Zwart geld: opsporing ervan geïntensiveerd
Zwart geld is in omgangstaal een term voor belastingplichtig, maar niet belast inkomen, meestal uit beroep of bedrijf verkregen door zwartwerken. En voor de goede orde, ook geërfd zwart geld blijft zwart geld
Opsporing zwart geld geïntensiveerd
Vooral in de georganiseerde misdaad vormen zich door strafbare illegale activiteiten aanzienlijke hoeveelheden zwart geld.
Het door belastingontduiking gevormde liquide
vermogen kan in eerste instantie alleen in een
kluisje thuis of bij de bank worden bewaard en zal, net als bij de ontvangst, zonder bewijsstukken weer contant moeten worden uitgegeven om aan strafvervolging te ontkomen.
Bankrekening in Zwitserland of Luxemburg
Bij grotere bedragen werd het geld in het verleden vaak op een buitenlandse bank gestort, doorgaans een Zwitserse of
Luxemburgse bankrekening op nummer (niet op naam derhalve). Maar talloze
rijke mensen zullen tegenwoordig wat minder gerust slapen omdat de jacht op zwart geld is geïntensiveerd.
Fiscale opsporingsdiensten van meerdere landen wisselen bijvoorbeeld onderling cd’s uit met daarop de personalia van bankrekeninghouders in Zwitserland. De inspecteur kan die gegevens gebruiken om vermeende belastingontduikers te ontmaskeren. Ook is er sprake van een toenemend aantal belastingverdragen met buitenlandse inspecties.
Witwassen van zwart geld
Om grote sommen crimineel zwart geld legaal te kunnen gebruiken, anders gezegd om het weer naar het legale geldcircuit door te sluizen, moet men dat geld zogenaamd “witwassen”. Dat betekent dat men de herkomst van het
geld door middel van schijntransacties en gemanipuleerde investeringshandelingen over de verschillende landsgrenzen heen, moet versluieren.
Belastingdruk verminderen een optie?
Om de omvang van zwart geld te verminderen, althans voorzover afkomstig uit legale activiteiten, adviseren economen om de belastingdruk te verminderen. Niet criminele belastingontduikers moeten op die manier worden aangemoedigd om belasting te betalen.
Zwitserland niet langer veilig voor zwart geld
In 2010 wist de Duitse fiscus beslag te leggen op een tweetal CD’s uit Zwitserland met daarop de privacygevoelige informatie van zwartspaarders, in eerste instantie klanten van Credit Suisse, enige weken later ook van UBS-bank.
Voorzover bedoelde klantgegevens betrekking hadden op andere EU-partners, werden de gegevens doorgespeeld aan de ministeries in die landen. Zwitserland is dus niet langer veilig voor bezitters van zwart geld.
Verre Oosten nieuw toevluchtsoord voor belastingontduikers
De gevolgen van die aanpak worden steeds meer duidelijk. De Nederlandse burger wordt steeds transparanter. Het wordt moeilijker om geldbedragen voor de fiscus in Europa te verbergen. Dat verklaart waarom Aziatische landen, met name grote steden als Singapore en Hongkong, in dit verband een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Maar hoe krijg je je geld ongemerkt naar Azië?
De indruk bestaat dus dat bepaalde landen in het Verre Oosten van de ontwikkeling profiteren. Maar of oorden als Hong Kong en Singapore nu daadwerkelijk veilige havens vormen voor zwart geld, wagen sommigen te betwijfelen. Ook deze staten zijn al langer de focus van de fiscale opsporingsdiensten en het is slechts een kwestie van tijd voordat ook deze landen relevante informatie verstrekken.
Belastingontduiken niet alleen een kwaal van de rijken
Belastingontduiking wordt in de ogen van velen in hoofdzaak gezien als een delict van prominenten. Maar de praktijk bij veel inspecties ziet er heel anders uit. Opsporingsambtenaren zien bij hun belastingcontroles de gewone man zeker niet over het hoofd, integendeel.
En wat velen niet vermoeden: kleine belastingontduikers zullen even zwaar als miljonairs worden bestraft, ook al gaat het slechts om enige duizenden euro´s. Veel belastingontduikers vragen zich af wat in een onverhoopt geval de sanctie zal zijn, vooral bij vermeende futiliteiten. De onwetendheid is groot: “Kom ik nu in de gevangenis? Of krijg ik een boete?".
Veel voorkomende vormen van belastingontduiking
De trucs van kleine sjoemelaars zijn bij opsporingsambtenaren meer dan bekend:
- tot de meest populaire methode behoort de verzwijging van inkomen: zwartwerk, "zwarte kassen" in een restaurant of het beleggen van zwart geld in het buitenland;
- maar ook schijntransacties zijn heel populair. Daartoe behoren bijvoorbeeld huurcontracten die alleen voor de schijn worden gesloten met familieleden;
- en veel toegepast wordt ook de declaratie van particuliere uitgaven als bedrijfskosten. Maar al te graag wordt bijvoorbeeld de door mevrouw privé gebruikte Porsche als zakelijk opgevoerd.