Zwart geld: opsporing ervan geïntensiveerd

Zwart geld: opsporing ervan geïntensiveerd Zwart geld is in omgangstaal een term voor belastingplichtig, maar niet belast inkomen, meestal uit beroep of bedrijf verkregen door zwartwerken. En voor de goede orde, ook geërfd zwart geld blijft zwart geld

Opsporing zwart geld geïntensiveerd

Vooral in de georganiseerde misdaad vormen zich door strafbare illegale activiteiten aanzienlijke hoeveelheden zwart geld.
Het door belastingontduiking gevormde liquide vermogen kan in eerste instantie alleen in een kluisje thuis of bij de bank worden bewaard en zal, net als bij de ontvangst, zonder bewijsstukken weer contant moeten worden uitgegeven om aan strafvervolging te ontkomen.

Bankrekening in Zwitserland of Luxemburg

Bij grotere bedragen werd het geld in het verleden vaak op een buitenlandse bank gestort, doorgaans een Zwitserse of Luxemburgse bankrekening op nummer (niet op naam derhalve). Maar talloze rijke mensen zullen tegenwoordig wat minder gerust slapen omdat de jacht op zwart geld is geïntensiveerd.

Fiscale opsporingsdiensten van meerdere landen wisselen bijvoorbeeld onderling cd’s uit met daarop de personalia van bankrekeninghouders in Zwitserland. De inspecteur kan die gegevens gebruiken om vermeende belastingontduikers te ontmaskeren. Ook is er sprake van een toenemend aantal belastingverdragen met buitenlandse inspecties.

Witwassen van zwart geld

Om grote sommen crimineel zwart geld legaal te kunnen gebruiken, anders gezegd om het weer naar het legale geldcircuit door te sluizen, moet men dat geld zogenaamd “witwassen”. Dat betekent dat men de herkomst van het geld door middel van schijntransacties en gemanipuleerde investeringshandelingen over de verschillende landsgrenzen heen, moet versluieren.

Belastingdruk verminderen een optie?

Om de omvang van zwart geld te verminderen, althans voorzover afkomstig uit legale activiteiten, adviseren economen om de belastingdruk te verminderen. Niet criminele belastingontduikers moeten op die manier worden aangemoedigd om belasting te betalen.

Zwitserland niet langer veilig voor zwart geld

In 2010 wist de Duitse fiscus beslag te leggen op een tweetal CD’s uit Zwitserland met daarop de privacygevoelige informatie van zwartspaarders, in eerste instantie klanten van Credit Suisse, enige weken later ook van UBS-bank.

Voorzover bedoelde klantgegevens betrekking hadden op andere EU-partners, werden de gegevens doorgespeeld aan de ministeries in die landen. Zwitserland is dus niet langer veilig voor bezitters van zwart geld.

Verre Oosten nieuw toevluchtsoord voor belastingontduikers

De gevolgen van die aanpak worden steeds meer duidelijk. De Nederlandse burger wordt steeds transparanter. Het wordt moeilijker om geldbedragen voor de fiscus in Europa te verbergen. Dat verklaart waarom Aziatische landen, met name grote steden als Singapore en Hongkong, in dit verband een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Maar hoe krijg je je geld ongemerkt naar Azië?

De indruk bestaat dus dat bepaalde landen in het Verre Oosten van de ontwikkeling profiteren. Maar of oorden als Hong Kong en Singapore nu daadwerkelijk veilige havens vormen voor zwart geld, wagen sommigen te betwijfelen. Ook deze staten zijn al langer de focus van de fiscale opsporingsdiensten en het is slechts een kwestie van tijd voordat ook deze landen relevante informatie verstrekken.

Belastingontduiken niet alleen een kwaal van de rijken

Belastingontduiking wordt in de ogen van velen in hoofdzaak gezien als een delict van prominenten. Maar de praktijk bij veel inspecties ziet er heel anders uit. Opsporingsambtenaren zien bij hun belastingcontroles de gewone man zeker niet over het hoofd, integendeel.

En wat velen niet vermoeden: kleine belastingontduikers zullen even zwaar als miljonairs worden bestraft, ook al gaat het slechts om enige duizenden euro´s. Veel belastingontduikers vragen zich af wat in een onverhoopt geval de sanctie zal zijn, vooral bij vermeende futiliteiten. De onwetendheid is groot: “Kom ik nu in de gevangenis? Of krijg ik een boete?".

Veel voorkomende vormen van belastingontduiking

De trucs van kleine sjoemelaars zijn bij opsporingsambtenaren meer dan bekend:
  • tot de meest populaire methode behoort de verzwijging van inkomen: zwartwerk, "zwarte kassen" in een restaurant of het beleggen van zwart geld in het buitenland;
  • maar ook schijntransacties zijn heel populair. Daartoe behoren bijvoorbeeld huurcontracten die alleen voor de schijn worden gesloten met familieleden;
  • en veel toegepast wordt ook de declaratie van particuliere uitgaven als bedrijfskosten. Maar al te graag wordt bijvoorbeeld de door mevrouw privé gebruikte Porsche als zakelijk opgevoerd.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt witwassen?Hoe werkt witwassen?Wanneer er contant geld verkregen wordt op illegale manieren, bijvoorbeeld via een overval of diefstal dan willen crimin…
Wat is zwart geld?Wat is zwart geld?Zwart geld is geld waarvan de belastingdienst niet op de hoogte is dat u er over beschikt. Het geld dat u niet opgeeft b…
Zwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstZwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstVrijwillig inkeren in 2023? Er is veel zwart geld in omloop via zwart werk en zwart sparen in het buitenland, maar pas o…
Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kunnen de Kaaimaneil…

Anonieme bankrekening openen: bankrekening op nummerAnonieme bankrekening openen: bankrekening op nummerDe veelbesproken anonieme bankrekening kent iedereen vast nog wel. In Zwitserland bestond de mogelijkheid om een bankrek…
Bezuinigen hoeft de kwaliteit van leven niet te beïnvloedenBezuinigen hoeft de kwaliteit van leven niet te beïnvloedenBezuinigen is onderwerp waar veel mensen liever niet aan denken, maar vaak toch mee te maken krijgen. Iedereen die in in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.