Meeste profijt van je gouden handdruk

Je bent net ontslagen maar je krijgt een flinke zak geld mee. Hoe maak je het beste gebruik van deze gouden handdruk? Je kan een ontslagvergoeding krijgen zolang je bij je ontslag geen blaam treft. Er zijn twee soorten vergoedingen. De vergoeding voor immateriële schade wat een vorm van smartengeld is als je onnodig leed is aangedaan of als je goede reputatie/naam is aangetast. Dit 'smartengeld' ontvang je als werknemer netto.

Materiële schadevergoeding

Ter vervanging van je gederfd of te derven loon ontvang je deze vergoeding. Via de 'kantonrechter formule' wordt het bedrag hiervan berekend. De rechters bepalen via deze richtlijn hoeveel ontslagvergoeding je zult ontvangen. Deze is o.a. afhankelijk van je aantal jaren in dienst bij je werkgever, je bruto salaris, leeftijd en in hoeverre je verantwoordelijk bent voor het ontslag.

Aangepast kantonrechter formule. Sinds 1 januari 2009 is de berekening aangepast door de rechters, waardoor je meestal een kleinere gouden handdruk krijgt. Daarnaast is het mogelijk voor de werkgever om je gouden handdruk te verhogen via een vergoeding voor pensioen schade. Die is er namelijk omdat je geen pensioen meer opbouwt sinds je niet meer in dienstverband staat.

Wat doe je met je geld?

Er zijn een aantal mogelijkheden wat je met je geld kan doen dat je zojuist hebt ontvangen:
  1. Je kan de schadevergoeding in één keer laten uitkeren, waardoor deze progressief belast zal worden (box 1). Hierbij moet je dan maximaal 52% belasting betalen (dit is het maximale tarief).
  2. Je kan je gouden handdruk onderbrengen bij een vennootschap die je zelf opricht (ook wel stamrecht-B.V. genoemd). Deze keuze kan handig zijn als je met dit geld voor je eigen bedrijf een startkapitaal op wilt richten. Wat ook mogelijk is om het geld zelf te beheren en niet uit te laten besteden aan een verzekeringsmaatschappij. Dit kan omdat je vanuit je B.V. je zelf een salaris kan laten uitbetalen. Ook deze uitkering vallen in box 1 omdat de fiscus ze ziet als inkomen, en zijn wederom progressief belast. Houdt er wel rekening mee dat het oprichten van een B.V. tijd kost en papierwerk met zich mee brengt.
  3. Je gouden handdruk kan je ook onder laten brengen bij een verzekeringsmaatschappij. Hierdoor kun je op aanvulling van je nieuwe inkomen of uitkering, direct periodieke uitkeringen ontvangen. Je kan deze uitkeringen ook uitstellen waardoor je ze later zal laten ingaan, wat maximaal tot je 65e jaar kan. Via deze methode gebruik je het geld als een extra aanvulling op je pensioen. Wederom ziet de fiscus dit als inkomen en vallen de periodieke uitkeringen in box 1.

Wat is de beste mogelijkheid?

Dat hangt volledig af van wat het beste bij jou zelf past. Denk hierbij aan de hoogte van je gouden handdruk, het inkomen wat je verwacht te gaan ontvangen in de komende jaren en overige toekomstplannen. Als je direct al aan een nieuwe baan begint dan zijn opties 2 en 3 het meest aantrekkelijk. Als je dan geen zin hebt om het administratieve werk van een B.V. te doen, is optie 3 de beste keuze. Je kan uiteraard ook onafhankelijk advies inschakelen waarin er gekeken wordt naar jouw situatie en jouw belang als je het geld ontvangt.

Invloed op de sociale uitkeringen

Zolang je je WW-uitkering niet maandelijks uit laat keren vanuit een B.V. of een verzekeringsproduct als lijfrente, heeft je gouden handdruk geen invloed op deze uitkering. In het geval dat je in de bijstand terecht komt zal het bedrag van de gouden handdruk wel verrekend worden met je uitkering. Een uitzondering hierop is voor ouderen die een IOAW-uitkering hebben. Deze uitkering is bedoeld voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte op leeftijd en oudere werklozen.
© 2009 - 2023 Enformatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk, ontslagvergoeding, ontslag, op staande voet. Een gouden handdruk wordt ook wel een ontslagvergoeding ge…
Wat moet ik doen met mijn ontslagvergoeding?Wat moet ik doen met mijn ontslagvergoeding?Het ontvangen van een ontslagvergoeding (gouden handdruk) is slechts een pleister op de financiële wonden. Door een even…
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…

Huis snel verkopenHuis snel verkopenVolgens de website Z24.nl heeft een makelaar uit Maastricht een nieuw concept bedacht om te koop staande huizen binnen é…
Gratis geld lenen bestaat nietGratis geld lenen bestaat nietWanneer is er sprake van te weinig geld? Op het moment dat u niet in staat bent om op vakantie te gaan, of die nieuwe au…
Enformatie (21 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.