Gewonnen miljoenen delen

Gewonnen miljoenen delen Steeds vaker geven mensen elkaar loten cadeau. U loopt hierbij kans dat u miljoenen weggeeft. Mag de ontvanger met de cadeaugever de prijs delen of moet hier belasting over betaald worden omdat het een schenking is. Het zal u maar overkomen! U koopt twee staatsloten, één voor uzelf en de tweede gaat u als cadeau weggeven. Welk lot houdt u voor uzelf en welke gaat u weggeven? Deze beslissing kan u duur komen te staan. Op het weggegeven lot kan een prijs vallen van enkele miljoenen euro’s. De kans is veel groter dat u een waardeloos cadeau heeft gegeven, maar de mogelijkheid bestaat. U doet er in deze gevallen verstandig aan om het lot voor uzelf en voor de ander gescheiden van elkaar aan te schaffen. Indien u namelijk de verkeerde voor uzelf kiest en het winnende lot weggeeft blijft dit u uw leven lang achtervolgen. De kans op een prijs van enige omvang is vrijwel te verwaardelozen. Toch rennen wij Nederlanders naar de verkooppunten om de loten te bemachtigen. Vooral als de hoofdprijs in de tientallen miljoenen loopt. Het kopen van een lot is eigenlijk te vergelijken met het kopen van een droom! Stel dat het gaat gebeuren.

Delen van de hoofdprijs

Indien u een grote prijs wint met een lot die u gekregen heeft of samen heeft gekocht, hoe kunt u dit dan het beste aanpakken? U kunt niet eerste de prijs incasseren om daarna pas de andere te laten meedelen in de prijzen. In deze gevallen gaat u namelijk forse bedragen betalen aan belasting. Als u loten schenkt is de ontvanger de eigenaar van het lot en dus ook de enige rechtmatige eigenaar van de prijs. In het geval de loten samen zijn gekocht is het mogelijk dat ieder beschouwd gaat worden als gedeeltelijke eigenaar van de prijs.

Loten samen gekocht

Na het winnen van een grote prijs kunt u bijvoorbeeld uw ouders of kinderen gedeeltelijk eigenaar laten worden van het winnende lot. Dit kan veel schenkingrecht besparen. Indien u dit niet doet moet er namelijk belasting betaald worden over het bedrag dat u geeft aan ouders of kinderen. Helaas gaat dit scenario niet werken. Het voordeel (gewonnen prijs) vloeit voort uit een investering (kopen van het lot). Diegene waarmee u de prijs gaat delen moet dus ook meegedaan hebben aan de investering om gedeeltelijke eigenaar te worden van het voordeel. U moet kunnen bewijzen dat u gezamenlijk eigenaar bent van het lot.

Bewijzen

Het probleem is dat u het onomstotelijk moet kunnen bewijzen. De Belastingdienst zou theoretisch kunnen stellen dat de koper van het lot de eigenaar is en dat de overigen belasting moeten betalen over de schenking. Het zou erg handig zijn om te beschikken over een schriftelijk bewijs van het gezamenlijke eigendom. Deze verklaringen kunnen echter achteraf opgesteld worden en zijn vermoedelijk niet voldoende bewijs. Een mogelijkheid is om als mede-eigenaar vóór de trekking een bedrag te storten op de rekening van de eigenaar van de loten. Als omschrijving moet een tekst worden opgenomen waaruit blijkt dat deze overschrijving te maken heeft met het in gezamenlijk bezit zijn van het lot.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De winkansen van de StaatsloterijDe winkansen van de StaatsloterijDoor mee te spelen met de Staatsloterij of andere loterijen, maakt u kans om grote geldbedragen te winnen. Deze kans is…
Groepsspelen van de StaatsloterijGroepsspelen van de StaatsloterijDe Staatsloterij biedt nu de mogelijkheid om in een groep deel te nemen aan de loterij. Met de gezamenlijke inleg worden…
Misleiding door de Staatsloterijnieuws uitgelichtMisleiding door de StaatsloterijNa de trekking van de winnende getallen in de Staatsloterij van augustus 2009 is er veel commotie ontstaan over de recla…
Staatsloterij: oprecht kans op winnen?De Staatsloterij is in 1848 ontstaan en in 1992 ondergebracht in Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij. Iedere…
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…
Reactie

Fred, 24-06-2012
Het artikel hierboven is duidelijk. Er zijn echter ook prijzenfestivals, zoals bijvoorbeeld van fa. Bakker uit Hillegom en van Readers Digest. In deze gevallen is er geen aanschaf van een lot geweest maar wel reclame op naam ontvangen. Daarin wordt gesteld 'dat u kans maakt op de hoofdprijs'. Er is dus geen prestatie van de winnaar behalve dat er een deelnamebonnetje moet worden ingezonden.

Stel dat een geldbedrag wordt gewonnen waarin de winnaar anderen wil delen. Welke mogelijkheden zijn er om al bij de prijsuitreiking de verdeling toe te passen. M.a.w. de organisator van het prijzenfestival krijgt het verzoek om de bedragen direct uit te reiken aan meerdere personen.

Wat is het standpunt van de Belastingdienst terzake het schenkingsrecht? Reactie infoteur, 24-06-2012
De officiele ontvanger moet afrekenen met de Belastingdienst (kansspelbelasting). Vervolgens kan de ontvanger het geld gaan verdelen, maar daar is wel schenkbelasting over verschuldigd. Afhankelijk van de verwantschap met de schenker en ontvangen, kan de schenkbelasting flink in de papieren lopen.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.