Slimme investeringen

Slimme investeringen 'Gemakkelijk geld verdienen', wie wil dat nou niet? Dat doe je door slim te investeren. Wanneer een investering eenmaal is gedaan, is het wachten op rendement. Maar wat zijn nou slimme investeringen? Slimme investeringen zijn investeringen waar een zo hoog mogelijk rendement op ligt en een zo laag mogelijk risico met zich meebrengt. Hoe doe je dat? Let goed op en begin vandaag met het opbouwen van een kapitaal!

Het beginkapitaal

Je hoeft niet rijk te zijn om geld te kunnen verdienen met investeringen. Het gaat er om dat je begint met investeren. 'Geld voor jou laten werken' is de insteek. Zie het maar als het hebben van personeel. Op ieder personeelslid verdient de baas geld. Hoe meer personeel hij aan het werk heeft, hoe meer geld de baas verdient. Iedere euro die jij investeert is een personeelslid van jou. Hoe meer euro's jij aan het werk zet, hoe meer geld jij zult verdienen.

Beginnen met een kapitaal opbouwen kan al met EUR10! Je kunt EUR10 al investeren in aandelen of in bijvoorbeeld Crowdfunding. Wanneer je de winsten steeds weer opnieuw investeert, in plaats van aan jezelf uitkeert, zul je steeds rijker worden. Dit wordt het 'rente op rente principe' genoemd. Wanneer iemand 50 jaar geleden zou zijn begonnen met een investering van EUR10 en een rendement van 9% per jaar, en er ieder jaar 10 euro bij zou hebben bijgelegd, zou deze persoon nu EUR8.212,23 hebben gehad. Dit met in principe maar een investering van in totaal EUR500. Een tientje per jaar kan iedereen missen! Waarom niet iedereen dit doet vraag je je af? Omdat de meeste mensen niet weten hoe ze moeten beginnen. Waar ze aandelen kunnen kopen, welke aandelen ze dan zou moeten kopen, of wat een redelijk rendement zou moeten zijn op een investering.

Soorten investeringen, rendementen en risico's

Er bestaan heel veel mogelijkheden om geld voor jou aan het werk te zetten. Sommige investeringen zijn risicovol maar kunnen een hoog rendement opleveren en andere investeringen hebben een laag risico, maar leveren vaak minder rendement op. Buiten risico en rendement kan stabiliteit voor jou een belangrijke rol spelen. Wil jij een structureel en stabiel inkomen genereren uit jouw investeringen? Dan spreken we over een 'passive income'. Om een inzicht te geven van mogelijke investeringen staan hieronder een aantal opties beschreven:

Aandelen

Al met een laag bedrag kun je beginnen met het investeren in aandelen. Hiervoor kun je bij je bank een beleggingsaccount openen. Er zijn, in grote lijnen, twee manieren om te beleggen in aandelen, namelijk 'op korte termijn beleggen' en 'op lange termijn beleggen'. Wil jij snel geld verdienen dan ga je op korte termijn beleggen in aandelen. Dit doe je door goed de nieuwsberichten in de gaten te houden maar ook de koerswijzigingen van aandelen. Bijvoorbeeld: Wanneer je door nieuwsberichten verwacht dat een aandeel gaat stijgen koop je aandelen van dit bedrijf. Deze aandelen kun je direct na een koersstijging weer van de hand doen. Het risico is vrij hoog, de aandelen van een bedrijf kunnen na een nieuwsbericht namelijk ook ineens gaan zakken of erger nog, het bedrijf kan failliet gaan. Echter het rendement kan ook hoog zijn, wel tot 15% per dag. Dit omdat je deze manier van investeren meerdere malen per dag kunt toepassen.

Verder kun je ook investeren in aandelen op de lange termijn. Hierbij wordt er op een andere manier naar aandelen gekeken. De "truc" is aandelen kopen van een bedrijf dat in werkelijkheid meer waard is dan de beurskoers momenteel laat zien. Oftewel, investeren in ondergewaardeerde aandelen. Dit doe je door een bedrijf goed te bekijken, goed te letten op de ontwikkelingen van een bedrijf en op de resultaten van eerder ontwikkelde diensten of producten. Wanneer jij er dusdanig vertrouwen in hebt dat het bedrijf in de toekomst groter zal groeien en positieve ontwikkelingen zal doormaken, koop je aandelen van dit bedrijf. Dit doe je op de lange termijn. Je laat je aandelen bijvoorbeeld een aantal jaar staan. Het risico is vrij laag. Wanneer je investeert in stabiele bedrijven is de kans klein dat de aandelen van dit bedrijf ineens diep zakken zonder dat deze weer terug omhoog komen. Het rendement, op deze manier van investeren, kan oplopen tot ongeveer 20% tot 25% per jaar. In sommige gevallen zelfs veel meer.

Crowdfunding

Investeren in crowdfunding kan, net als met aandelen, al met een laag bedrag. Het principe van crowdfunding is, dat jij jouw geld uitleent aan één of meerdere ondernemers. Deze ondernemers betalen deze lening, binnen 3 tot 5 jaar, aan jou terug met een rente van 4% tot 9% per jaar.

Je kunt via diverse websites geld investeren in deze bedrijven. Op deze websites laten deze bedrijven hun bedrijfsplan zien, en proberen ze jou zo goed mogelijk te voorzien van de benodigde informatie. Op basis van deze informatie kun jij als investeerder beslissen of je in dit bedrijf wil investeren. Het risico van een investering middels crowdfunding is relatief laag. De websites waar deze bedrijven zich profileren hebben voor jou al bekeken of een investering risicovol is of juist niet. Vaak wordt dit ook aangegeven door middel van een risicofactor. Om het risico te beperken is het verstandig het, te investeren, bedrag te verdelen over meerdere bedrijven. Zo verdeel je je kansen en beperk je de risico's.

Vastgoed

Wanneer je al iets meer vermogen hebt om te investeren kan de huizenmarkt een slimme zet zijn. Het investeren in vastgoed is één van de populairste manieren van beleggen. Wanneer jij jouw geld op een spaarrekening zou zetten wordt jouw geld eigenlijk steeds minder waard. Je ontvangt namelijk wel rente over je spaargeld, maar de waarde van geld (inflatie) stijgt sneller dan de rente die jij ontvangt over jouw kapitaal. Het is dan slimmer om jouw geld om te zetten in stenen. Wanneer je bijvoorbeeld een appartement koopt voor EUR100.000 en dit appartement ga je verhuren voor EUR600,- per maand dan brengt jouw ton ieder jaar EUR7200,- op. Dit is een rendement van 7,2% per jaar (waarover je geen inkomstenbelasting betaalt wanneer je het pand privé in je bezit hebt). Buiten het inkomen dat wordt gegenereerd door huur wordt langzaam ook jouw pand (jouw EUR100.000,-) meer geld waard. Dus ook dat is in principe al een investering welke een rendement kan opleveren tot ongeveer 5% per jaar.

Conclusie

Wil jij een kapitaal opbouwen en zelf je eigen investeringen kiezen? Begin dan met aandelen of crowdfunding. Hiermee kun óók jij er voor zorgen dat je financieel onafhankelijk wordt.
© 2015 - 2022 Segers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen: (vergelijking) transactiekosten voor beginnersMet het beleggen in aandelen zijn sommige mensen ontzettend rijk geworden, maar ook al vele mensen bijna al hun vermogen…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…

De banken en het financiële systeemDe banken en het financiële systeemVrijwel alle huishoudens en bedrijven bezitten rekeningen bij banken. Ze sparen bij de bank en verrichten betalingen via…
De Eerlijke Bankwijzer en de Nederlandse bankensectorDe Eerlijke Bankwijzer en de Nederlandse bankensectorDe Eerlijke Bankwijzer heeft cijfers gerapporteerd over de mate waarin banken hun investeringen laten bepalen door overw…
Segers (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.