Budgetteren nut of noodzaak?
We hebben er op de televisie de mond van vol “budgetteren”. Want we gaan niet goed om met ons geld en dus moeten we beter uitkijken wat we te besteden hebben en niet te besteden hebben. Daarnaast is het besef dat geld wat er niet is, niet van een boom te plukken is die “bank” heet of dat deze boom op zijn minst zijn kostbare bladeren weer terug wil krijgen (met wat extra’s voor het uitlenen).
Gedrag
Enerzijds klopt het wel dat we meer uitgeven dan we hebben, we hebben niet voor niets zoveel persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, credit cards en roodstand bij de bank. Maar de verleiding is groot als de maatschappij al dat “lekkers” maar aanprijst en het tegelijkertijd gemakkelijk maakt om leningen aan te vragen. De verleiding is groot, erg groot.
Budgetteren
Een veranderende maatschappij die nauwelijks te stoppen is, want de crisis van 2009 is niet de enige crisis die we kennen. Wat er wel kan gebeuren is vanaf de jeugd zorgen dat in lesprogramma’s en vanuit de ouders in een voorbeeldfunctie, wordt bijgebracht hoe te budgetteren, dit als een automatisme op te nemen in de dagelijkse gang van zaken en te beseffen wat je wel en wat je niet hebt.
Budgetteren is niet veel werk, is niet moeilijk, maar het moet gebeuren. Het problematische zit hem in het feit dat het voorbeeld voor velen is dat als je iets ziet je het blijkbaar “moet” hebben. Hoeveel ouders van jeugd vertonen immers niet hetzelfde gedrag en voorbeeld doet volgen. Bij de lesprogramma’s komt er dus meer bij kijken dan alleen een “boekhoudboekje” leren hanteren en beseffen dat als je geen geld hebt je het dus niet uit kunt geven. Ook niet geld wat via iemand anders verkregen c.q. geleend is (ouders, grootouders of de bank).
Krediet
Nou hoeft de bank niet afgezworen te worden, maar het besef dat een bank het geld + rente terug wil zien is wel van belang en hierop moet dus geanticipeerd worden. Is er straks geld genoeg dat de lening + rente terugbetaald kan worden?
Verzekeren
Ook verzekeren doen we in Nederland grootschalig, geen land heeft zoveel verzekerd bedrag per hoofd van de bevolking. Maar het percentage wat over- of dubbel verzekerd is, is ook groot. Alsof een hoger verzekerd bedrag bij eventuele schade altijd alles dekt … wat niet het geval is,
Over de dubbelverzekerde is ultimo 2009 een rapport verschenen waarin schrikbarende getallen staan van mensen die dubbel verzekerd zijn, variërend van een extra polis bij de hypotheek en daarnaast nog een losse polis lopen (denk hierbij aan overlijdensrisicoverzekering of een soort oude dag voorziening). Maar ook mensen die via een adviseur een nieuw schadepakket hadden lopen, maar waar de oude verzekering nooit is opgezegd. Nu heeft de adviseur zijn zorgplicht en moet je er op wijzen of helpen de oude verzekeringen op te zeggen, maar zelf alert zijn op wat er voor verzekeringen lopen kan geen kwaad. Per jaar kan dit oplopen tot enkele honderden euro’s.
Berekenen
Om een goed overzicht te krijgen is het van belang dat je alles goed in beeld hebt. Zet maandelijkse en jaarlijkse kosten wel apart.
- Neem dus alle spullen erbij die je hebt (ook al is het niet netjes geordend) en loop het stuk voor stuk door. Zo krijg je uiteindelijk alles in beeld. Benoem het goed in de opsomming en zet het bedrag wat het je kost erbij.
- Begin bij de verzekeringen van de woning, extra spullen, ziektekosten, pensioenpolissen etc.
- Bij een krediet (lening roodstand, credit card) is het van belang de lening mee te nemen en de maandelijkse aflossing.
- Let goed op de kosten van de “alledaagse” vast kosten als gas, licht, water, kabel, verontreinigingsheffing etc.
- Een eigen woning dat jaarlijks een bedrag meenemen voor onderhoud aan de woning.
- De telefoon vast, mobiel en eventuele internet abonnementen
- Sport- of andere recreatie verengingen
- Huisdieren? Eventuele kosten dierenarts (en/of verzekering)
- Kosten auto, motor, fiets (afschrijving, onderhoud + brandstof)
- De kosten van de wekelijkse boodschappen weten we over het algemeen wel, maar tussendoor worden er ook nog wel eens spullen gehaald. Dat zijn ook kosten.
- Een kapper, schoonheidsspecialiste, sauna bezoek etc.
- Daarnaast komen de inkomsten en dit kan variëren van salaris, tot uitkering, tot alimentatie of kinderbijslag.
- Zet apart in het rijtje het vakantiegeld en een eventuele eindejaarsuitkering en zet hierbij ook een eventuele teruggaaf van de belastingen (ook al wordt die maandelijks uitgekeerd).
Zo krijg je een opsomming met de maandelijks terugkerende kosten, de jaarlijks terugkerende kosten en voor inkomsten geldt hetzelfde. Dit maakt het wat gemakkelijker om te weten wat je maandelijks minimaal nodig hebt en wat je een keer per jaar nog te betalen hebt.
Tot slot
Is budgetteren nut of noodzaak? Om het in beeld te krijgen is het goed de exercitie een keer door te nemen, dan weet je wat er op maandbasis door je handen gaat. Het besef dat je sommige dingen dus niet direct kunt doen maar er voor moet sparen, wordt zo duidelijker. Dat je er naar moet leven is een volgende stap, die door een eenling soms moeilijk is met al het verleidelijke wat de markt biedt, maar als het besef er komt, bij scholing wordt het meegenomen en we leren af te stappen van alleen maar materialistische zaken, dan is een grote stap gezet.