Verkeersboetes 2021: bezwaar en beroepschrift

Verkeersboetes 2021: bezwaar en beroepschrift U wilt in 2021 of 2022 bezwaar maken tegen een verkeersboete van de politie. Dat kan een in 2020 uitgeschreven bekeuring zijn, maar natuurlijk ook een in 2021 opgelopen geldboete. De verkeersboetes kunnen erg hoog zijn en alleen daarom kan bezwaar maken slim zijn, u krijgt als u in beroep gaat namelijk uitstel van betaling. Uitstel kan afstel zijn, maar dat is volledig afhankelijk van het besluit van de officier van Justitie en uw vervolgstappen. Hoe maakt u met een beroepschrift succesvol bezwaar tegen verkeersboetes uit 2020 en 2021?

Verkeersboetes 2021, maak bezwaar


Verkeersboetes 2021, hoeveel moet u betalen

Meestal valt een verkeersboete niet direct in de brievenbus. Gaat het om een overtreding in Nederland dan kan dit vele weken duren, gaat het om een overtreding in het buitenland, dan zelfs maanden tot jaren. Veel voorkomende overtredingen zijn:
 • Te hard rijden binnen of buiten de bebouwde kom. De geldboete voor een snelheidsovertreding loopt in Nederland op tot ruim 400 euro en in een aantal gevallen wordt de overtreding niet met alleen een geldboete afgedaan.
 • Door rood licht rijden. Dat kost u 250 euro.
 • Er zijn gebreken aan de auto. Dat kan werkelijk van alles zijn. Denk aan niet goed werkende lichten, remmen, versleten banden en dergelijke. Let op, want de boete kan oplopen tot 750 euro.
 • Niet de juiste autopapieren bij u hebben. Dat lijkt onschuldig, maar geen verzekeringsbewijs in de auto kost u mogelijk maar liefst 600 euro.
 • Fout parkeren. Fout parkeren is zo gebeurd, houd de verkeersborden en belijning op straat dus goed in de gaten. De geldboete loopt op tot 380 euro.
 • Gedrag op de weg. Daar vallen onder het verkeerd inhalen, te veel lawaai maken (onnodig toeteren), bumperkleven. Zwaar bumperkleven kan u 600 euro kosten.
 • Rijden door rood kruis snelweg of autoweg (rijstrooksignalering) kost u 250 euro.

Boetes buitenland

In het buitenland gelden andere tarieven, in sommige landen zijn de verkeersboetes huizenhoog en soms zelfs afhankelijk van het inkomen van de eigenaar van de auto. De eigenaar wordt voor een overtreding tegen de verkeersregels immers altijd verantwoordelijk gehouden als niet kan worden aangetoond dat de auto is gestolen of verkocht. Zorg bij verkoop van een auto altijd voor een vrijwaringsbewijs, soms duiken verkochte auto's immers op in een ver buitenland en ploft toch de geldboete en bekeuring bij u neer. Dan is fijn als u kunt aantonen dat u gevrijwaard bent.

Bezwaar maken in 2020/'21

Heeft bezwaar maken tegen de politie wel zin, vraagt u zich af. Het antwoord is ja en neen. Het voordeel van op tijd bezwaar maken tegen de verkeersboete, is dat u voor de periode waarin aan de hand van uw beroepschrift nog geen uitspraak is gedaan, uitstel van betaling krijgt. Hebt u even geen geld, dan kan dit een slimme escape zijn. Maar de kans dat uw bezwaar ook succesvol is en de boete wordt geschrapt, is natuurlijk een stuk groter als u bewijzen hebt. Bijvoorbeeld dat u een flitsfoto hebt opgevraagd en het overduidelijk niet om uw auto gaat of bijvoorbeeld dat de vermelde snelheid helemaal geen overtreding is. Of dat het verkeersbord waarvoor u werd gepakt, zo goed als onleesbaar is. De officier van Justitie blijkt vaak niet erg genegen om met een bezwaar in te stemmen (boetes leveren veel geld op), maar dan zet u de volgende stap. U gaat naar de kantonrechter.

De stappen van bezwaar maken tegen bekeuringen en verkeersboetes

Laten we de verschillende stappen eens op een rij zetten. De eerste stap is dat u binnen zes weken na de datum die op de beschikking van de bekeuring staat bezwaar maakt bij de officier van Justitie. Die heeft tot maximaal 26 weken de tijd om op uw bezwaar in te gaan. In de tussentijd hoeft u nog niet te betalen. Hoe langer u wacht, maar binnen de genoemde zes weken, hoe meer uitstel van betaling u hebt. U krijgt eerst de ontvangstbevestiging van uw bezwaar en dan na enige tijd de beslissing. Wordt uw beroep niet door de officier van Justitie geaccepteerd, dan kunt u twee dingen doen. U denkt, oké ik betaal wel en laat het verder zo of u denkt sterk genoeg te staan om wederom bezwaar aan te tekenen. Daarvoor moet u naar de kantonrechter, wederom binnen zes weken na de dagtekening, maar nu de dagtekening van het besluit van de officier van Justitie. In deze periode hebt u geen uitstel van betaling. Besluit de kantonrechter in uw voordeel, dan krijgt u de betaalde verkeersboete weer terug. Maar ook dit hoeft niet de laatste stap te zijn, u kunt nogmaals in beroep gaan, maar nu bij het gerechtshof in Leeuwarden. Dit wederom binnen zes weken. Dus:
 • Stap 1: Boete en bekeuring in de bus plus beschikking.
 • Stap 2: Bezwaar maken bij de officier van Justitie.
 • Stap 3: Bezwaar maken bij de kantonrechter.
 • Stap 4: Bezwaar maken bij het gerechtshof te Leeuwarden. Voorwaarde is dat de boete hoger is dan 70 euro, anders wordt u niet ontvankelijk verklaard.

Beroepschrift en digitaal bezwaar maken

Tegen de eerste beschikking kunt u eenvoudig digitaal bezwaar maken. Daarvoor hebt u alleen een DigiD nodig en een paar goede argumenten waarom u het oneens bent met de boete. U mag overigens ook een brief sturen. U hebt geen advocaat nodig. Bij de kantonrechter moet u een brief sturen om bezwaar te maken, u stuurt dat naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie CVOM in Utrecht. Voor het gerechtshof Leeuwarden stuurt u uw brief uiteraard naar Leeuwarden. Vermeld in een beroepschrift altijd:
 • Uw naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geboorteplaats.
 • Het besluit waartegen u bezwaar maakt.
 • Waarom u het niet eens bent met de beslissing/beschikking.
 • Wat volgens u de beslissing moet zijn.
 • Of u wilt worden gehoord.

Slot bezwaar en beroepschrift

Schrik dus niet bij een eerste afwijzing van uw beroep, maar weeg uw kansen en voordelen van een beroepschrift af. U hebt er immers recht op. Let er wel op dat er gemeentelijke boetes zijn, daartegen maakt u bezwaar bij de gemeente die de boete heeft opgelegd en niet bij de officier van Justitie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkeersboete 2020: snelheidovertreding en boetesVerkeersboete 2020: snelheidovertreding en boetesDe verkeersboetes 2020 gaan omhoog. Te hard gereden met de auto, een snelheidsovertreding buiten de bebouwde kom als pre…
Verkeersboetes (de M-en T-beschikking)Verkeersboetes (de M-en T-beschikking)De meeste verkeersboetes waarmee je te maken kunt krijgen zijn de zogenaamde M-beschikkingen, oftewel 'Mulderbeschikking…
Buitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndBuitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndWie in Europa een verkeersovertreding begaat en daar door de politie bekeurd wordt, heeft grote kans dat hij een acceptg…
Bezwaar maken tegen verkeersboeteAls u het niet eens bent met een parkeerboete of andere verkeersboete (bekeuring) kunt u bezwaar maken door een bezwaars…

Moneyou Go: app voor sparen en betalenMoneyou Go: app voor sparen en betalenBetalen met een spaarrekening of sparen met een betaalrekening, het is allemaal mogelijk met Moneyou Go, de app van Mone…
Kraamverlof, geboorteverlof, partnerverlof in 2020 en 2022Kraamverlof, geboorteverlof, partnerverlof in 2020 en 2022De geboorte van een kind is voor de ouders superbelangrijk, hieraan gaat ook een spannende periode vooraf. Het kraamverl…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-12-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.