Een huis kopen in Frankrijk

Een huis kopen in Frankrijk Voor Nederlanders is Frankrijk de ideale bestemming om een tweede huis te kopen. Er is immers genoeg keuze en voor ieder wel wat wils. Je kunt in Frankrijk altijd wel je ideale woning vinden: een landhuis, een chalet of een appartement. Frankrijk is daarnaast een zeer populaire vakantiebestemming en dus erg geschikt om vastgoed te kopen.

Koopprijs van huizen in Frankrijk

De huizen in Frankrijk zijn doorgaans een stuk goedkoper dan in Nederland, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de locatie waar je zit. In de grote steden zul je doorgaans meer moeten betalen dan minder bekende plaatsen. Het is dan ook verstandig om van tevoren goed na te gaan wat je wensen zijn bij het kopen van een huis in Frankrijk. Ga na wat je wilt en wat je budget is, want zelfs met een goedkopere koopprijs van de woningen in Frankrijk is het raadzaam met een reëel budget te komen.

Wil je een huis kopen in Frankrijk?

Als je eenmaal besloten hebt dat je een huis wilt kopen in Frankrijk, dan kun je het beste goed uitzoeken wat er allemaal mogelijk is. Bedenk van tevoren welke regio’s je voorkeur hebben bij het kopen van vastgoed in Frankrijk. Vraag jezelf ook af wat voor een soort woning je voorkeur heeft. Bedenk wat voor een soort voorzieningen je in de buurt wilt hebben. Bij een afgelegen woning is een dokter of ziekenhuis ook echt kilometers van je vandaan. Hoe zit het met scholen en eetgelegenheden? Hoe wil je dat de weg naar je woning is? Heb je liever een mooi uitzicht? En wat wil je verder in de buurt hebben? Een strand? Een wijngaard? Maak een duidelijke lijst waarop je dit soort punten zet. Ga dan ook daadwerkelijk naar Frankrijk en zie de verschillende regio’s die aan jouw eisen voldoen. Pas door echt ergens geweest te zijn kun je weten of de betreffende regio jou aanspreekt voor een koopwoning.

Een huis zoeken in Frankrijk

Op veel websites kun je woningen vinden die te koop staan in Frankrijk. Het is ook mogelijk om in Frankrijk zelf speciale kranten te kopen met daarin een aanbod van woningen. Je kunt het beste zo’n krant kopen in de regio waar je zelf graag wilt wonen. Het is ook mogelijk om naar een makelaar te gaan. Dit doe je bij voorkeur in de regio waar je graag wilt wonen.

Verkopende makelaars

In Frankrijk heb je alleen maar verkopende makelaars. Zij zullen meer hun best doen voor de verkoper dan voor de koper. Het is dan ook verstandig om iemand mee te nemen naar zo’n makelaar met verstand van zaken. Ook kan het aan te raden zijn om iemand mee te nemen die goed is in de Franse taal, wanneer je zelf de taal niet goed beheerst. De makelaars in Frankrijk kunnen alleen in hun eigen aanbod kijken en hebben geen idee van de overige prijzen van andere makelaars. In sommige gevallen kan het dus beter zijn om bij meerdere makelaars te gaan. In andere gevallen is het beter om zelf op zoek te gaan naar huizen en de huizen rechtstreeks bij de verkoper te kopen. Dit scheelt overigens ook in de makelaarskosten.

Huis kopen bij notaris

Het kan nuttig zijn om tijdens een bezoek aan Frankrijk ook bij notarissen langs te gaan. Zij bieden vaak woningen te koop aan die afkomstig zijn uit erfenissen. De notaris gaat meestal niet tot het uiterste van een prijs, wat een makelaar wel doet. Je bent dus een stuk voordeliger uit. Ook komen er geen makelaarskosten bij kijken als je een huis via een notaris koopt.

Hypotheek in Frankrijk

Bij het afsluiten van een hypotheek in Frankrijk wordt er nooit gekeken naar het huis als onderpand. Er wordt enkel gekeken naar de persoonlijke financiële situatie en wordt er niet gekeken naar de waarde van het toekomstige huis. Je dient een vaste baan te hebben en genoeg inkomen of genoeg geld op de spaarrekening. Ook worden alle vaste lasten op een rij gezet voordat de hypotheek wordt verstrekt.

Koopproces bij het kopen van een huis in Frankrijk

De volgende stappen dienen gemaakt te worden bij het kopen van een huis in Frankrijk:
  • Bereik overeenstemming over de koopprijs
  • Sluit een hypotheek af
  • Voorlopige koopcontract wordt getekend
  • Notaris bekijkt of de woonvergunning in orde is
  • Na twee maanden wordt het definitieve koopcontract getekend

Na de koop zijn er nog verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. Je zult je bijvoorbeeld moeten aanmelden bij de nutsvoorzieningen en zul je verzekeringen af moeten sluiten. Er zijn bemiddelingsbureau’s in Nederland die je met dit proces kunnen helpen. Zij weten precies wat er gedaan moet worden en hoe je dit op een voordelige manier kunt aanpakken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in FrankrijkHuis kopen in FrankrijkEen huis kopen in Frankrijk hoeft niet heel moeilijk te zijn. Het is wel goed om je van een aantal zaken bewust te zijn.…
In Frankrijk een huis kopenIn Frankrijk een huis kopenEén van de populairste vakantielanden onder de Nederlanders is Frankrijk. Daarnaast is het ook een populair land om een…
Geld lenen in FrankrijkGeld lenen in FrankrijkHet is voor Nederlanders die een huis willen kopen in Frankrijk mogelijk om daar een lening af te sluiten. Geld lenen in…
Een huis in Duitsland kopenEen huis in Duitsland kopenSteeds meer Nederlanders willen graag een huis kopen in Duitsland. Zeker op financieel gebied heeft een huis in Duitslan…

Verklaring van Erfrecht, testament en financiële instellingVerklaring van Erfrecht, testament en financiële instellingOp 1 januari 2003 is in Nederland nieuwe erfrechtwetgeving ingegaan. Voor deze wijziging was het Nederlands erfrecht voo…
Calamiteitenverlof: niet kunnen werken door dringende zakenCalamiteitenverlof: niet kunnen werken door dringende zakenEen gesprongen waterleiding en het hele huis staat blank? Een kind dat plotseling ziek is en er is niemand die op kan pa…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.