nieuws uitgelicht

Eerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtzienden

Eerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtzienden Op 30 juli 2015 lanceerde de Belgische firma B-Token die zich specialiseert in het produceren en personaliseren van consumptiemuntjes, een wereldprimeur. De firma is namelijk gestart met de productie van een braillejeton. Deze jeton is handig voor blinde en slechtziende personen zodat ook zij hiermee in staat zijn zich te behelpen op evenementen, festiviteiten, beurzen, concerten en in discotheken, cafés enzovoort. Dit verhoogt de toegankelijkheid en zorgt voor een inclusieve maatschappij voor personen met een visuele beperking. De braillejetons zijn in meer dan zestig landen verkrijgbaar waar B-Token actief is.

Doelstelling

De braillejeton is ten eerste een inclusieve jeton voor blinden en slechtzienden die bruikbaar is op evenementen, festiviteiten enzovoort. Daarnaast is de jeton een handig sensibiliseringshulpmiddel voor de maatschappij. Zo komen mensen meer te weten over en worden ze meer bewust van de leefwereld van personen met een visuele handicap. Blinden en slechtzienden gaan bijvoorbeeld net zo graag als ziende personen naar een festival en kunnen dan ook alleen betalen. De firma neemt bewust geen patent op de techniek. Zij stimuleert andere firma’s om hetzelfde te doen. Dit is namelijk alleen maar voordelig voor het bekomen van een inclusieve maatschappij.

Geschiedenis braillejeton

De firma B-Token stelt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. B-Token streeft naar een inclusieve maatschappij waarbij iedereen er bij hoort is en zich goed voelt. Dat geldt eveneens voor bepaalde doelgroepen, waaronder blinden en slechtzienden. De firma wilde graag weten hoe ze met hun jetonproductie een persoon met een visuele handicap zou kunnen helpen. Daarom stelde ze begin 2015 aan de landelijke blindenorganisatie Blindenzorg Licht en Liefde” (BLL) de vraag wat ze voor de doelgroep konden doen. Met de informatie van BLL is B-Token begonnen aan de ontwikkeling van de brailletoken. Het duurde even vooraleer de brailleproductietechniek volledig op punt stond. De afstand van de bolletjes tegenover elkaar is namelijk belangrijk voor het herkennen van de braillecijfers op de jetons.

Uiterlijk

In het totaal zijn er vier verschillende van kunststof gemaakte braillejetons. Deze hebben allen een verschillende felle kleur en een ander cijfer. De gele jeton heeft het cijfer 1, de rode het cijfer 2, de blauwe het cijfer 5 en de groene het cijfer 10. Aan de ene zijde staan deze cijfers in duidelijk zichtbaar reliëf voor slechtzienden die het braille niet machtig zijn, en aan de andere kant staat dit cijfer in braille vermeld. B-token maakt daarnaast ook persoonlijke jetons met bijvoorbeeld de namen van dranken erop wat hierdoor fraudebestendig en snel herkenbaar is. Daarnaast is het braillelogo of de brailletekst voor de doelgroep blinden en slechtzienden goed voelbaar op de jetons. B-Token heeft verschillende groottes van jetons, maar voor de braillejetons opteert de firma voor de grootste ronde jetons.

B-Token

B-Token is een firma uit Retie (België) die plastic jetons produceert en personaliseert. De firma heeft erg innovatieve ideeën en daardoor verschijnen er geregeld nieuwe producten op de markt. Naast braillejetons produceert de firma aluminium jetons, crystal tokens, eco-tokens, garderobemunten, gegraveerde jetons en metalen jetons. De jetons worden bedrukt in één kleur of in full colour. Om een ecologische afdruk te plaatsen, produceert de firma zelfs houten bedrukte of gegraveerde jetons en verwerkt ze opnieuw oude jetons. Enkele gadgets zijn eveneens verkrijgbaar met name caddy keys in één kleur of in full colour, telbakken en jetonzakjes. Vooral in het buitenland is B-Token erg actief. In de Verenigde Staten is er veel interesse in de producten van B-Token omdat daar veel met liefdadigheidsacties en andere evenementen rond blinden en slechtzienden plaatsvinden. De firma produceert jaarlijks tientallen miljoenen jetons.

Bestellen van braillejetons

B-Token heeft een online-bestelmogelijkheid op de website al is het uiteraard ook steeds mogelijk om contact op te nemen met deze firma via een contactformulier of e-mail.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokWitte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokEen (zwaar) slechtziende of blinde persoon gebruikt een witte stok (blindenstok). Bij de aanvraag om machtiging dient de…
Visuele handicap: Stemmen met bijstand in BelgiëVisuele handicap: Stemmen met bijstand in BelgiëAls het stemmen moeilijk is voor iemand met een visuele handicap, dan mag hij of zij zich laten begeleiden of bijstaan d…
Skiën voor blinden en slechtziendenSkiën voor blinden en slechtziendenVeel mensen die blind of slechtziend leven zich graag uit in een sport. Skiën is voor deze doelgroep één van de vele uit…
App "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogenApp "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogenDankzij veel hulp(middelen), aanpassingen en begeleidingsvormen, is een blinde of slechtziende persoon perfect in staat…

Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
Renteverhoging: de gevolgen van een stijgende renteRenteverhoging: de gevolgen van een stijgende renteEen stijgende beleidsrente heeft gevolgen voor uw beleggingsportefeuille. Het ene financiële product wordt interessanter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Token Company, Flickr (CC BY-2.0)
  • Belga, 30 juli 2015
  • http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.40287?video=1.2403414
  • http://www.b-token.be/nl/about/team
  • http://www.b-token.be/nl/products/tokens/braille-jetons
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.