Wat kost water en hoe water besparen

Wat kost water en hoe water besparen Water is onmisbaar en een belangrijke eerste levensbehoefte. In sommige landen is het schaars. Bij ons stroomt het als drinkwater uit de kraan. Water kost geld. Hoeveel het water u per jaar kost hangt af van de prijs per liter of m3 en hoeveel u gebruikt. Door te besparen op uw waterverbruik kan u uw waterrekening aanzienlijk verlagen.

Wat kost water?

Elke liter water, die u in huis gebruikt uit de waterleiding, wordt bijgehouden door een watermeter. De prijs van het water wordt normaal gesproken gegeven per m3 (kubieke meter, kuub) ofwel per 1000 liter water.

Het water kost gemiddeld € 1,50 per m3 (in Nederland, voor een gemiddeld gezin, zie [1]). Dit is inclusief belasting en vaste kosten voor de aansluiting etc. Niet iedereen betaalt hetzelfde. Afhankelijk van waar u woont kost het water (uitgaande van gebruik van een gemiddeld gezin) tussen de € 1,26 en € 2,21 per m3.

Indien u meer water gebruikt dan een gemiddeld gezien dan kost het water u per m3 minder dan het gemiddelde, onder andere doordat het vastrecht uitgerekend per m3 dan minder wordt. Tevens betaalt u voor alle water gebruik boven 300m3 per jaar geen waterbelasting meer.

Een voorbeeld van de kosten in detail: Drinkwaterleidingbedrijf Vitens in 2011 (zie [3])
Prijs per m3 water: € 1,118 (hierin opgenomen landelijke grondwaterbelasting en provinciale grondwaterheffing)
Belasting (overheid) over eerste 300m3 per jaar. € 0,167
Vastrecht aansluiting: € 26,50
Voor elke m3 beneden de 300m3 betaalt u dus € 1,285. Over alles wat u meer gebruikt betaalt u geen belasting en kost het u € 1,118 per m3.

 • Het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag is door de jaren heen afgenomen van 135 liter in 1992 naar 120 liter in 2010 [2].
 • Uitgaande van de gemiddelde prijs van € 1,50 per m3, i.e. 0,15 eurocent per liter, kost het water per persoon per dag: € 0,18.
 • Op jaarbasis gebruikt een gemiddeld persoon hiermee 43,8m3 water voor een totaal bedrag van € 65,70.
 • Wetenswaardigheid: ongeveer 24% van de prijs van het water is belasting.
 • Water is dus niet echt duur, maar stel u gaat vaak de tuin sproeien. Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo’n 600 liter per uur. Een uur de tuin sproeien kost dan zo rond de 1 euro.

Waarom is water niet gratis?

U zou misschien kunnen denken dat het water niets kost want het zit gratis in de grond en er is voldoende oppervlaktewater aanwezig. Dat klopt, maar natuurlijk kosten zaken als het oppompen, reinigen en controleren van de kwaliteit, maar ook het transport, via het uitgebreide waterleidingnetwerk tot bij u in huis wel geld.

Water besparen

Het is eigenlijk zonde om bijvoorbeeld de WC door te spoelen met ons drinkwater uit de kraan. Alleen dit kost per persoon al gemiddeld 34 liter per dag [2]. Hiervoor zou prima water van slechtere kwaliteit kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld opgevangen regenwater. De huidige prijs van ons leidingwater is echter zo laag dat het eigenlijk financieel niet uit kan om te investeren in deze alternatieven. Uiteraard zijn er genoeg praktische dingen die u wel kan doen om toch water te besparen, bijvoorbeeld:
 • Ga minder vaak in bad en douche zo kort mogelijk.
 • Installeer waterbesparende stortbak, kranen en douchekop.
 • Gebruik bij voorkeur regenwater, sloot of bronwater om uw tuin/planten te besproeien en doe dit zo min mogelijk.
 • Let bij de aanschaf van een nieuwe was- of vaatwas-machine op het watergebruik en gebruik zoveel mogelijk de waterbesparende programma’s (en energiezuinige).
 • Laat de kraan niet lopen als het niet nodig is tijdens bijvoorbeeld handen wassen of tanden poetsen.

Belangrijke tip

Controleer op lekkages! Druppende kranen verspillen veel water, tot duizenden liters per jaar. Draai af en toe alle kranen in huis dicht en wacht tot de stortbakken van WC’s vol zijn. Kijk vervolgens op de watermeter of deze geheel stil staat. Als dit niet zo is dan lekt er iets. Dit kan een kraan zijn of een stortbak maar ook een waterleiding ergens in huis, die u niet meteen ziet, bijvoorbeeld onder de vloer. Is dit het geval ga dan op zoek naar het lek of schakel een loodgieter in om het probleem op te lossen.

Dit is erg belangrijk want u betaalt voor alle water dat door de watermeter gaat.
Stel dat er in het ergste geval een leiding geknapt of losgescheurd is onder uw huis en daar spuit ongemerkt 10 liter water per minuut uit, wat ongemerkt de grond in loopt. Dat is 600 liter per uur ofwel 14,4m3 per dag. Als het een half jaar duurt voor u dat uiteindelijk ontdekt is er al 2628m3 water door uw meter gelopen en krijgt u dus een waterrekening van zo rond de 4000 euro hoger dan u gewend bent! Meestal gaat het gelukkig om kleinere lekken, maar dan nog telt de meter vrolijk door als u hier nooit naar kijkt!

Tot slot

Het kraanwater in andere landen is vaak van slechtere kwaliteit. Wij hebben relatief goedkoop en kwalitatief zeer goed leidingwater. Laten we hopen dat het in de toekomst zo kan blijven.
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost douchen en een bad?Wat kost douchen en een bad?De dagelijkse activiteiten kosten geld. Toch is het lastig om te bepalen wat het per keer kost. Wat kost het bijvoorbeel…
Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…
Besparen van geld op waterBesparen van geld op waterHet is altijd fijn om geld te besparen op je maandelijkse kosten. Eén van die maandelijke kosten maak je door het gebrui…

De Theorie van de OndernemingDe Theorie van de OndernemingOnze samenleving bevat tegenwoordig talloze ondernemingen, elk met een eigen specialisatie of productievoordeel. Dat dez…
Psychologisch verkoopadvies: vergroot en verhoog je omzetPsychologisch verkoopadvies: vergroot en verhoog je omzetAls eigen ondernemer is het natuurlijk van cruciaal belang dat je op een juiste manier je producten aanbiedt. Dit gaat n…
Bronnen en referenties
 • [1] Tarievenoverzicht drinkwater per 1 januari 2011, Vewin.
 • [2] Watergebruik thuis 2010, Vewin.
 • [3] www.vitens.nl
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.