-plussers opnieuw in financiële tangmijn kijk opGepensioneerde 65-plussers opnieuw in financiële tangDe babyboomers moeten meebetalen aan het economisch herstel. Bovendien is de rente dusdanig laag dat hun pensioenen niet…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.