Waarom is koper zo gewild?

Waarom is koper zo gewild? Een "slimme" dief berooft geen juwelier, maar jat koperen spoorrails of een bronzen beeld. Wat is er zo bijzonder aan dit metaal?

Koper over de hele wereld

Koper is niet zeldzaam, maar waarom word koper dan steeds duurder? Het zit bijna overal in de grond, in elk continent op de wereld word er koper uit de grond gehaald. Waarom het dan toch steeds prijziger wordt? Koper wordt, misschien wel juist doordat het overal is, op heel veel manieren gebruikt. Van elektriciteitsdraden tot muntgeld. En door de steeds toenemende economische groei van onder meer China, wordt de toch al flinke vraag naar het metaal steeds groter.
Tegelijkertijd neemt de voorraad koper in onze bodem wel degelijk af, net zoals de kwaliteit daarvan. Het beste koper hebben we allang opgegraven, wat nog in de bodem zit is erts, waaruit je minder makkelijk koper kunt winnen. Met steeds hogere productiekosten tot gevolg.
Geluk bij een ongeluk: koper is erg duurzaam. Het kan in principe volledig gerecycled worden.

Vraag en aanbod

De koperprijs kun je op de beurs vinden. Op het moment van schrijven is een gram koper 0,069496 waard. Dit houd in dat wanneer je een muntje van tien cent, dat 4,1 gram weegt en waar 89% koper inzit, inwisselt bij een koperboer. Je daar 2,7 eurocent voor zult terugkrijgen.
Muntjes die je eerst hebt moeten kopen zijn dus niet lucratief om te verkopen aan de koperboer. Vandaar dat er tegenwoordig stukken spoor worden gestolen voor het koper. Voor elke kilo aan koper die dat oplevert, geeft de koperboer je bijna 6,95. Aangezien een stuk spoor 25 kilo weegt, zul je hiervoor 173,- ontvangen.

Prorail tegen koperdieven

Zoals je hebt kunnen lezen levert een stuk spoorrail een aardig bedrag op. Voor Prorail betekend het juist een enorm kostenplaatje. Zo is het al voorgekomen dat er een hoop treinen niet reden door het ontbrekende spoor. Vandaar dat Prorail tegenwoordig treinrails beter laat beveiligen door middel van surveillancehonden , 25.000 klemmen op plekken waar het spoor absoluut niet mag worden gestolen en DNA in koperrails. Koperboeren letten tegenwoordig ook op wat ze over kopen, op deze wijze zijn er al velen koperdieven opgepakt.

Domme koperdieven

Op 17 januari 2007 werden zeven bronzen beelden uit de tuin van museum Singer in Laren gestolen. Een daarvan was het beroemde beeld De Denker van Auguste Rodin. Het was de dieven om het koper te doen. Wat er zo dom was aan dit misdrijf? In de tuin van het museum vonden agenten een papieren routebeschrijving. Het beginpunt van de route bleek het huis van een van de, niet zo snuggere, dieven te zijn. Binnen enkele dagen werden de koperdieven gepakt. Ze kregen een jarenlange celstraf opgelegd. De beelden waren zwaar verminkt teruggevonden. In januari 2011 werd het beeld weer, gerestaureerd, aan het publiek getoond.
© 2011 - 2024 Lynn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen en verkopen van koperKopen en verkopen van koperOmdat de koperprijs enorm is gestegen is het erg aantrekkelijk geworden om koper te verkopen. Vaak blijft er bijvoorbeel…
Koper en de koperdievenKoper en de koperdievenHet is een plaag, een kostbare zaak en nog gevaarlijk bovendien. Koperdieven slopen de bliksemafleiders en koperen regen…
Recycling: het recyclen van metalenRecycling: het recyclen van metalenEr kan goed geld worden verdiend met de recycling van metaalafval. Dit komt omdat de prijzen voor metaal de afgelopen ja…
De Denker - Auguste RodinDe Denker - Auguste RodinDe Denker is een beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het is in hetzelfde jaar van de creatie van 'De…

Van bruto tot netto (België)Van bruto tot netto (België)"En hoeveel verdien je?" Het blijft een vraag die in onze cultuur nog altijd taboe lijkt waardoor mensen hier niet snel…
Zinvolle investeringen voor ondernemersZinvolle investeringen voor ondernemersOm een bedrijf tot een succes te maken is het van belang om te investeren. Maar waar kun je nou het beste in investeren?…
Bronnen en referenties
  • Quest magazine augustus 2011
  • Nos.nl
Lynn (4 artikelen)
Laatste update: 07-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.