Wat is PayPal en hoe veilig is het?

Wat is PayPal en hoe veilig is het? PayPal is een betaalsysteem dat werkt via internet, via een PayPal-account. Bij heel veel webwinkels, in apps, of voor privébetalingen kun je gebruik maken van deze betaalmogelijkheid. In Nederland maken al 2,7 miljoen mensen gebruik van dit betaalsysteem. Hoe werkt PayPal nou precies, hoe kun je ermee betalen en is het veilig?

Wat is PayPal?

PayPal is een betaalsysteem voor betalingen via internet, dat is opgericht in 1998 door Peter Thiel en Max Levchin in Californië. Sinds 2002 is PayPal een onderdeel geworden van eBay. In Nederland kan het betaalsysteem sinds 2006 gebruikt worden. PayPal kan gebruikt worden door personen en door webwinkels. In 2010 hadden 2,7 miljoen mensen een PayPal-rekening en naar schatting is dit aantal sindsdien alleen maar gegroeid. Met PayPal is het mogelijk om met een e-mailadres overal op de wereld financiële transacties uit te wisselen.

Hoe werkt het?

Om PayPal te kunnen gebruiken heb je een e-mailadres nodig. Met je e-mailadres maak je op de website een PayPal-account aan en hiermee een PayPal-rekening. Vanaf een bankrekening of creditcard kun je geld zetten op de PayPal-rekening. Ook anderen kunnen geld sturen naar jouw bankrekening. Je kunt gebruik van de PayPal website via de computer of een ander apparaat, maar je kunt ook geld overmaken en ontvangen via de PayPal-app. Via heel veel websites kun je bij de betaalmogelijkheden ook automatisch worden doorverwezen naar PayPal. Als je nog geld van iemand tegoed hebt, kun je via PayPal heel makkelijk een betaalverzoek sturen om diegene aan het verschuldigde bedrag te herinneren.

Voor bedrijven is het mogelijk om een speciaal zakelijk PayPal-account aan te maken, hiermee is het mogelijk om bij een groot aantal transacties korting te krijgen op de provisie. In Nederland is dan ook een groot aantal bedrijven en winkels aangesloten bij PayPal.
Op de website geeft PayPal aan dat het in de toekomst ook mogelijk wordt om offline in fysieke winkels met PayPal te betalen.

Kosten

Een account en een rekening aanmaken bij PayPal is geheel gratis. Het enige wat je nodig hebt is een e-mailadres en een bankrekening of creditcard. Betalen met PayPal is ook gratis, maar de ontvanger van de betaling moet aan PayPal provisie betalen. Deze provisie is in 2015 3,4% van het overgeschreven bedrag + 35 cent om de kleine overgemaakte bedragen te dekken. Soms is het wel zo dat je bij webwinkels voor sommige betaalmogelijkheden een klein bedrag (bijvoorbeeld 85 cent) extra moet betalen, dus kunnen de enige bijkomende kosten zijn.

Hoe veilig is PayPal?

PayPal is erg veilig, omdat er geen bankgegevens van de verzender of ontvanger worden verstrekt, alleen een e-mailadres en de eventuele naam van het PayPal-account. Je moet wel altijd uitkijken met het koppelen van een bankrekening of creditcard aan een PayPal-account, als je hier niet mee uitkijkt kun je snel het slachtoffer worden van internetoplichting. Internetcriminelen kunnen de inlogpagina's van betaalsystemen vaak heel echt-lijkend namaken, waardoor je onbewust je gegevens verstrekt terwijl je denkt dat je gewoon aan het inloggen bent. Ook is het belangrijk dat je altijd via een beveiligde internetverbinding gebruikmaakt van PayPal om te voorkomen dat je gegevens gestolen worden en vanzelfsprekend moet je nooit je inloggegevens van je PayPal-account aan iemand verstrekken. Als je klaar bent met je PayPal-transactie, zorg dan dat je altijd weer uitlogt.

Een consument die iets koopt en betaalt met PayPal, wordt altijd beschermd. Als je een product niet of niet in de goede staat ontvangt, kun je door het afgeven van een retourbewijs je geld terugkrijgen of komt je betalingsverplichting te vervallen. Hierdoor loop je dus nooit het risico om te moeten betalen voor producten die je niet of niet goed hebt ontvangen. Als verkoper moet je dus altijd zorgen dat de producten die je verstuurt, traceerbaar zijn zodat je altijd kunt bewijzen dat je het product hebt verstuurd.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online betalen met PayPal, de risico'sOnline betalen met PayPal, de risico'sOnline betalen met PayPal, veilig betalen maar het heeft ook enkele risico's. Steeds meer mensen hebben een PayPal accou…
PayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesPayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesEen paypal account aanmaken maakt het mogelijk om online te betalen. Naast je credit card is PayPal een heel handige man…
Oplichting op MarktplaatsOplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor…

Wat doet een budgetcoach?Wat doet een budgetcoach?Steeds meer mensen in Nederland hebben financiële zorgen. Sommigen hebben nooit geleerd hoe ze met geld om moeten gaan,…
Verschil schuldhulpverlening en budgetcoachingVerschil schuldhulpverlening en budgetcoachingSteeds meer mensen hebben moeite om rond te komen en het aantal mensen met schulden in Nederland is sinds 2008 behoorlij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CopyrightFreePictures, Pixabay
  • https://www.paypal.com/nl/home
  • https://www.paypal.com/nl/webapps/mpp/about
Reacties

Arthur, 15-11-2018
Als je aankoop niet goed is krijg je retourbon als je het terugstuurt en daarmee je geld terug.
wat als je niets ontvangt en je wilt je geld terug? je hebt geen bewijs dat je niets ontvangen hebt. Reactie infoteur, 12-12-2018
Dat kun je ook aangeven bij de helpdesk, dan komen ze met een oplossing.

De Potter, 16-04-2016
Ik word verondersteld om 4 coupons van 100€ te betalen om de Paypal rekening te activeren. Klopt dit? Alhoewel ik mijn account aangemaakt heb in België, word ik aangesproken door Paypal.fr voor alle mails aangaande een verkoop. Reactie infoteur, 19-04-2016
Mij lijkt dat dit zeker niet klopt en dat hier sprake is van phishing! Ik denk dat je hierover het beste contact op kunt nemen met de klantenservice van paypal

Laenen, 09-04-2016
Ik heb een betaling gedaan van 100 euro aan een fischingmail, wat zijn de gevolgen? Reactie infoteur, 09-04-2016
Volgens mij kun je hiervoor terecht bij je bank, tot aan een bepaald bedrag kunnen zij dit vaak voor je terug halen

Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.