Kopen en verkopen van koper
Omdat de koperprijs enorm is gestegen is het erg aantrekkelijk geworden om koper te verkopen. Vaak blijft er bijvoorbeeld koper over na de verbouwing van een pand. Let erop dat u het koper schoon aanlevert. Anders gaat het ten koste van de prijs. Er wordt ook veel koper gestolen, omdat de prijs zo hoog is. Bij opkopers in Nederland moet een legitimatie worden getoond als er voor meer dan 1000 kilo aan koper wordt verkocht. In België hoeft dat niet meer.
De koperprijs is fors gestegen. Daardoor is het erg aantrekkelijk geworden om koper te verkopen. Dit kan in de meeste plaatsen bij bedrijven die handelen in metalen. Deze verwerken de koper en maken er op hun beurt weer winst op. Het bedrag dat u voor uw koper krijgt is afhankelijk van de koperkoers en de kwaliteit van het koper. Soms is het koper vervuild, bijvoorbeeld omdat het in een machine heeft gezeten of uit een gebouw afkomstig is. In dat geval krijgt u minder geld per kilo, omdat de koper eerst schoongemaakt moet worden en dat daarmee kosten gemaakt worden. Ook kan de kwaliteit van de koper verschillen, omdat er verschillende soorten koper zijn. Als u niet zeker bent of u de juiste prijs voor uw koper krijgt kunt u deze altijd bij meerdere opkopers aanbieden.
Koper verkopen in België
In België is het weer mogelijk om anoniem koper te verkopen. In 2009 was er een nieuwe wet ingevoerd waarmee het lastiger was geworden om anoniem metalen te verkopen aan een recuperant in metalen. Deze wet werd door de minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne ingevoerd, maar door de Raad van State vernietigd. De wet hield in dat elke verkoper die metaal verkocht met een waarde van meer dan 1.000 euro zichzelf moest identificeren en alleen nog maar het geld kon ontvangen door middel van een cheque of overschrijving. Kleinere bedragen konden ook alleen nog maar cash worden betaald op vertoon van een identiteitskaart. Daardoor zou het voor dieven lastiger zijn om hun koper te verkopen. De wet werd echter ingetrokken omdat de juridische basis te smal was volgens de Raad van State. De beroepsorganisatie van de recuperatiesector Coberec heeft de Belgische overheid gevraagd snel met een nieuwe wet te komen. In België zijn er ongeveer 250 bedrijven die zich bezig houden met het opkopen van koper.
Gestolen koper
In Nederland wordt ook steeds meer koper gestolen, omdat de koperprijs zo hoog is. In 2008 werd nog de bliksemafleider van de Martinitoren gestolen. In Groningen formeerde de politie een speciaal team dat zich bezighield met de diefstal van koper. Het is voor de politie lastig om de koperdieven te pakken, omdat ze vaak alleen opereren en dat het lastig te bewijzen is dat gevonden koper niet afkomstig is van een gesloopt gebouw of na een verbouwing. Meestal kan de politie alleen wat bewijzen als de dief op heterdaad betrapt is. In Nederland moeten opkopers van metalen vanaf duizend kilo de verkoper om een legitimatie vragen. De Metaal Recycling Federatie, de overkoepelende organisatie, heeft haar leden ook gevraagd goed op te letten. Sommige doen dat en vragen om een legitimatie wanneer ze het niet vertrouwen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als er een partij hele nieuwe koper wordt aangeleverd. Anderen sluiten toch een oogje, omdat ze er zelf ook weer aan verdienen.
Hogere strafmaat
Overigens kan de strafmaat per koperdiefstal nog erg verschillen. Iemand die koper steelt van een kunstwerk zal een minder hoge straf krijgen dan iemand die bijvoorbeeld een bliksemafleider steelt. In dat laatste geval levert het namelijk gevaar op voor andere mensen. Ook in het geval van een diefstal van bijvoorbeeld leidingen bij de Nationale Spoorwegen zal de straf hoger uitvallen.