Goedkoop kleding kopen bij werkloosheid of een laag inkomen

Goedkoop kleding kopen bij werkloosheid of een laag inkomen Wanneer je weinig geld te besteden hebt voor nieuwe kleding dan is het toch handig om nog kleding te kunnen kopen. Dit kan het geval zijn wanneer je werkloos geworden bent, je bent student, je verdient weinig, of je hebt last van de crisis. Veel mensen vinden het belangrijk om er goed uit te zien, maar hoe doe je dit voor een zo laag mogelijke prijs? Waar vind je goedkope zomerkleding, goedkope winterkleding en goedkope schoenen?

Kopen tijdens de opruiming

Nieuw seizoen begint

Kopen tijdens de uitverkoop is een erg handige manier om geld te besparen. Opruiming wordt ook wel seizoensopruiming, sale of opruiming genoemd. In het buitenland zie je vaak de woorden sale, solden of koopjes. Het doel van de uitverkoop van de winkels is om de kleding die 'uit' de mode is, toch nog te verkopen voor een lagere prijs. Wanneer de winter begint kopen veel mensen winterkleding, denk aan winterjassen, dikke truien en winterschoenen. De zomer- en herfstkleding worden niet meer verkocht, maar de winkels moeten er toch van af. Daarom verkopen ze het tijdens de opruiming voor een lagere prijs. Om de kleding te bewaren tot volgend jaar is geen optie, dan is de mode vaak heel anders, en bijna niemand zal iets kopen wat al eerder in de winkels gelegen heeft.

Wanneer begint de opruiming/uitverkoop?

Vaak is de uitverkoop in het einde van een seizoen. Dit zijn vaak maar twee seizoenen: aan het einde van het zomerseizoen en aan het einde van het winterseizoen. Het zomerseizoen is afgelopen in augustus en september, dan begint de uitverkoop. Het winterseizoen is afgelopen in december en januari, dan begint de tweede uitverkoop. In België beginnen de solden of koopjes in het einde van het winterseizoen van 3 januari tot 31 januari, in het einde van het zomerseizoen begint het van 1 juli tot 31 juli.

Rommelmarkt of vlooienmarkt

Tweedehands spullen en kleding

Op heel veel plaatsen in Nederland zijn er het hele jaar door vlooienmarkten, snuffelmarkten en rommelmarkten. Veel mensen hebben nog oude spullen staan op zolder of ze hebben veel spullen waar ze van af moeten en waar ze niets meer mee doen. De oplossing voor deze spullen zijn rommelmarkten. Je kunt vaak voor een klein prijsje een kraampje of stalling huren, waar je je spullen te koop kunt aanbieden. Bekende rommelmarkten zijn:
  • De rommelmarkt / snuffelmarkt in Amersfoort.
  • Mega Snuffelmarkt in Brabanthallen.
  • Koninginnedag of Koningsdag.
  • De rommelroute op 5 mei in Oestgeest.

Afdingen

Wanneer je opzoek bent naar goedkope kleding zijn rommelmarkten heel erg handig. Mensen moeten vaak van hun kleding af en verkopen ze voor goedkope prijsjes. Denk bijvoorbeeld aan twee euro voor een t-shirt, vier euro voor een spijkerbroek. Het leuke aan een rommelmarkt is dat je kunt afdingen, wanneer de koper bijvoorbeeld vijf euro vraagt, kan jij hier drie euro voor geven, en uiteindelijk kan je bijvoorbeeld een prijs van vier euro afspreken, dit ligt tussen de bedragen in. Ook vind je allerlei spullen, allerlei verschillende kledingstukken die je niet snel in winkels tegenkomt.

Marktplaats

Veel en goedkoop aanbod

Je kunt van alles kopen op Marktplaats. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erop om verkocht te worden. Kleding, spullen, auto's en zelfs dieren worden verkocht op Marktplaats. Wanneer je koopjes zoekt is het erg makkelijk om deze te vinden, je kunt namelijk zoeken naar kleding en selecteren dat je de goedkoopste aangeboden kledingstukken wilt zien.
Bieden op kleding kan ook, maar vaak kan dit oplopen omdat er ook andere bieders mee kunnen gaan bieden, dan ben je wel duurder uit. In de meeste gevallen moet je zelf de verzendkosten betalen, tenzij je het kunt ophalen, maar dit zal vaak voor één t-shirtje niet meer dan twee tot drie euro zijn. Wanneer je meerdere kledingstukken koopt bij één verkoper kun je dit vaak in één pakketje versturen voor 6,95 euro (bij PostNL, dit bedrag hangt van het postbedrijf af).

Pas op voor oplichters!

Bij Marktplaats moet je opletten voor oplichters. Zelfs met kleding ben je vaak niet veilig, mensen zeggen dat ze het opgestuurd hebben, maar het is nooit op de post gegaan. Mensen die eerst aardig zijn, maar zodra je het geld overgemaakt hebt, niets meer van zich laten horen. Het is daarom handig om het adres en telefoonnummer te vragen voordat je het geld overmaakt, ook al laat je het versturen. Zo ben je er zeker van dat je iets kunt doen als je wordt opgelicht. Hoe kun je oplichterij op Marktplaats herkennen?

Koninginnedag of Koningsdag

Iedereen kent Koninginnedag wel, je viert feest, meestal in het oranje verkleed en je koopt of verkoop je eigen spullen. Overal in Nederland zie je mensen op kleedjes zitten met hun spullen. Wanneer je zelf gaat verkopen moet je niet te laat opstaan, vaak zijn dan de beste verkoopplekken al bezet. Wanneer je spullen gaat kopen, ga dan niet te laat, vaak zijn dan de leukste kledingstukken en spullen al weg. Sommige mensen komen later om hun spullen te verkopen, daarom is het als koper handig om twee keer langs te komen, de tweede keer kun je nog leuke dingen tegenkomen die er eerst nog niet lagen.

Kringloopwinkels en weggeefwinkels

Kringloopwinkels

In kringloopwinkels kun je je oude spullen kwijt, je hoeft er niet voor te betalen en de mensen van de kringloopwinkel zijn er maar al te blij mee als jij je spullen aan hen afstaat. De spullen komen vervolgens in een kringloopwinkel voor een klein prijsje te koop te staan. Mensen met erg weinig geld kunnen hier van alles kopen. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Hamsterkooien;
  • (Merk)kleding;
  • Schoenen;
  • Gordijnen;
  • Bankstellen.

Weggeefwinkels

Op sommige plaatsen in Nederland zijn weggeefwinkels. De betekenis van deze winkels zijn van de naam af te leiden: ze geven hun spullen weg, gratis. Wanneer je van je spullen af moet kun je je spullen hier gratis naartoe brengen. Andere mensen kunnen deze spullen gratis ophalen. Vaak is er wel een limiet van één, twee of drie gratis spullen per persoon wat je mag meenemen. Een plaats waar een weggeefwinkel zit is bijvoorbeeld Amersfoort.

Outlet winkels

Goedkope merkkleding

Outletstores of outletwinkels verkopen nieuwe kleding voor erg lage prijzen. Zo betaal je voor een broek die bijvoorbeeld eerst 70 euro was, nu 15 euro. Vaak gaat het om merkkleding maar ook schoenen en sieraden. Outlet stores verkopen hun kleding zo goedkoop omdat ze partijen kleding direct van de fabrikant kopen. Er zit geen retailer in deze koop, hierdoor blijft de prijs laag. Het gaat vaak om kleding die uit de collectie gaat omdat er een nieuwe collectie in winkels verkocht wordt.

Pas de kleding in de winkel

Ook al is het vaak erg druk, moet je lang wachten en is het ontzettend warm in een winkel, pas je kleding toch. Het gebeurt vaak genoeg dat je je kleding toch niet past wanneer je thuis komt en je hebt niet in de winkel gepast. Veel mensen vergeten het dan terug te brengen, vaak in de opruiming kan je het niet eens terugbrengen, en dan blijft de kleding ergens achterin je kast liggen.

Nog meer handige en leuke kledingtips!

Koop niet meteen

Wanneer je een leuk kledingstuk gezien hebt in de winkels, maar vooral via een online webshop, koop dit dan niet gelijk. Vaak koop je het dan in een opwelling, terwijl je het helemaal niet nodig hebt. Wacht een dagje, en kijk dan of je er nog hetzelfde over denkt, wat vaak niet het geval is. Mocht je het kledingstuk dan nog steeds erg leuk vinden, bedenk dan of je er écht wel geld voor hebt. Heb je er geen geld voor, spaar er dan voor.

Huishoudboekje

Wanneer je gaat shoppen, spreek dan met jezelf een maximaal bedrag af die je uit mag geven aan kleding. Neem dit in je huishoudboekje op en houd je ook aan de afspraak met jezelf. Neem je bankpas niet mee maar neem het afgesproken bedrag mee, zodat je niet meer kleding koopt dan de bedoeling is. Sommige mensen maken hiervan zelfs een sport: proberen binnen het budget te blijven die je met jezelf afgesproken hebt, je moet namelijk veel verleiding weerstaan.

Ontdek je kledingkast!

Soms heb je geen idee meer wat voor kleding je eigenlijk hebt. Kijk eens achter die grote stapel kleding, haal alles uit je kledingkast en bekijk het eens. Vaak kom je kleding tegen die je toch leuker vind dan je gedacht had, soms kom je kleding tegen waarvan je niet eens wist dat je het had! Ook kun je verschillende combinaties maken van oude en nieuwe kledingstukken, zo zie je er altijd weer net iets anders en leuk uit.

Maak je eigen stijl

Loop niet achter mode rages aan, dit kost vaak erg veel geld omdat je elke keer nieuwe kleding moet kopen. Koop kleding die je mooi vind en die je bijvoorbeeld volgend jaar ook nog aan kunt. Met schoenen kun je beter voor kwaliteit kiezen dan voor te goedkope schoenen van slechte kwaliteit, je doet dan langer met je schoenen en zo bespaar je geld. Hetzelfde geld voor een jas, het is zonde om je jas maar één winter te dragen en voor de volgende winter een nieuwe te kopen. Kies voor een jas die je volgend jaar ook nog aan kunt.

Groot gezin, opnieuw gebruiken

Wanneer je meerdere kinderen hebt is het handig om de kleding van het oudste kind te bewaren. Later kunnen de jongere kinderen deze kleding dragen wanneer ze het passen. Als je mensen kent die oudere kinderen hebben, spreek ze eens aan, zij hebben misschien kinderen die uit hun oude kleding gegroeid zijn. Misschien kun je die kleding (voor een klein prijsje) overnemen. Sportkleding, schoenen en bijvoorbeeld skates of rolschaatsen zijn spullen waar je ook aan kunt denken.
© 2012 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dress for successDress for successDress for success: hoe ga je netjes gekleed naar een sollicitatiegesprek, wanneer je niet de middelen hebt om nieuwe kle…
Tips voor een geslaagde dag shoppen bij PrimarkShoppen bij Primark is anders dan bij andere winkels. Bijna nergens vind je zoveel voordelige mode in één winkel. Hierdo…
Niet weggooien, maar verkopenSpullen die u afdankt en die niet stuk zijn, kunt u waarschijnlijk nog wel goed verkopen. Op websites als Marktplaats.nl…

Verscheidene redenen hoog elektraverbruikHebt u meer apparaten aangeschaft? Airconditioning bijvoorbeeld om tijdens de hete zomermaanden te kunnen genieten van e…
De huishoudinkomenstoets: 1 uitkering of inkomen per gezinDe huishoudinkomenstoets: 1 uitkering of inkomen per gezinVanaf 1 juli 2012 wordt er per gezin nog maar 1 uitkering verstrekt en helemaal geen uitkering meer als er al iemand in…
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 08-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.