Een gekelderd banksaldo na uitgaven tijdens de vakantie

Een gekelderd banksaldo na uitgaven tijdens de vakantie Een gekelderd banksaldo na een leuke vakantie komt vaker voor dan u denkt. Veel mensen gaan op vakantie zonder daar van tevoren de financiële grenzen voor vast te stellen. De uitspraak: "Op vakantie moet men niet aan geld denken", wordt nog te vaak gehoord, maar is niet verstandig. Een dergelijke instelling hoeft totaal geen probleem te zijn als men geld in overvloed heeft en de grenzen van het banktegoed mijlenver van de gevarenzone verwijderd zijn. Wie echter een normaal inkomen en niet al te veel spaargeld op de bank heeft, kan na een uit de hand gelopen vakantie gemakkelijk in de problemen raken. Opeens is het veilige buffertje weg. Een kapotte wasmachine of auto kan dan net teveel zijn.

Iedereen heeft recht op rust tijdens de vakantie

Iedereen heeft per jaar recht op een paar weken rust. Die zijn niet alleen goed om bij te komen van de stress op het werk, maar ook om de thuissituatie te verbeteren en wat extra tijd te steken in de relaties met partner, kinderen, vrienden en kennissen. De vrije tijd mag ook best gebruikt worden om wat te luieren en zichzelf eens te verwennen. Dat hoort er tijdens de vakantie helemaal bij. Soms wordt daarbij het banksaldo niet doorlopend in het achterhoofd gehouden. Dat moet wel degelijk als men tenminste geen miljonair is. Niet elke vakantie hoeft overigens veel geld te kosten.

De uitgaven voor de vakantie moeten gepland worden

Het zichzelf verwennen mag overigens niet uit de hand lopen. Ook vakantie uitgaven moeten binnen een van tevoren bepaald budget blijven. Zodra er kosten in het spel zijn, moeten ook die verwennerijen goed gepland en berekend worden. Een ijsje zal niet direct een probleem vormen. Wie echter op vakantie ongepland elke dag uit eten gaat, onder begeleiding gaat paragliden, zweefvliegen of regelmatig begeleide trips naar omliggende steden boekt, kan de vakantiekosten aardig in de hoogte duwen.

De creditcard veroorzaakt vaak onbewust een gekelderd banksaldo achteraf

De creditcard is geen hulp, maar eerder een gevaar voor hogere uitgaven dan men gedacht had. Betalen met een creditcard is natuurlijk super gemakkelijk, maar zorgt er vaak ook voor dat de kosten van de vakantie niet goed ingeschat worden. Wie alle uitgaven van de creditcard zorgvuldig noteert, heeft alles wat beter onder controle en veel mensen doen dat ook, maar wie doet dat op vakantie?

Geldzorgen en vakantie zijn tegenpolen

Niemand wil op vakantie zorgen over het geld hebben. Vakantiegangers gaan immers weg voor hun ontspanning en daar horen geldzorgen nu eenmaal niet bij. Het vervelende is echter, dat die geldzorgen na de vakantie er vanzelf bij komen, als er tijdens de vakantie niet goed op gelet is. Daarom is het verstandig om al van tevoren het geld voor de uitgaven te bestemmen en een vast budget voor de vakantie op te stellen. U hoeft er dan op vakantie alleen maar op te letten, maar krijgt geen klap als u terug thuis bent.

Het financiële gat in de vorm van een zorgwekkend banksaldo valt pas later op

Terug thuis valt het resultaat op de bankrekening vaak lelijk tegen. Soms is er zelfs te weinig geld om de noodzakelijke rekeningen te betalen en blijft de rekening van de huur, de ziektekostenverzekering of van gas, licht en water maar even liggen tot de volgende maand. De volgende maand heeft echter al genoeg aan zijn eigen kosten en zo kan een huishouden beginnen aan een neerwaartse spiraal, waar bijna niet meer uit te komen is. Dat moet u zien te voorkomen.

Wakker liggen van de geldzorgen

Als een leuke vakantie eindigt in geldzorgen waar men wakker van ligt, is dat de hele vakantie niet waard. In plaats van ontspanning zorgt een dergelijke vakantie juist voor maandenlange stress en slecht slapen. Dat is niet goed voor de gezondheid, maar tast ook de energie aan die nodig is voor de dagelijkse gang van zaken en voor het werk, waar u uw inkomen mee moet verdienen.

Het voorkomen van een gat in het banksaldo is beter dan het te genezen

Het is verstandiger om al voor de vakantie het budget vast te stellen. Niet alleen moet bekeken worden of er genoeg geld is om de gewenste vakantieplaats te boeken, maar ook moet vastgesteld worden hoeveel geld er is om op die plaats als handgeld te gebruiken. Gaat u tien dagen op vakantie, verdeel dat geld dan in tweeën en gebruik de helft voor de eerste vijf dagen. Gaat u tijdens die vijf dagen over de grens van die helft heen, dan worden de andere vijf dagen wat minder ruim.

Geen creditcard gebruiken, maar cash geld

Hebt u geen groot inkomen en is uw budget beperkt, gebruik dan de creditcard niet, maar haal voor een van tevoren bepaald aantal dagen een bepaald bedrag aan geld van de bank door te pinnen. U kunt dan contant betalen en hoeft niet voor elk bedrag te pinnen. Zo ziet u ook meteen hoeveel geld er per dag verdwijnt en wanneer u het met toeristische aankopen, etentjes, ijsjes, snacks, enzovoort rustiger aan moet doen. Aan het einde van uw vakantie hebt u echter geen gat in uw bankrekening, maar gaat u met een gerust hart naar huis.

Vergeet de zakkenrollers niet

Wees wel bedacht op zakkenrollers. Pin niet teveel ineens en draag uw geld op een veilige plaats op het lichaam. Liefst aan de voorkant, waar u er ook zicht op hebt, of ook onder uw kleding.

Leuke en ontspannende mogelijkheden tijdens een thuisvakantie

Is er niet genoeg geld om ver weg op vakantie te gaan, zoek dan alternatieve mogelijkheden om toch een paar mooie weken voor uzelf en uw gezin te verzorgen. Dat kan door samen dingen te doen, zoals een combinatie van fietsen en picknicken, een middagje of avond bioscoop, bij goed weer gaan zwemmen, een dagje strand, een bezoek aan een dierenpark, een wandeling door een bos en een ijsje of drankje toe, en ga zo maar door.

Ook dan het vakantie budget van tevoren vaststellen

Er zijn mogelijkheden genoeg. Het weer moet natuurlijk wel wat meewerken, maar er zijn ook leuke dingen die men bij regenweer met vrienden, familieleden of gewoon met het gezin binnen kan doen. Denk maar eens aan een spelletjesmiddag, het bakken van koekjes, een bouillonfondue organiseren en meer van dat soort zaken. Het is echter verstandig om ook bij een thuisvakantie van tevoren het budget vast te stellen en daar niet overheen te gaan.

Pretparken zijn duur en plegen een aanslag op uw banksaldo

Pretparken zijn doorgaans erg duur en u kunt er met een gezin van vier personen al snel meer dan honderd euro kwijt zijn. Voor een keertje is dat niet erg. Voor wie dat echter meerdere malen tijdens de vakantie wil doen zal het einde van het vakantiebudget al snel in zicht zijn. Laat overigens de kinderen meebeslissen over de invulling van de vakantie. Zij hebben vaak ook leuke ideeën en als u rekening met hen houdt, zult u ook minder problemen met hen hebben. Zo hebt u zelf ook een leukere vakantie.

Een dierentuin bezoeken

Een dierentuin is vaak goedkoper dan een pretpark en niet alle dierenparken vragen evenveel entree. Kinderen kunnen enorm genieten van een dierenpark en als u wat brood en drinken meeneemt en in de dierentuin alleen een ijsje neemt, vallen de kosten van een dergelijk uitje vaak mee.

Vakantie vieren is prima, maar denk ook aan de periode daarna

Wie op vakantie gaat wil graag eventjes nergens aan denken. Niet aan de zorgen thuis, het werk, dreigend ontslag of faillissement en ga zo maar door. Wie echter ook het verstand opzij zet en geen rekening houdt met zijn of haar eigen bankrekening, doet zichzelf geen goed. Voor die mensen kan een vakantie van twee weken zorgen voor jarenlange geldzorgen. Dat is geen enkele vakantie waard.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begroting makenBegroting makenDoor het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan e…
Posten op een resultatenbegroting en liquiditeitsbegrotingBij het maken van een resultatenbegroting of liquiditeitsbegroting is het belangrijk om het verschil tussen kosten en ui…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…

In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?Onder voorwaarden hebt u recht op een WW-uitkering bij het verliezen van uw baan. In eerste instantie heeft een eigen hu…
Hoe studenten geld besparenHoe studenten geld besparenGekke sprongen kunnen studenten met hun maandelijks budget niet maken. Dat is normaal. Tot op zekere hoogte kan je dat o…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.