Niet alleen subsidie maakt aanschaf zonnepanelen lucratief

Niet alleen subsidie maakt aanschaf zonnepanelen lucratief Veel particulieren noemen het hun beste investering ooit. Ze lieten hun dak vol leggen met zonnepanelen. De BTW mochten ze van de fiscus terugvragen. In het voorjaar van 2012 werd een subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen van kracht. Maar de run op zonnepanelen die zich na bedoeld akkoord manifesteerde, viel slechts voor een deel te verklaren vanuit die overheidssubsidie. Wat maakt de aanschaf van zonnepanelen dan zo aantrekkelijk? Wel, in dat verband speelt ook mee dat die eigen 'elektriciteitscentrales' doorgaans meer stroom opwekken dan voor eigen gebruik nodig is. En die overbodige stroom mag worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet (salderingsregeling). Binnen enkele jaren is de investering meestal terugverdiend. Maar bedenk wel dat de aanschaf van zonnepanelen ook invloed heeft op de WOZ-waarde.

Ook zonder belastinggeld is aanschaf zonnepanelen aantrekkelijk

Op grond van de subsidieregeling zoals die begin 2012 werd ingesteld, kregen particulieren die zonnepanelen lieten installeren 15% van de aanschafprijs vergoed met een maximum van 650 euro. Het lag in de bedoeling om de regeling tot 2014 te continueren maar het beschikbare budget was al enige maanden eerder verbruikt.

Locale overheden namen de subsidieregeling over

Het kabinet Rutte II verlengde de subsidieregeling niet maar dat is volgens de branche geen ramp: ook zonder rijkssubsidie is de vraag naar zonnepanelen onverminderd hoog. Wat maakt dan de aanschaf zo lucratief? Wel, daarvoor zijn 3 redenen aan te voeren:
  • de forse prijsdaling die zich heeft voorgedaan;
  • de mogelijkheid om BTW terug te vragen over aanschafwaarde en montagekosten;
  • locale overheden zoals provincie en gemeenten namen (delen van) de subsidieregeling over.

Prijs van zonnepanelen fors gedaald

Het voornaamste motief voor de consument om tot aanschaf over te gaan, is het feit dat zonnepanelen de laatste jaren stukken goedkoper zijn geworden. En daarmee is uiteraard ook de terugverdientijd aanzienlijk verkort. Waar die enkele jaren geleden nog zo’n 16 jaar bedroeg, is die thans gehalveerd tot 8 jaar. En die tijdwinst komt niet alleen voor rekening van de overheidssubsidie die, zoals hiervoor al opgemerkt, in het najaar van 2013 reeds was opgesoupeerd. Dat de terugverdientijd van zonnepanelen met de helft is teruggebracht, valt vooral te verklaren doordat de prijzen ervan met meer dan 50% zijn gedaald.

Verdere prijsdaling is niet uitgesloten

De prijsdaling werd vooral ingegeven vanuit China waar bedrijven, al dan niet gesteund met overheidsgeld, steeds goedkopere panelen op de markt brachten. Uiteindelijk heeft de wrevel die dat bij Europese producenten teweegbracht, geleid tot akkoord over minimumprijzen voor zonnepanelen. Dat neemt niet weg dat in de toekomst een verdere prijsdaling niet is uitgesloten. Want we weten allemaal dat de warmte van de zon gratis is, iets wat in iets mindere mate ook het geval is voor silicium (zand), het voornaamste bestanddeel bij productie van zonnepanelen. Al met al factoren die het rendement bij aanschaf alleen maar zullen doen toenemen.

Teruggave van BTW

De subsidie op zonnepanelen mag dan weliswaar door het kabinet Rutte 2 zijn beëindigd, door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (juni 2013) maakt het mogelijk om tegenwoordig 21% BTW over de aanschafwaarde van de panelen en 6% over de montagekosten terug te vragen. Dat heeft te maken met het feit dat de Belastingdienst bezitters van zonnepanelen automatisch als BTW-ondernemer aanmerkt indien zij de opgewekte stroom die ze niet zelf verbruiken, doorleveren aan het energiebedrijf. De particulier die stroom verkoopt, hoeft immers geen BTW af te dragen als die minder dan € 1.345 euro per jaar bedraagt. Wel zal men zich even bij de Belastingdienst moeten melden voor teruggave van de BTW over de aanschafwaarde en de installatie van de panelen.

Zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu

Op grond van het bovenstaande is dus de conclusie gerechtvaardigd dat de keuze voor zonnepanelen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee.

Zonnepanelen en de WOZ-waarde

Toch is het goed om de juichstemming met betrekking tot zonnepanelen enigszins te temperen. Als de jaarlijkse WOZ-beschikking wordt ontvangen, zal menig bezitter van zonnepanelen toch even de wenkbrauwen fronsen. Zonnepanelen kunnen de WOZ-waarde van een woning aanzienlijk verhogen. En dat is een domper want die waarde is de ook grondslag voor een aantal andere belastingen.

Zonnepanelen zijn fiscaal gezien onroerend goed

Dat de panelen roerende goederen zouden zijn ("bij verhuizing neem ik ze gewoon mee"), is een veelgehoorde misvatting bij huiseigenaren. De belastingdienst stelt zich namelijk op het standpunt dat de panelen 'naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plekke te blijven'. Ze vormen volgens de fiscus een onlosmakelijk onderdeel van de woning en zijn dus onroerend goed. En dat de huiseigenaar ze technisch gezien bij een verhuizing kan demonteren, doet daar niets aan af.

Lees verder

© 2014 - 2022 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstZonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstEen zonnepaneel zet zonnekracht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een huishoud…
Zonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen zijn goed voor het milieu maar verdienen zichzelf doorgaans ook terug. Belangrijk hierbij is de opbrengst v…
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Zonnepanelen leasen is de oplossingZonnepanelen leasen is de oplossingWij worden steeds milieubewuster, de auto’s worden steeds kleiner en zuiniger en de nadruk komt steeds meer te liggen op…

Geld besparen op reisGeld besparen op reisElke vakantie of reis kost geld. Geld dat voor de een makkelijker vrij te maken is dan voor de ander. Een vakantie of re…
Betalen met je smartphone in België: Bancontact MobileSinds midden mei 2014 kunnen Belgen die een smartphone of tablet hebben hun toestel nu ook gebruiken om een kleine betal…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-12-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.