Ruud, 19-07-2016
Goedemiddag,
Als ik 's morgens met een kapotte accu van mijn auto sta, en daardoor niet op tijd op mijn werk kan zijn (wachten op de ANWB, gevolgd door het laten plaatsen van een nieuwe accu zodat ik weer kan rijden) heb ik dan recht op calamiteitenverlof? Er wordt alleen gesproken op alle sites over het plots springen van een waterleiding, maar ik kan geen andere voorbeelden vinden.
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 20-07-2016
Dat lijkt me wel een calamiteit. Het is onverwacht. Maar je baas kan je natuurlijk vragen of je niet een auto had kunnen lenen van iemand. Of het openbaar had kunnen nemen.
Jess, 10-02-2016
Mijn dochter van 16 jaar nog thuiswonend gaat binnenkort bevallen. Kan ik indien nodig de bevallingsdag vrijnemen als een calamiteitenverlof? zo ja, voor hoeveel dagen heb ik hier eventueel recht op?
Alvast hartelijk bedankt.
Groetjes,
Jessica
Reactie infoteur, 20-06-2016
Het is natuurlijk in feite altijd voor een calamiteit, dus een onvoorziene situatie is het niet. De overheid schrijft echter het volgende:
Recht op calamiteitenverlof bij acute noodsituaties
Een werknemer heeft recht op calamiteitenverlof bij ‘onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen’. Het gaat dan om acute noodsituaties, waarbij de werknemer direct actie moet ondernemen. Denk aan een inbraak in de woning van de werknemer of een ongeluk van een naaste, waardoor de werknemer meteen naar het ziekenhuis moet.
Daarnaast heeft een werknemer recht op calamiteiten- en ander kort verzuimverlof bij ‘zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden’. Hieronder vallen in elk geval de volgende situaties:
de bevalling van de echtgenote, geregistreerde partner of samenwonende;
het overlijden en de lijkbezorging van een huisgenoot of bloed- en aanverwant in de rechte lijn en de tweede graad van de zijlijn, denk aan een ouder of broer;
spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek. Dit geldt zowel voor de werknemer zelf, als voor de begeleiding van een partner, ouder of kind.
noodzakelijke verzorging op de eerste ziektedag van een partner, ouder of kind. Na de eerste ziektedag kan de werknemer voor de verdere verzorging kortdurend zorgverlof opnemen.
Je zou kunnen zeggen dat het noodzakelijke verzorging is op de eerste ziektedag van je kind. He is weliswaar niet helemaal ziekte, maar mogelijk dat het bedrijf daar akkoord mee gaat.
Amira, 06-01-2012
Een dag voordat ik moest weekend kreeg mijn nichtje een ongeluk en moest ze naar het ziekenhuis. Ik stond op het punt om naar huis te gaan. Zij wonen in brabant en ik in flevoland
Door deze gebeurtenis kon ik dus niet weg, we hebben de hele avond in het ziekenhuis doorgebracht. Ik was te moe en emotioneel om nog naar huis te gaan of uberhaupt werken.
Ik Heb mijn werkgever ingelicht en doorgegeven dat ik niet kan werken.
Valt dit onder calamiteitenverlof?
Reactie infoteur, 06-01-2012
Nee u heeft dan geen recht op calamiteitenverlof, omdat het om een nichtje gaat en niet een broer of zuster, echtgenoot of kinderen. Lees hieronder:
Bij kort verlof wordt het loon doorbetaald in de volgende omstandigheden:
•Verlof door zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden, zoals bevalling van de partner (geboorte zoon/dochter), begrafenis van een overleden huisgenoot of een direct familielid of door huwelijk / trouwen of ondertrouw van de medewerker zelf of zijn kinderen (art 4:1 WAZ). Onder een direct familielid wordt verstaan een bloed- of aanverwante in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn. Het gaat in de rechte lijn om de eigen, erkende of geadopteerde kinderen en kleinkinderen, ouders, grootouders en overgrootouders, alsmede om de schoonouders, en mogelijk ook om de kinderen van de huidige partner uit andere relaties. Daarnaast gaat het in de zijlijn om broers en zusters, de echtgenoot of geregistreerde partners van dezen.
•Bij verlof voor zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt ook gedacht aan noodsituaties, zoals brand, inbraak, gesprongen waterleiding, als ook de opvang van een kind dat plotseling ziek is geworden. Dit calamiteitenverlof duurt kort, want het ziet slechts op de treffen van (tijdelijke) noodzakelijke maatregelen. Daardoor zal dit verlof vrijwel nooit langer duren dan een dag (art 4:1 WAZ). Onder deze zeer persoonlijke omstandigheden valt doorgaans niet het bezoek aan een (tand)arts of verloskundige.
•Door het nakomen van een wettelijke verplichting voor zover het plaatsvindt binnen een redelijke tijd. De omstandigheden zijn dusdanig dat het nakomen van deze verplichting niet kan plaatsvinden gedurende de vrije tijd van de medewerker, terwijl de medewerker voor het nakomen van zijn verplichting geen vergoeding krijgt. Naast het uitoefenen van het actief kiesrecht, doet deze omstandigheid zich niet snel voor of is deze van weinig betekenis (art 4:1 WAZ)
•Verlof doordat de werknemer als lid van (een commissie van) de ondernemingsraad werkzaam is, tenzij vergaderingen of andere bezigheden plaatsvinden buiten de werktijden van de onderneming of tenzij de andere bezigheden het aantal daarvoor vastgestelde uren overschrijden (art 17 en 18 WOR) (5.1.). Deze vorm van verlof wijkt af, aangezien dit verlof zich regelmatig zal voordoen. De andere vormen van kort verlof doen zich doorgaans bij uitzondering voor.
In andere omstandigheden wordt in beginsel geen loon doorbetaald:
•Als een medewerker met een werkgever verlof overeenkomt, hangt het van de onderlinge afspraken af of er dan loon doorbetaald wordt. In dergelijke omstandigheden wordt er mogelijk voor gekozen om vakantie- (4.2.2.) of ATV-dagen (7.) op te nemen, of wordt er mogelijk van een verlofregeling gebruik gemaakt (2.4.7.).
•Een medewerker die door omstandigheden niet (op tijd) op het werk kan komen, verricht geen arbeid en krijgt ook geen loon. Denk aan medewerkers die door treinstakingen niet kunnen werken of die aan het einde van een vakantie hun vliegtuig gemist hebben. Een dergelijke afwezigheid, dient niet eens als verlof gezien te worden. Het hangt van de omstandigheden af of de afwezigheid de medewerker toegerekend kan worden. De afwezigheid kan bij uitzondering dusdanig ernstig zijn, dat ontslag op staande voet mogelijk is (3.4.2.).
Dorien de Graaf, 29-09-2010
Ik moet binnenkort als getuige voor de rechtbank verschijnen en ben dit verplicht, als ik dit niet doe ben ik strafbaar. Mag mijn werkgever hiervoor een vrije dag inhouden. Ik heb gehoord dat niet mag omdat dit valt onder het calamiteitenverlof. Ik heb immers geen keus.
Graag zie ik uw antwoord tegemoet!
Dorien de Graaf-Denkers
Reactie infoteur, 01-10-2010
Voor de rechtbank moeten verschijnen is geen calamiteit. En zijn ten slotte geen onverwachte gebeurtenissen die er voor zorgen dat iemand plotseling niet naar zijn werk kan. Hoewel u uw werkgever kunt vragen, is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij hiervoor calamiteitenverlof geeft. Wellicht is er wel een andere regeling die hierin voorziet, maar dat zou u het best even kunnen navragen bij de afdeling HR of er de CAO (als die geldt binnen uw bedrijfstak) er op naslaan.