Psd2: toegang geven tot uw betaalgegevens vanaf 2019

Psd2: toegang geven tot uw betaalgegevens vanaf 2019 Op 1 januari 2019 ging psd2 in, de nieuwe Europese richtlijn voor digitale toegang tot betaalrekeningen door derden en opvolger van psd1. Als u in 2020 daartoe toestemming geeft, hebben derden inzicht in uw rekeninginformatie en betaalgegevens. Denk aan fintech bedrijven, apps, bedrijven als Amazon, Facebook en Google of banken. Geeft u geen toestemming, dan verandert er niets. Wat betekent psd2 voor u en uw privacy?

Psd2 vanaf 1 januari 2019


De Europese richtlijn psd2 in 2019 en 2020

De nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten Payment Services Directive 2, psd2, is door de EU bedacht om innovaties en meer concurrentie in de financiële sector mogelijk te maken. Het idee is dat uw financiële informatie voor vele bedrijven interessant kan zijn en hiervoor geen monopolie moet liggen bij de banken. Belangrijk punt hierbij is dat iedereen wel begrijpt dat uw gegevens op veel interesse kunnen rekenen (sociale media doen niet anders dan gegevens over u verzamelen), maar dat alleen u er over gaat of u die informatie wilt delen. Dat betekent dat uw betaalgegevens alleen mogen worden gedeeld als u daartoe toestemming geeft. U kunt u toestemming ook weer intrekken. Bij sociale media doen velen niet meer zo moeilijk over het delen van data en het volgen van uw internetgebruik, maar bij het gebruik van uw betaalgegevens zou dat wel eens anders kunnen zijn. Het is in ieder geval erg verstandig om bij een verzoek om inzage in uw betaalgegevens niet zomaar op akkoord te drukken. Denk er eerst goed over na.

Om welke betaalgegevens op uw betaalrekening gaat het

Het kan om de volgende verzoeken om toegang tot uw betaalrekening en/of creditcardrekening gaan:
  1. Een ander bedrijf kan uw transacties en saldi van de betaal- en creditcardrekeningen bij uw bank opvragen.
  2. Een verzoek doen voor betalingen via het platform van een ander bedrijf dan uw eigen bank.
  3. Een saldocheck, waarbij een ander bedrijf dan uw bank bij een betaling met een betaalpas kan navragen of er genoeg geld op de betaalrekening staat.

Toestemming geven en intrekken

Vooral punt 1 is nieuw. Punten 2 en 3 zagen we met psd1 (2007) al eerder, bijvoorbeeld als u betaalt via iDeal of met een creditcard betaalt. Hebt u toestemming gegeven, dan moet uw bank aan het verzoek meewerken. Toestemming geeft u per rekening. U kunt uw toestemming dus tot 1 rekening beperken. Bekijk altijd waarvoor u precies toestemming geeft, denk aan uw privacy. Bovendien zijn niet alle diensten gratis. Uw toestemming intrekken of weigeren kan ook.

Welke bedrijven mogen toegang en informatie over uw betaalrekening?

Vele bedrijven en banken kunnen toegang tot uw betaalgegevens vragen, maar deze instellingen moeten hiervoor een vergunning hebben. Het toezicht op deze bedrijven wordt in Nederland gehandhaafd door De Nederlandsche Bank. Wordt door een instelling niet aan de eisen van de Nederlandsche bank voldaan, dan zal uw bank ook niet aan een verzoek tot inzage meewerken. Punt van aandacht is dat uw gegevens ook zonder uw toestemming zichtbaar zijn bij een derde aan wie u een betaling doet die wel meewerkt aan psd2. Dit beperkt zich dan tot de specifieke transactiegegevens met uw naam, rekeningnummer, omschrijving en het overgemaakte bedrag. Bedenk ook dat bij een gezamenlijke rekening één rekeninghouder die toestemming geeft voldoende is voor inzake in de betaalgegevens.

Psd2 en privacy

Uw betaalgegevens geven inzicht in welke aankopen u hebt gedaan, waar u bent geweest, waar u pint en betaalt, hoeveel geld bij u maandelijks binnenkomt, wat en waaraan u uw geld uitgeeft. Uiteraard zijn veel bedrijven hierin geïnteresseerd. Zo kunnen op maat advertenties worden aangeboden, diensten worden geleverd en aanbiedingen worden gedaan. Uiteraard raakt dit aan uw privacy.

Wat gebeurt er met uw betaalgegevens?

Uw betaalgegevens kunnen alleen voor een bepaald doel worden opgevraagd. Als een bedrijf u die gegevens vraagt om een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven, dan mag dit bedrijf uw gegevens ook alleen voor dit doel gebruiken. Het is dus goed om vooraf te weten waarom een bedrijf of bank uw gegevens wil inzien. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt hierop toezicht.

Nieuwe betaaldiensten bij banken

Ook de banken zijn innovatief bezig en zullen in 2019 en 2020 met een aantal innovatieve producten en apps komen. Banken zullen waarschijnlijk ook steeds meer gaan aanbieden dat uw betaalgegevens bij verschillende banken in één totaaloverzicht inzichtelijk kunnen worden gemaakt. ook dit zal niet vanzelf gaan, wilt u dat uw bank deze dienst aan u verleent, dan is allereerst uw toestemming nodig. U hoeft geen toestemming te geven. De verwachting is dat er een groep zal zijn die het allemaal wel prima vindt als betaalgegevens voor anderen beschikbaar zijn, terwijl anderen nog een tijd een kat uit de boom zullen kijken tot duidelijk is dat het echt allemaal veilig is en voldoende oplevert.

Doen of niet doen?

De druk zal de komende jaren toenemen als ook grote technologiereuzen als Facebook, Amazon en Google uw bankgegevens willen inzien of als er kortingen worden aangeboden wanneer u ja zegt. Google heeft per 1 januari 2019 een licentie als betalingsinstelling gekregen van de Ierse toezichthouder, is daarmee nog geen bank, maar mag gebruik maken van de mogelijkheden van psd2. Onduidelijk is nog hoe kan worden voorkomen dat zij niet gaan handelen met uw gegevens. Het toezicht in de wereld lijkt daarvoor nog te versnipperd. De keuze is aan u.
© 2018 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rentevergoeding op de betaalrekeningRentevergoeding op de betaalrekeningRente op een betaalrekening ontvangen kan wel degelijk. Bij de meeste banken krijgt u op uw betaalrekening geen rentever…
Banken, goedkoop bankieren en betalen in 2020Banken, goedkoop bankieren en betalen in 2020Een goedkope betaalrekening graag in 2020. Goedkoop bankieren en betalen, en zo geld besparen of zelfs een gratis betaal…
Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze?Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze?Online winkelen heeft een grote vlucht genomen en daarvan profiteren ook online betaaldiensten als Paypal en iDeal. De o…

Hoe overleeft mijn budget de koopjesperiode?Hoe overleeft mijn budget de koopjesperiode?De koopjesperiode (solden) is de ideale periode om kleren, elektronica, huisraad, voor zeer voordelige prijzen aan te…
Hoe lang partneralimentatie betalen in 2020 en 2021?Hoe lang partneralimentatie betalen in 2020 en 2021?Het wordt in veel gevallen minder lang partneralimentatie betalen vanaf 2020. De duur van de alimentatiebetalingen is to…
Bronnen en referenties
  • https://ec.europa.eu/info/law/payment-services-psd-2-directive-eu-2015-2366_en

Reageer op het artikel "Psd2: toegang geven tot uw betaalgegevens vanaf 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!