Als je geld gaat lenen aan vrienden
Geld lenen aan vrienden en bekenden kan prima, tot het moment dat er iets fout gaat met de terugbetalingsregeling die je hebt getroffen … als je al iets hebt afgesproken. Niet zelden geeft het dan problemen over wat terug te betalen en hoe snel en wat nu als je vriend zijn betalingsverplichtingen niet nakomt?
Vriendschap werkt vertroebelend
Een goede vriendschap kan wel wat hebben en dat wil zeggen dat als een van de partners “uit de toom” valt, om wat voor reden dan ook, een vriend juist degene is die er voor die ander moet of kan zijn. Vriendschap is er in goede en slechte tijden.
Als de financiële situatie er mee te maken heeft, door eigen toedoen of niet, kan je er nog steeds zijn voor die vriend. Alleen wordt het lastiger als je een rol kunt spelen in het oplossen van die financiële problemen.
Een voorbeeld
Om een beeld te vormen een situatie schetsend. Een vriend kan zijn/haar baan zijn kwijtgeraakt en wil aan de financiële verplichtingen kunnen blijven voldoen, toch de levensstandaard vasthouden of moet een ex uitkopen, dan kan iemand bijvoorbeeld een “flitskrediet” (of iets vergelijkbaars) afsluiten. Maar een bestaande creditcard kan ook opgesoupeerd worden. De man of vrouw in kwestie is er vast niet op uit om geld bij vrienden te gaan lenen, want die andere baan komt er echt wel. Zo kan er even weer aan de financiële verplichtingen voldaan worden ofwel, gaten worden andere gaten opgevuld.
Toch kan het zomaar langer duren voordat die nieuwe baan zich weer aandient en de bedrijven die je geld geleend hebben, soms met enorme woekerrentes, willen uiteraard wel hun geld zien. Wat doe je dan … misschien in de directe omgeving kijken of er iemand is die je wat kan lenen.
Bron: Agnali, Pixabay Als je geld uitleent…
Als je geld aan je vriend leent, hoeft dat niet verkeerd te zijn. Je moet het alleen wel goed vastleggen én jezelf realiseren wat te doen, als iemand zijn verplichtingen niet nakomt. Enkele te doorlopen stappen:
- Maak duidelijke afspraken en leg deze vast. Zorg dus dat je een compleet document hebt. Dat wil zeggen behalve de gegevens van de betreffende vriend ook het bedrag en wanneer er wat terugbetaald moet worden. Een vast bedrag met een vaste datum of maak een schema.
- Leg ook vast “wat als…” en dat kan in feite van alles zijn. Iets wat je samen overeenkomt. Natuurlijk ga je er niet vanuit, maar het kan geen kwaad het een de revue te laten passeren.
- Dateer en onderteken het beiden en zorg dat ook allebei de partijen een getekend exemplaar hebben.
Vervolgens is het goed voor de vriendschap om de focus te verleggen naar datgene wat je als vrienden bij elkaar gebracht heeft en de financiële situatie niet te willen volgen. Dit kan – mogelijk zonder reden – toch druk op de vriendschap leggen.
Wat als het toch fout gaat?
Het wordt pas vervelend als je het uitgeleende bedrag niet terug krijgt. Niet dat je vriend dit bewust achterhoudt, maar die baan blijft uit en hij of zij heeft het geld gewoonweg niet.
Kijk of je nieuwe afspraken kunt maken, want je weet van een vriend echt wel of hij of zij uit is op die andere baan en je dus graag terug wil betalen, versus de vriend die alles op zijn beloop wil laten en wel ziet wanneer hij of zij het geld terug kan betalen. In dat laatste geval, zou je dit ook op voorhand hebben kunnen weten (als vriend).
Helpen kan op verschillende manieren
Uitgaande van de beste intenties, kan je het openstaande bedrag opschorten tot hij of zij weer de financiële middelen heeft. En dit staat uiteraard nog los van het feit dat je een vriend ook altijd kunt helpen met het vinden van een nieuwe baan.
Gebruik je eigen social media en/of je netwerk, kijk of je je vriend kunt helpen met een beter samengesteld CV of ga mee shoppen voor een mooie sollicitatie kleding. Maar meehelpen kan ook in het mee zoeken naar een andere (mogelijk goedkopere woning) zijn. Talloze manieren om op een positieve manier de vriend te ondersteunen en is iets wat je ook zonder dat je geld geleend hebt, voor elkaar over kunt hebben.
Conclusie
Dan nog kan dit leiden tot het niet terug ontvangen van uitgeleend geld. De vraag is wat je er mee doet. Kan het leiden tot een gebrouilleerde vriendschap of laat je het gaan … maar blijft het wellicht in je achterhoofd hangen. Hoe dan ook, aan vrienden lenen brengt meer met zich mee dan we ons vaak realiseren. Als het besef en is en je handelt naar beste kunnen, kan je de stap zetten. Is het mogelijk een vriendschap verliezen niet waard, doe het dan niet.