Rechtsvorm: de Vennootschap onder firma (vof)
Een vennootschap onder firma is een rechtsvorm waarbij meerdere personen onder een gezamenlijke naam een bedrijf beheren. Het kenmerk van deze gezamenlijke naam is de afkorting 'vof' aan het einde. Wat houdt een vennootschap onder firma verder in?
Rechtspersoon of natuurlijk persoon
De
rechtsvorm '
vennootschap onder firma' komt wat betreft rechtspersoonlijkheid overeen met de
eenmanszaak: deze hebben ze beide niet. Dit betekent dus dat alle vennoten (of firmanten, de eigenaren van de vennootschap onder firma) verantwoordelijk zijn voor de schulden in de onderneming. Als een vennoot zijn of haar plichten niet nakomt, kan de schuldeiser elke vennoot aansprakelijk stellen. In zo'n geval wordt, indien noodzakelijk, naast het zaakvermogen, ook het privévermogen van de vennoten gebruikt om de schulden af te lossen.
Voordelen ten opzichte van de eenmanszaak
Een groot voordeel voor de vennootschap onder firma is de
financiering, vooral in het begin. Omdat er meerdere vennoten zijn, kan er ook meer vermogen ingebracht worden. Dit werkt dan ook weer bevorderend op leningen: de geldverstrekker loopt minder risico dan bij de eenmanszaak. Bovendien is er de mogelijkheid tot
specialisatie: in een kledingwinkel kan de ene vennoot zich bijvoorbeeld bezig houden met de inkoop, de andere kan achter de kassa staan. De continuïteit van de vennootschap onder firma is minder afhankelijk: als een vennoot overlijdt, betekent dat niet meteen dat ook de zaak sluit.
Nadelen ten opzichte van de eenmanszaak
Overleg is een belangrijk punt binnen de vennootschap onder firma: bij meerdere vennoten kunnen beslissingen niet altijd autoritair genomen worden. Problemen kunnen zich dan voordoen bij beslissingen die snel genomen moeten worden. Bovendien kan dit tot grote
meningsverschillen en conflicten leiden.
Afspraken maken
Indien er besloten wordt een vennootschap onder firma op te richten, moeten er, naast inschrijving bij de
Kamer van Koophandel, veel
afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld over winstverdeling, vermogensinbreng, vakantiedagen, toetreding van nieuwe vennoten en bevoegdheden. Het is verstandig deze afspraken vast te leggen door middel van een notariële akte. Als dit niet wordt gedaan, worden de wettelijke regels van kracht, en deze zijn niet altijd naar wens van de vennoten.
In de wet is wat betreft de winstverdeling vastgelegd dat iedere vennoot een deel van de winst naar evenredigheid van het ingebrachte vermogen ontvangt. Dit pakt niet altijd eerlijk uit: als er bijvoorbeeld een vennoot is die geen vermogen heeft ingebracht, maar wel in de zaak werkt, dan krijgt hij evenveel als de vennoot met de laagste vermogensinbreng.
Overige consequenties
Net als bij de eenmanszaak ontvangt de ondernemer geen vast loon, maar moet hij wel
inkomstenbelasting betalen over zijn of haar inkomen. Bovendien vallen de ondernemers niet onder de sociale werknemersverzekeringen, zoals de WW.