Energie besparen thuis

Energie besparen betekent meestal investeren om op termijn de kosten terug te verdienen dankzij de lagere energiefactuur. Voor wie thuis energie wil besparen zal het echter als muziek in de oren klinken dat het ook gratis kan! Er zijn immers eenvoudige manieren om kosteloos energie te besparen. Bovendien kan je ze in de loop van één dag allemaal toepassen. Met dit concreet stappenplan bespaar je, zonder een eurocent uit te geven, stevig op je energierekening. In dezelfde beweging draag je ook je steentje bij aan het verminderen van de klimaatopwarming.

Gratis energie besparen mogelijk?

Energie besparen wordt steeds belangrijker. Op persoonlijk vlak zijn er de oplopende energierekeningen, op globaal vlak de dreiging van de klimaatopwarming. Het idee leeft echter dat energie besparen geld kost en dus een luxe is, die niet voor iedereen is weggelegd. Het tegendeel is waar. Er zijn heel wat mogelijkheden om energie te besparen zonder dat je daarvoor moet investeren. In dit artikel wordt verduidelijkt hoe je dat aanpakt.

Kosteloos je energieverbuik drukken in één dag tijd

Door een aantal dagdagelijkse gewoonten aan te passen, kan je al gauw enkele tientallen euro's op jaarbasis besparen. Daartegenover staat, dat je gedrag wijzigen vaak betekent dat ingeboet wordt op comfort. Denk maar aan tips zoals dikke truien dragen in huis, vroeger gaan slapen en douchen in de sportschool. Er zijn echter gewoonten die je kan veranderen en aanpassingen die je kan doen, zonder dat ze nadelige effecten hebben op je dagelijkse leven. Deze tips zijn ongetwijfeld de meest eenvoudige en je kan ze vandaag al beginnen toepassen.

Besparen op verwarming en elektriciteit vanaf 's ochtends

 • Trek na het opstaan niet je smartphone uit, maar je oplader. Opladers die in het stopcontact blijven zitten, slurpen energie. In een gemiddeld huishouden bespaar je al snel 15 à 20 euro per jaar.
 • Verlucht je woning tijdens je ochtenddouche. Door enkele minuten de ramen open te zetten vlak na het opstaan, vervang je de vochtige binnenlucht door droge buitenlucht. Deze lucht warmt sneller op. Je verwarmingstoestel verbruikt daarom veel minder, waardoor je de rest van de dag energie bespaart. Bovendien creëer je een gezonder binnenklimaat.

Zet ook 's middags in op lager stroomverbruik
 • Verhoog de temperatuur van je koelkast. Veel mensen zijn geneigd de temperatuur te laag in te stellen om zeker te zijn dat alles vers blijft. Die ongerustheid is onnodig en is energieverslindend. De ideale bewaartemperatuur is 4° Celsius. Voor de diepvriezer is dat tussen -6° en -18° Celsius.
 • Vul de lege ruimten in je diepvriezer op met piepschuim of een ander materiaal. Op die manier voorkom je dat elke keer bij opening nieuwe warme lucht in de diepvriezer stroomt, die vervolgens gekoeld moet worden.
 • Download een gratis energie-app. Er bestaan verschillende energie-apps die je helpen je energieverbruik in kaart te brengen, te beheren en te verlagen.
 • Verander van energieleverancier. Begin met energieleveranciers en prijzen te vergelijken. Er zijn verschillende energieleveranciers en formules op de markt die waarschijnlijk beter aansluiten bij jouw verbruik. Talrijke websites helpen je om je energieverbruik te berekenen en leveranciers te vergelijken. Meestal kan je in enkele kliks kosteloos je contract laten overplaatsen naar een meer voordelige formule. Als je al jaren bij dezelfde leverancier bent aangesloten, mag je er gerust van uit gaan dat je stroomverbruik heel wat goedkoper kan

'Je energieverbuik 's avonds reduceren tot het minimum

 • Kook rationeel. Dit wil zeggen dat je best pannen gebruikt met dezelfde diameter als je kookplaat en zoveel mogelijk het deksel op de pan zet tijdens het opwarmen. De afzuigkap hoeft op die manier ook minder vaak aan. Je bespaart al snel tot 50% energie bij het koken.
 • Zet een uur voor het slapen gaan de thermostaat al lager. Je boet niets in aan comfort, maar bespaart toch energie.
 • Gebruik de uitknop van je laptop en andere opgeladen toestellen. Elektrische apparaten in stand-by verbruiken immers nog steeds energie.

Nog andere tips voor energiebesparing

Minder energie verbruiken is een vorm van sparen net zoals het oppotten van geld er één is. In tijden met een lage rente op de spaarboekjes is het zelfs interessanter om voor energiesparen te kiezen boven het traditionele spaarkboekje. Aanvullend op het hierboven geschetste stappenplan zijn er nog een aantal mogelijkheden om thuis minder elektriciteit te verbruiken zonder geld uit te geven. Deze suggesties zijn zeker ook de moeite waard:
 • Was je kleren die op 40 graden mogen voortaan op 30 graden. De moderne wasmachines en de wasproducten zijn goed genoeg om je kleren te reinigen, ondanks de lagere temperatuur. Was ook pas als de wasmachine volledig gevuld is om bijkomend te besparen.
 • Sluit je televisie en stereo-installatie aan op een verlengsnoer met schakelaar. Al deze toestellen samen in stand-by komen overeen met 1 lamp die 24 uur op 24 brandt.
 • Warm restjes altijd op in de magnetron of in een pannetje op een vuur. Beiden zijn energiezuiniger dan een gewone oven.
© 2015 - 2024 Woordsmid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…

100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Vliegtickets vergelijken: MomondoVliegtickets vergelijken: MomondoMet reiswebsite Momondo is het eenvoudig vliegtickets vergelijken, goedkoop reizen en geld besparen. Duizenden luchtvaar…
Bronnen en referenties
 • http://nl.metrotime.be/2014/11/14/must-read/check-hoe-je-gratis-bespaart-op-energie/
 • http://www.flipit.com/be/plus/energie-besparen
 • http://financieel.infonu.nl/diversen/126330-energie-besparen-9-manieren-waar-je-niet-aan-gedacht-hebt.html
 • http://101bespaartips.blogspot.be/2013/04/25-trek-de-adapter-uit-het-stopcontact.html
 • http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=100725&picture=penny-graph
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141010_01315170
 • http://www.overstapgids.nl/
 • http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/energie-besparen-hier-had-u-nog-niet-aan-gedacht/article-normal-507605.html
 • https://www.electrabel.be/nl/particulier/energy-manager/koelkast-besparen-energie
 • http://www.uswitch.com/energy-saving/guides/free-energy-saving-tips/
 • http://www.nrdc.org/air/energy/genergy.asp
 • https://www.progress-energy.com/carolinas/home/save-energy-money/energy-saving-tips-calculators/100-tips.page?
 • http://morgaineandmoney.com/wp-content/uploads/2014/11/money-saving-tools.jpg
 • https://c2.staticflickr.com/4/3048/2808567629_a101635f62_b.jpg
 • http://www.earthtimes.org/newsimage/energy-saving-pc-software-the-earth-times-16-Mar-12.jpg
Woordsmid (11 artikelen)
Laatste update: 18-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.