Samenwonen: financiële tips om het goed te regelen

Samenwonen: financiële tips om het goed te regelen Als je gaat samenwonen, zal je eerst een aantal dingen moeten regelen. Zo is het belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken over geld. Hoe gaan jullie bijvoorbeeld de uitgaven verdelen, waar gaan jullie voor sparen en welke afspraken maken jullie over het huis? Ook is het verstandig om te kijken wat er gebeurt met eventuele toeslagen en uitkeringen, of er sprake is van schulden en of jullie al een gezamenlijke rekening hebben.

Inhoudsopgave


Naast het feit dat het noodzakelijk is om een aantal dingen te regelen, voorkomen afspraken over geld veel ruzies. In 2014 stond geld nog in de top 3 van meest voorkomende onderwerpen waar stellen ruzie om maken. Als de één het geld met bakken tegelijk uitgeeft en sparen onbelangrijk vindt, terwijl de ander het juist belangrijk vindt om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven of een toekomstdroom, dan komen daar zeker discussies over als dat niet van tevoren besproken is. Zie het als een investering in jullie relatie en vergeet niet dat het belangrijk is om open en eerlijk naar elkaar te zijn en niets voor elkaar achter te houden.

Tips voor de verdeling van de uitgaven

Doordat je gaat samenwonen, bespaar je veel geld. Denk hierbij aan dubbele woonlasten als huur en/of hypotheek, gas en elektra, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, maar ook aan boodschappen. De dingen waar jullie op besparen, zijn in het algemeen kosten die je straks als samenwonend stel gaat delen.

Welke uitgaven zijn er?

Maak een tabel en zet daar alle gezamenlijke uitgaven in. Het kan gemakkelijk zijn om de kosten onder te verdelen in drie soorten uitgaven:
 • vaste lasten zoals huur en verzekeringen
 • huishoudelijke uitgaven, zoals boodschappen
 • een maandelijks opzij te zetten bedrag voor bijvoorbeeld meubels, apparatuur, onderhoud van het huis en vakantie

Verdeling van de kosten

Vervolgens zijn er verschillende manieren om de betreffende kosten te verdelen.
 • Naar rato, zodat degene met de meeste inkomsten het meeste betaalt;
 • De kosten worden verdeeld, zodat beide partners hetzelfde betalen;
 • De verschillende kostenposten worden verdeeld, zodat de één bijvoorbeeld de hypotheek betaalt, en de ander de verzekeringen;
 • Als de verschillen in inkomsten erg groot zijn, dan kan het handig zijn om eerst te kijken naar de noodzakelijke individuele uitgaven, zoals bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering, geld voor kleding en reiskosten. Indien alle noodzakelijke individuele uitgaven zijn bepaald, dan is duidelijk wat er overblijft voor de gezamenlijke uitgaven en kan gemakkelijker bekeken worden wat de verdeling van laatstgenoemde kosten wordt.

Open een gezamenlijke rekening

Het is handig om een betaalrekening te openen waar alle vaste lasten van worden betaald. Vaste lasten zijn lasten die eenmaal per maand, kwartaal, half jaar of jaar worden betaald. Op deze rekening storten jullie allebei een vast bedrag per maand. Dit bedrag hebben jullie bepaald bij de verdeling van de kosten. Daarnaast is het handig om een spaarrekening te hebben waar jullie beiden een vast bedrag per maand op storten. Dit is handig voor de grotere uitgaven zoals apparatuur, meubels, onderhoud van het huis en vakantie.

Gevolgen voor uitkering en toeslagen

Hogere of juist lagere/geen toeslagen?

Het kan zijn dat je recht op zorgtoeslag, huur-, kinderopvang of het kindgebonden budget komt te vervallen als je gaat samenwonen, of dat je juist wél recht hebt op toeslagen omdat jullie gezamenlijke inkomen niet zo hoog is en je vermogen niet boven de vermogensgrens komt. Het maximale inkomen (het zogenaamde toetsingsinkomen) is voor iedere toeslag anders en ook het maximale vermogen varieert. Als je wilt weten of je recht hebt op een toeslag, dan kan je een proefberekening maken op de site van de belastingdienst.

Als achteraf blijkt dat je te veel hebt ontvangen, dan moet je het te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Houd hier goed rekening mee en geef wijzigingen (zoals de datum waarop je gaat samenwonen en wat dan het gezamenlijke inkomen zal zijn) op tijd door.

Uitkering en toeslagen

Als je een uitkering ontvangt van het UWV, langer dan een jaar ziek bent en je loon ontvangt van je werkgever of een ziektewetuitkering ontvangt van je (ex-)werkgever, dan kan je naast bovengenoemde toeslagen, een toeslag aanvragen als het voor jullie geldende sociale minimum niet wordt gehaald.

Als één van de partners een bijstandsuitkering ontvangt, dan liggen de zaken weer anders. Het is dan mogelijk dat er gekort wordt op de uitkering zodra jullie gaan samenwonen, of dat deze helemaal komt te vervallen. Aan de andere kant kan er recht zijn op toeslagen bovenop de bijstandsuitkering. Aangezien iedere gemeente zijn eigen beleid voert op dat terrein, is het raadzaam om bij de gemeente waarin je woont, te informeren.

Huis regelen

Het regelen van de zaken omtrent een woning is zeer belangrijk, zeker als het gaat om een koophuis. Laat de gemaakte afspraken vastleggen en vergeet niet te regelen wat er met het huis gebeurt in het geval dat één van de partners komt te overlijden.

Eigen woning

Bij een eigen woning zijn er meer mogelijkheden dan bij een huurhuis. Als jullie beiden eigenaar worden van het huis dan is dat te regelen door te trouwen in gemeenschap van goederen, of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De eigenaar van het huis kan ook een deel verkopen waardoor de partner mede-eigenaar wordt. Een andere mogelijkheid is dat de partner 'huur' betaalt.

Huurhuis

Als jullie gaan samenwonen in een huurhuis, dan kan de partner die erbij intrekt zich registreren als medehuurder. De verhuurder hoeft dit echter niet altijd te accepteren als je korter dan twee jaar samenwoont of als de partner die erbij intrekt de huur niet kan opbrengen in zijn eentje.

Schulden

Verantwoordelijkheid

Wees eerlijk over je schulden zodat jij en je partner niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Zolang jullie niets regelen, is degene die de schulden heeft gemaakt, de enige verantwoordelijke. Zodra er sprake is van een samenlevingscontract of een huwelijk, zijn jullie beiden aansprakelijk. Dit geldt voor schulden die ontstaan tijdens het samenwonen, maar ook voor de schulden die voor die periode zijn ontstaan!

Studieschuld

Indien er sprake is van een studieschuld die nog terugbetaald moet worden, wordt er in de meeste gevallen ook naar het inkomen van je partner gekeken bij het vaststellen van het maandelijks terug te betalen bedrag.
© 2016 - 2022 Peevos01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenwonen tijdens je studieSamenwonen tijdens je studieSamenwonen tijdens je studie? Is dit wel verstandig en is het te betalen? In dit artikel meer informatie en weetjes over…
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…
Geld en samenwonenGeld en samenwonenOnder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 pr…
Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Wie gaat samenwonen moet rekening houden met het feit dat dit gevolgen kan hebben voor de belasting en voor je inkomsten…

Hoe komt de spaarrente tot standSinds de financiële crisis van 2008 tot en met 2016 is de spaarrente vrijwel uitsluitend aan het dalen. In de hoogtijdag…
AOW 2020: bedragen en leeftijd 2020AOW 2020: bedragen en leeftijd 2020De AOW 2020 gaat omhoog per 1 juli 2020. De verhoging komt door de koppeling aan het wettelijk minimumloon dat stijgt me…
Bronnen en referenties
 • https://www.nibud.nl/consumenten/samenwonen-wie-betaalt-wat/
 • https://www.wijzeringeldzaken.nl/samenwonen-of-trouwen/checklist-samenwonen-of-trouwen/
 • https://vrouw.nl/artikel/psychologe-roos-woltering/21726/relatiedeskundige-sylvia-van-der-spek-geeft-advies-relaties
 • http://www.volkskrant.nl/economie/optie-op-rood-staan-leidt-voortaan-tot-bkr-registratie~a4398396/
 • https://www.nibud.nl/consumenten/bij-elkaar-intrekken/
 • https://www.nn.nl/Blog/Lenen/Samenwonen-en-schulden.htm
Peevos01 (14 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.