Geld besparen op reis

Geld besparen op reis Elke vakantie of reis kost geld. Geld dat voor de een makkelijker vrij te maken is dan voor de ander. Een vakantie of reis moet ontspanning bieden, maar mag niet te veel kosten. Nagenoeg alles kost geld, maar te veel op het geld moeten letten wil niemand.

Inhoudsopgave


Kosten vooraf, voor de reis

De kosten vooraf zijn vaak vrij prijzig. Er moet worden nagegaan of er nieuwe spullen moeten worden gekocht. Soms is het een slimme investering om toch een nieuwe tent te kopen of toch een goed paar wandelschoenen te kopen. Hetgeen wat nieuw gekocht wordt moet echt een toevoeging geven, ofwel nuttig ofwel praktisch ofwel leuk.
Het is niet nuttig om een nieuwe backpack te kopen als deze geen verbetering is ten opzichte van de oude backpack. Bedenk goed wat nuttig is en wat niet per se hoeft. Alles wat in Nederland te koop is, valt ook in andere landen te kopen, koop dus vooral niet te veel vooraf. Vaak is het in die landen ook nog eens goedkoper.

Vervoer richting bestemming

Vervoer richting het land van keuze is, nagenoeg altijd, vrij prijzig. Het duurste is vliegen of met de boot. Vliegen is duur door extra belastingen, veel personeel en dure toestellen. Een retourtje Barcelona kost al gauw 100 euro per persoon. Met de boot is dit nog duurder, al gauw 300 tot 400 euro per persoon. Aanrader voor het budget is dus om niet te vliegen of met de boot te gaan, behalve als er geen andere optie is. Goedkoper is het al gauw om met de trein te gaan. Zeker voor kleinere stukjes is het handig om de trein te pakken.

Bus
Nog goedkoper is het om met de bus te gaan. Bussen zijn vaak de goedkoopste vervoersmiddelen. Dit komt doordat er niet heel veel onderhoud hoeft te gebeuren, er slechts enkele werknemers zijn en er veel passagiers zijn per werknemer. De kosten voor brandstof, werknemers en onderhoud wordt dus door een groot aantal passagiers gesplitst. Als het mogelijk is, ga dan met de trein en bus richting de bestemming. Dit ligt natuurlijk aan de beschikbare tijd en het geduld, maar al met al scheelt het vaak al gauw honderden euro's. Een ander voordeel is dat er veel meer te zien is.

Trein
Treinen door Europa heen nemen kan goed met interrail. Interrail biedt verschillende mogelijkheden aan om door Europa te reizen, terwijl het wel scherp geprijsd is. In Europa kan men simpel naar Spanje reizen, om bijvoorbeeld Barcelona te bezichtigen. Daarna kan men doorreizen naar Rome, Venetië of Athene om daar rond te kijken. Met de trein door Europa is dus zeer gemakkelijk. Europa uit gaan met de trein is ook goed te doen. Via de transmongolië expres, een trein die van Moskou naar Beijing rijdt, is men zo aan de andere kant van de wereld. Met de trein en bus naar India gaan is ook geen probleem. Afrika, Amerika en Australië daarentegen zijn niet te bereiken met de trein.

Wat mee te nemen

Er moeten veel dingen mee. Belangrijk is een goede rugzak of koffer. Een koffer moet vooral stevig zijn, niet te snel beschadigd raken en herkenbaar zijn. Bij een rugzak moet de rugzak, vaak een backpack, ook comfortabel zijn voor lange afstanden. Aan te raden is om een backpack te nemen bij een reis die veel tijd in beslag neemt. Een backpack is erg belangrijk gedurende de hele reis. Deze moet stevig zijn, genoeg inhoud hebben en comfortabel zitten.

Overnachten
Voor de overnachtingen moeten er ook spullen mee. Belangrijk om te weten is de manier van overnachten. Wat het goedkoopste en slimste is verschilt ook per land, alhoewel couchsurfen nagenoeg altijd mogelijk is en ook nog eens gratis is. Bij kamperen moet er een tent, slaapzak en matje mee. Bespaar hier niet te veel op, aangezien een slechte kwaliteit uiteindelijk meer zal gaan kosten! Wat besparen door de juiste aanbiedingen te zoeken is altijd aan te raden. Bij slapen in een hostel of hotel is een lakenzak aan te raden, vanwege hygiëne. Bespaar wederom niet te veel op de lakenzak, een goede kwaliteit is belangrijk!

Eten
Spullen zoals eten kunnen soms slim zijn om wat van mee te nemen. Een potje zout of iets dergelijks is daarentegen nutteloos. Vooral dingen die onderweg eetbaar zijn, zijn handig. Zeker aangezien niet overal wat te eten gehaald kan worden. Mocht je gedurende langere tijd in de bus zitten, is het namelijk fijn wel wat te kunnen eten. Neem echter sowieso niet te veel eten mee, want dan wordt de koffer of backpack te zwaar.

Toiletartikelen
Toiletartikelen moeten over het algemeen gewoon meegenomen worden. Een tandenborstel, wat tandpasta, een rol wc-papier en deodorant zijn slim om mee te nemen. Neem een nieuwe, goede tandenborstel mee, dit kost minder dan één euro. Tandpasta kost voor een kleine tube ook minder dan één euro. Neem als deodorant een roller mee, hier kan je langer mee doen en het werkt in warme landen beter. Een roller mag ook nog eens mee in het vliegtuig, waardoor je snel deodorant beschikbaar hebt.

Kleding
Kleding hoeft maar weinig mee. Alle kleding valt ook te kopen op locatie, zeker wat dan pas nodig is. Een hoedje of petje meenemen kan wel raadzaam zijn, want dit zorgt direct voor verkoeling bij de landing. Shirts, broeken, truien, jassen en andere dingen kunnen overal bijgekocht worden. Wat mee nemen is wel raadzaam, maar niet eens per se nodig. Een leuk shirt uit dat land kost vaak minder en is gelijk ook een leuk souvenir.

Boeken
Boeken meenemen is vaak niet zo slim, maar het is wel raadzaam een reisboek mee te nemen. Een lonely planet, een rough guide of een andere reisgids van de bestemming bespaart kosten, tijd en zorgt voor een hoop plezier. Reizen is afwegingen maken en deze boeken helpen daar goed bij. Neem er hooguit één mee, niet meer, want dat is te veel sjouwen en kost meer, terwijl het nutteloos is.

Bestemming en de kosten tijdens je reis

Goedkope bestemmingen

De goedkoopste bestemming liggen in Zuid-Oost Azië. Alle echt goedkope bestemmingen liggen hier. Goedkoop betekend dat er met een budget van vijftien tot vijfentwintig euro per dag geleefd kan worden, zonder al te veel moeite. Deze landen zijn:
  • India
  • Nepal
  • Bangladesh
  • Myanmar (Birma)
  • Thailand
  • Laos
  • Cambodja
  • Vietnam
  • Maleisië

Dit houdt in dat er ook gereisd kan worden voor dit budget, dus hier zit in inbegrepen: vervoer, slaapplaatsen, eten en uitstapjes. Enkele dagen dat dit veel hoger ligt kunnen wel voorkomen, maar het gemiddelde blijft vrij gemakkelijk onder de vijfentwintig euro per dag.

Gemiddelde bestemmingen

Bestemmingen die iets duurder zijn, vaak tussen de twintig en veertig euro per nacht. Landen die hieronder vallen liggen voornamelijk in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Het betreft dan ook alle landen uit Afrika, op Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania en Madagaskar na. Uit Zuid-Amerika en Midden-Amerika betreft het alle landen, alhoewel Argentinië, Chili en Brazilië op het grensgeval zitten met dure landen.

In Azië is Mongolië niet erg goedkoop, terwijl Indonesië op de grens zit met de goedkope landen. Indonesië kan heel goedkoop zijn, maar wordt al gauw duurder door onbereikbaarheid en de lange afstanden.

Dure bestemmingen

Dure bestemmingen zijn altijd geciviliseerde landen. In Azië zijn dit Japan, Korea, China en Rusland. In Afrika zijn dit Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania en Madagaskar. In Europa betreft dit alle westerse landen, alhoewel sommige extreem duur zijn. Landen als Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland vallen onder deze groep.
Verder is Oceanië erg duur. Zowel de eilanden van Oceanië als Australië en Nieuw-Zeeland zijn erg duur.

Kosten ter plekke tijdens je reis

Accomodatie

De goedkoopste manier om ergens te overnachten is couchsurfen. Dit is letterlijk bij iemand op de bank slapen en hier gewoon overnachten. Het spaart niet alleen geld uit, maar is in het algemeen ook een zeer goede manier om contact te leggen met de bevolking. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om te overleggen wat er echt de moeite waard is in de buurt. Op de plekken waar couchsurfen veilig is, is vaak kamperen ook een mogelijkheid. Kamperen is na couchsurfen de goedkoopste mogelijkheid om ergens te overnachten. Kamperen biedt een stukje vrijheid, want er hoeft vaak niks van tevoren geboekt te worden. Kijken waar je uitkomt is niet gek, want campings zijn toch wel open. Campings besparen enorm veel geld, probeer dan ook zo veel mogelijk te kamperen.

Op erg toeristische plekken moet men wel uitkijken met het niet reserveren van campings, hostels en hotels. Vooral campings die in een heel populair gebied liggen (zoals de Cote d'Azur in de zomer) zitten vaak snel vol.

Als kamperen echt geen optie is, is het qua budget vaak nog goed te doen om in een hostel te zitten. Zeker in Zuid-Oost Azië is het slim om in een hostel te gaan zitten. Hostels zijn vaak niet echt schoon en echt comfortabel, maar zijn wel warm genoeg en er zijn mogelijkheden genoeg. Hostels zijn goedkoop, handig en makkelijk.

Tenslotte zijn er ook nog hotels en resorts. Het kan slim zijn - voor de rust - om eens in een hotel te gaan zitten, maar doe dit vooral niet te vaak! Dit te vaak doen zorgt ervoor dat het budget snel krimpt!

Vervoer

Het beste advies qua reizen is dat je beter langer op één plek kan blijven dan rond gaat reizen. Op één plek blijven scheelt namelijk in vervoerskosten, een van de grootste kosten op reis. Daarnaast is er de mogelijkheid om alles rustiger aan te doen en meer te genieten van die ene plek.
In Europa is het mogelijk om te liften, buiten Europa niet goed. Uitzondering hierop is Oceanië, het werelddeel bij uitstek om te gaan liften. In Oceanië is het echter wel gebruikelijk om de kosten te delen van het vervoer. Als lifter betaal je dus een deel van de benzinekosten.

Openbaar vervoer
Met de bus verplaatsen, of met de trein, afhankelijk van het land, is veelal het goedkoopste. De bus en trein vervoeren over lange afstanden en korte afstanden, maar doen er altijd vrij lang over. Een bus kan gunstig zijn voor 200 kilometer qua tijd, maar daarna is het qua tijd al gauw gunstiger om het vliegtuig te pakken. De bus nemen is in veel landen heel normaal. Er zijn vaak nachtbussen, slaapbussen en gewone bussen. Alles is mogelijk. Bussen zonder luxe zijn goedkoper. Je zit dan gewoon bij de lokale bevolking in de bus. In Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Oost Azië en Oceanië zijn bussen vrijwel altijd goedkoper dan treinen. Bussen rijden hier met grote regelmaat en gaan naar veel plekken. De ideale manier van transport is dus de bus, zeker budgettechnisch gezien. Onderhandelen bij de bus heeft vaak weinig zin, maar het valt altijd te proberen. Niet geschoten is altijd mis, maar let wel op dat ze niet boos worden.

Vliegtuig
Duurder is het om met het vliegtuig te gaan. Een voordeel is echter dat ze er minder lang over doen. Boten kunnen goedkoper zijn om van eiland naar eiland te gaan, totaal afhankelijk van het vliegveld, vliegtuig en de duur van de vlucht. Informeer hierna bij een winkel of een toeristencentrum.

Activiteiten

Probeer activiteiten zoveel mogelijk zelf te ondernemen. Het zou kunnen dat je er wat langer over doet, of een keer half om half verdwaalt, maar het scheelt veel geld. Een gids huren kost overal ter wereld relatief veel geld. Gunstiger is het dus om zelf, of met een groepje, alles te ontdekken. Let wel op je eigen veiligheid. Je leven valt niet te betalen met geld, veiligheid is uiteindelijk dus belangrijker. Mocht je twijfelen of het wel veilig is, huur dan gewoon een gids in.

Entreegelden
Entreegelden zijn vaak verplicht en staan vast. Onderhandel hier dan ook niet over, want dit heeft geen zin. Entreegelden zijn er vooral bij toeristische attracties. Een keer doen wat de lokale bevolking doet scheelt geld. Voor de bijzondere bezienswaardigheden moet er toch vaak redelijk wat betaald worden. Kijk of er een ticket is waarbij ook andere dingen te betreden zijn, ook al kost het nu even iets meer. Nu iets meer betalen en er later profijt van hebben bespaart alsnog geld.

Andere tips qua activiteiten:
  • Bedenk wat de activiteit je waard is
  • Informeer vooraf of het echt veilig is
  • Vraag na, aan onafhankelijken, wat een redelijke prijs is
  • Durf te onderhandelen
  • Ga desnoods naar een andere aanbieder van de activiteit
  • Durf er ook zelf op uit te trekken

Eten

Eten kan net zo goed bij stalletjes gehaald worden of zelf gekookt worden. Het zelf koken kost wat tijd, maar scheelt heel erg veel geld. Met het geld dat uitgespaard wordt kan er al gauw een dag aan de vakantie geplakt worden, want uit eten gaan is erg duur. Bij stalletjes iets te eten halen kan ook zeer gemakkelijk. In Indonesië betaal je minder dan één euro voor een portie saté met rijst. Daarnaast is het nog eens veiliger ook, omdat het voor je ogen wordt klaargemaakt.

Daarnaast is het belangrijk om goed te ontbijten en goed te eten in de avond, maar let niet te veel op de lunch. Pak bij het ontbijt voldoende, zodat je niet gelijk rond lunchtijd weer honger hebt. Pak dan rond lunchtijd een broodje, een portie rijst of noedels of iets heel anders. Eet echter niet veel tijdens de lunch, doe dit in de avond weer. Sla de lunch niet helemaal over, want als je een dag op pad bent moet je voldoende eten.

Souvenirs

Praktische souvenirs zijn handiger dan een niet praktisch souvenir. Souvenirs zoals t-shirts kan je nog aandoen en gebruik je echt, terwijl een beeldje alleen is om naar te kijken. Mocht je het shirt niet meer willen dragen, valt het ook nog eens goedkoop naar het thuisfront te sturen, doordat het weinig weegt. Een beeldje kost meestal meer, weegt meer en is niet praktisch. Een beeldje naar huis sturen is natuurlijk wel weer leuker.

Let er bij het kopen van een beeldje of iets dergelijks op dat het klein is en weinig weegt. Daarnaast moet het stevig zijn. Een beeldje dat weinig weegt en klein is, is sowieso al goedkoper, maar bespaart ook op de verzendkosten. Souvenirs zoals foto's en dergelijke kunnen het beste zelf gemaakt worden, dit bespaart kosten van een gids of fotograaf. Mocht je een foto van jezelf willen vlakbij die prachtige waterval, zet de camera dan op de zelfontspanner of vraag iemand of die een foto van je wilt maken. Let wel op wie je dit vraagt, sommige mensen zijn op je camera uit en dat zal je grof geld gaan kosten.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Vroegboekkorting voor een goedkope vakantie in 2021Vroegboekkorting voor een goedkope vakantie in 2021Meivakantie boeken, herfstvakantie, kerstvakantie boeken vroegboekkorting, uitverkoop, last minute? Wie vroeg zijn vakan…
Tips en adviezen om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaanTips en adviezen om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaanGeld besparen op vakantie, manieren vinden om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan; we zijn er tegenwoordig veel mee…

Prepaid beltegoed terugkrijgen in cashPrepaid beltegoed terugkrijgen in cashEen vergelijking van de aanbieders die je wel cash uitbetalen. Van de telecomproviders krijg je niets terug als je overs…
Niet alleen subsidie maakt aanschaf zonnepanelen lucratiefNiet alleen subsidie maakt aanschaf zonnepanelen lucratiefVeel particulieren noemen het hun beste investering ooit. Ze lieten hun dak vol leggen met zonnepanelen. De BTW mochten…
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.