Banken, december als topmaand effectenbeurs

Banken, december als topmaand effectenbeurs De consumentenuitgaven in december breken dikwijls records met de grote kerstinkopen. Elk jaar laat Sinterklaas het geld weer rollen en doen we dit eind december nog eens over. Ook op de effectenbeurs is dit zichtbaar omdat er nog een eindspurt wordt getrokken. December is bijna altijd een goede beursmaand en banken hebben er baat bij als een jaar beleggen positief wordt afgesloten. Dit lokt nieuwe beleggers en nieuw geld. Een jaar later wordt het allemaal nog eens over gedaan.

De maand december betekent extra inkomsten

De supermarkten luiden vooraf al de feestklok: nog nooit gaven Nederlandse consumenten zo veel geld uit in de supermarkten. Sinterklaas laat het geld rollen. De Raad Nederlandse Detailhandel blijft meestal niet achter en laat elk jaar weer weten dat winkeliers dit jaar een extra omzet zullen draaien. Of het ook zo is, blijkt meestal pas later, maar het doel is toch vooral om iedereen naar de winkel te krijgen. Niemand wil achterblijven. Maar waar doen we dat allemaal van.

Een dertiende maand en bonussen stimuleren het doen van extra aankopen

Veel Nederlanders krijgen in december een dertiende maand of eindejaarsuitkering uitbetaald. Daardoor voelen ze zich in de feestmaand extra vermogend. Leuke aankopen doen geeft ook een gelukkig gevoel, alsof het niet op kan. En de bedrijven springen daar natuurlijk ook handig op in. De maand december moet de grote slag bij de verkopen geslagen worden want in het eerste deel van januari is het geld immers op. De portemonnee wordt weer getrokken als de eerste loonstrookjes bekend zijn en die kunnen er met de belastingverlaging 2021 wel eens goed uitzien.

Kerstinkopen dragen bij aan topmaand, daarom topmaand effectenbeurs

Iedereen viert wel kerst of Sinterklaas, slechts een kwart van de Nederlanders viert de feestdagen niet of nauwelijks. Een kwart van de Nederlanders viert vooral Sinterklaas, een kwart vooral kerst, een kwart doet beide. Miljarden euro's worden in de maand december extra uitgegeven. Daarna is het geld waarschijnlijk gewoon op.

Wees alert en denk aan de onverwachte incasso’s in de maand december

De maand december is voor bedrijven ook een zeer gunstige periode om openstaande facturen bij consumenten te incasseren, voordat de kas leeg is. Ook de maand september is voor incassobureaus een relatief gunstige maand in verband met de vakantie-uitkering. Ook incassobureaus en de politie zijn van deze ontwikkeling op de hoogte. Niet voor niets slaan ook incassobureaus en de politie (onbetaalde boetes) hun slag. De maanden januari en de zomermaanden blijken namelijk slechte betaalperiodes te zijn.

Geld lenen in december

Velen staan gedurende de maand december rood, zonder te beseffen hoeveel rente ze dat kost. Of ze nemen kredieten op of kopen op krediet bij postorderbedrijven als Wehkamp. Zo gaan de Nederlanders steeds meer de Amerikanen achterna, die uitgebreid op kredieten en creditcards leven.

Daarom is december financieel gezien dus een topmaand

De bedrijven stimuleren de grotere uitgaven en de media melden keer op keer dat de uitgaven in het jaar weer hoger liggen dan vorig jaar. Een prestatie, totdat de wal het schip zal keren. Het is eerder de vraag wanneer dat gaat gebeuren dan óf het wel zal gebeuren. Tot dat moment groeit de economie verder, evenals onze schulden. Individueel kunt u met een lening nog wel eens uw voordeel doen, zie het als een kleine overbrugging totdat er weer geld in kas zit. Verstandiger wellicht is het om wat geld opzij te zetten bij een spaarbank, maar in de feestmaand maalt bij niemand daar naar.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…
Wat is Black Friday en wat is er zo bijzonder aan?Wat is Black Friday en wat is er zo bijzonder aan?Het Amerikaanse fenomeen Black Friday komt elk jaar wel. Mensen met tenten en slaapzakken, gestationeerd voor hun favori…
Maak van kerstfeest geen stress feestHet geven van cadeaus is een belangrijk onderdeel van het hedendaagse kerst vieren. Gek genoeg kan dit ook voor heel wat…
Kerstshoppen? Winkelstad Antwerpen!Antwerpen aan de Schelde is de Vlaamse winkelstad. Antwerpen kent enkele zeer gezellige winkelwijken, vol bekende modeza…

Banken & slapende rekeningenBanken & slapende rekeningenLet op met een slapende rekening of slapende rekeningen bij een bank. Een rekening bij de bank wordt een slapende rekeni…
Banken & offshore bankieren en belastingparadijs buitenlandBanken & offshore bankieren en belastingparadijs buitenlandIn het buitenland offshore bankieren in 2020 en 2021? Offshore-bedrijven en offshore banking, offshore bankrekening of o…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.