De goedkoopste zichtrekening

De goedkoopste zichtrekening Wie in 2019 de goedkoopste zichtrekening wil hebben, ziet al snel dat een zichtrekening niet bij elke bank even duur is. Er zijn grote verschillen in de kosten voor een zichtrekening. Bespaar ook op uw zichtrekening door overbodige aanhangsels te schrappen. Open elders gratis een rekening. Let ook op de click bonus online zichtrekening van Axa of de lening op afbetaling bij Santander België.

De goedkoopste zichtrekening in Begië

In Nederland spreken ze over een betaalrekening, in België over een zichtrekening of een rekening-courant. De zichtrekening biedt niet alleen zicht op het saldo en de verrichtingen daaromtrent, maar geeft ook de mogelijkheid om betalingen te doen, allerlei kas verrichtingen aan het loket, geld te ontvangen, te betalen met de betaalkaart en uw proton geld aan te vullen. Simpel, maar het kost de bank klant wel geld, om de meeste van deze verrichtingen te doen. Sterker nog: het aantal toegestane verrichtingen en de voorwaarden kunnen per bank behoorlijk verschillen, evenals de door de bank in rekening gebrachte kosten.

De kosten van een zichtrekening

Het is zeker de moeite waard om de in rekening gebrachte kosten goed in de gaten te houden en te bezien of een verandering van bank niet zeer verstandig is. Sommige banken rekenen vooral een behoorlijk vast bedrag, andere verdienen vooral per aangeboden dienst. Weer anderen hebben een combinatie van deze twee technieken. Tot slot variëren de credit en debet rentes van bank op bank sterk. Het verschil in berekende kosten per bank kan meerdere tientallen euro's per jaar bedragen. Een basis rekening alleen al kost 12 euro per jaar.

Gratis betaalrekening openen

In Nederland worden gratis betaal rekeningen nauwelijks meer aangeboden. In België blijkt een goede vergelijking zo complex dat de Tariefsimulator in het leven is geroepen. Tik daar de door u gewenste bankdiensten in en u krijgt een lijst met de goedkoopste banken. Volledig gratis zal het niet zijn, maar wellicht toch veel goedkoper dan uw huidige bank. En wanneer u kiest voor een internet rekening als tweede rekening kunnen ook daarvoor de kosten zeer laag blijven.

Wisselen van bank kan u geld opleveren

Enkele tips voordat u wisselt van bank:
  • Sluit de oude nog niet direct af, maar bezie of de nieuwe rekening aan uw wensen voldoet.
  • Breng uw werkgever, schuldenaars en schuldeisers tijdig op de hoogte.
  • Omdat de kosten van een rekening meestal op jaarbasis zijn, is het verstandig om een oude rekening tegen het einde van een jaar te sluiten. Wellicht is bij eerder stoppen van een rekening ook een restitutie mogelijk, als u erom vraagt.

Minder kosten voor een zichtrekening betalen

Wie een bank heeft, waarbij hij moet betalen voor een zichtrekening, kan allerlei maatregelen nemen om op de kosten te besparen:

1. Internetbankieren

Internetbankieren is een stuk goedkoper dan traditioneel bankieren bij een bank. U behoudt het overzicht van u betalingen. U bepaalt wanneer wat betaald moet worden hoeft daarbij niet te wachten op de bank. Het is niet alleen goedkoper, maar zo stemt u eenvoudig het moment van betalen af op het moment dat uw inkomsten binnen komen.

2. Wat voor betalingen doet u zoal?

Het beste gaat u vooraf na waarvoor u de zichtrekening denkt nodig te hebben en hoeveel wat kost. Beperk de transacties die veel geld kosten.

3. Geen kredietkaarten en creditcard nemen

Elke kredietkaart die aan de zichtrekening is gekoppeld kot extra geld. Beperk dus het aantal kaarten dat u hebt en bekijk welke u echt nodig heeft.

4. Een gekoppelde verzekering hebben

Een zichtrekening kan een rekeningverzekering hebben. Schrap die als dat kan. De rekeningverzekering verzekert het saldo dat aan erfgenamen moet worden uitbetaald en is gelijk aan twee maal het bedrag van de zichtrekening, maar hebt u dat echt nodig. Wordt dit niet al door een andere verzekering gedekt en wegen de kosten van de verzekering wel op tegen het risico dat u daarmee denkt af te dekken.

5. Lening op afbetaling

Om een lening te kunnen aanvragen en verkrijgen is wel een zichtrekening nodig. Daarop wordt uw geld dan overgemaakt. Snel geld en krediet kan bijvoorbeeld via geld lenen bij Santander of een kleiner bedrag bij Payday België. Dit alles binnen 48 uur.

Click bonus van Axa

Bij Axa krijgt u bij elke elektronische verrichting van Axa 5 cent tot een maximum van 50 euro per jaar. De volgende verrichtingen worden door Axa met 5 cent beloond als de zichtrekening uw hoofdrekening is. Geld dat via andere rekeningen op uw rekening komt, levert dus geen 5 cent bonus op. De volgende verrichtingen met uw hoofdrekening wel:
  • Betalingen bij een handelaar in binnen- en buitenland;
  • Geldopname en geldafhaling via Self Service;
  • Wanner u uw Proton-kaart oplaadt;
  • Bij een binnenlandse overschrijving via Home Banking of Self Service;
  • Bij het uitvoeren van een domiciliëring en bij het uitvoeren van een bestendige opdracht.

Slot goedkoopste zichtrekening

Nu op zoek naar de beste rekening. De hoogte spaarrente vindt u waarschijnlijk op een termijnrekening. Maak zo eenvoudig uw keuze en neem niet met een lagere rente genoegen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je spaargeld is meer waard op het internetOnline bankieren is al een tijdje in opgang. Tijdens de financiële crisis werd het er even stil rond, net zoals het stil…
Geld: het gevoelige punt in je relatieEn jij dacht dat seks een gevoelig onderwerp is om over te praten met je lief? Probeer dan maar eens een eerlijk en open…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 25-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.