Schulden en jouw gezondheid

Schulden en jouw gezondheid Schulden kunnen zorgen voor een slechte gezondheid. Als je in een financiële crisis zit is het belangrijk om op jouw gezondheid te letten. Stress door het hebben van schulden veroorzaakt ook vele lichamelijke klachten.

Schulden en gezondheid

Schulden zorgen niet alleen voor financiële stress, maar van schulden krijg je ook een heleboel andere mentale stress. Als mensen in de schulden zitten dan blijven ze daar bijna de hele tijd over denken. Mensen die in de schulden zitten zinken steeds verder weg en hun zorgen en stress worden steeds groter. Schulden kunnen een bron zijn van tal van gezondheidsproblemen.

De relatie tussen het hebben van schulden en de mate van gezondheid is er zeker en is van toepassing op mensen van alle leeftijden, beroepsgroepen en inkomensniveaus. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een schuld altijd invloed heeft op de gezondheid van de schuldenaar, ongeacht de leeftijd. De omvang van de gezondheidsproblemen kunnen variëren, maar de problemen zijn er.

Stress als gevolg van schuld

Stress, die soms alleen als een mentale aandoening wordt gezien, is eigenlijk de oorzaak is van heel veel gezondheidsklachten. Deze omvatten hartziekten, diabetes, maagzweren, hoge bloeddruk en in sommige gevallen zijn er enkele vormen van kanker die kunnen worden veroorzaakt door stress. Behalve deze, zijn er tal van andere aandoeningen die kunnen ontstaan als gevolg van de stress door een schuld.

Gezondheidsproblemen door een financiële crisis

Onderzoek toont aan dat de stress tijdens een financiële crisis kan leiden tot slaaptekort, wat weer een gewichtstoename kan veroorzaken maar ook migraine en spijsverteringsstoornissen. Er zijn ook tal van psychische stoornissen die kunnen worden veroorzaakt als gevolg van de stress tijdens een financiële crisis. Er zijn ook mensen die in een ernstige depressie raken door hun schulden. Gebrek aan concentratie is iets waarmee alle mensen met financiële problemen worden geconfronteerd. Mensen raken ook sneller geïrriteerd en raken van streek zonder reden.

De gezondheidsproblemen die zich kunnen voordoen verschillen nogal per persoon. De ene persoon laat zich gemakkelijker door een financiële crisis loodsen dan de andere persoon. Dus mensen die meer vatbaar zijn voor angst en stress lopen dus ook meer risico om gezondheidsproblemen te krijgen als gevolg van de schulden die men heeft.

Extreme gevolgen door schulden

De frustratie en mentale stress veroorzaakt door schulden kan ook zeer extreme gevolgen hebben. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen in het midden van een financiële crisis zelfmoord hebben gepleegd.

Hoe kom je uit de financiële crisis?

We hebben gezien hoe de gezondheidsproblemen het gevolg zijn van schulden, maar we zien ook dat mensen steeds dieper in de schulden raken. Dit komt doordat er een bepaalde gewoonte is om uitgaven te doen voor dingen die men niet echt nodig heeft.

Om stress, en dus verdere ernstige gezondheidsproblemen, te voorkomen is het belangrijk om positief te blijven en zeker niet op te geven. Je moet jouw uitgaven zo gaan plannen dat je langzamerhand van jouw schulden afkomt.
Het helpt ook om erover te praten met een goede vriend of een familielid voor de morele en emotionele ondersteuning. De samenwerking van het gezin draagt tot op zekere hoogte bij aan het verminderen van de stress en zorgen.
© 2008 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…

Stop schulden maken met jouw creditcardStop schulden maken met jouw creditcardVeel schulden worden veroorzaakt door het gebruik van creditcards. Deze tips helpen jou om van de schuld door het gebrui…
Reacties

Xx, 18-01-2013
Hallo,
Zou ik mogen weten waar u deze informatie vandaan heeft? Dit is hele bruikbare informatie voor een verslag voor school, maar ik mag helaas alleen wetenschappelijke bronnen gebruiken.
Groetjes Reactie infoteur, 18-01-2013
Deze informatie heb ik verkregen doordat ik ervaringen van mensen in mijn omgeving van dichtbij heb meegemaakt. Ik vond het belangrijk om deze info hier te delen zodat meerdere mensen misschien hun voordeel hiermee kunnen doen.

Het spijt me dat ik jou hier niet verder mee help.

Veel succes,

Wubbo

D. Willems, 02-01-2009
Graag zou ik willen weten welk onderzoek aantoont dat stress door financiële problemen van invloed is op de gezondheid. Reactie infoteur, 02-01-2009
Er zijn meerdere Amerikaanse onderzoeken die aantonen dat stress door financiële problemen van invloed zijn op de gezondheid. Je kunt er ook meer over lezen op de volgende website: http://www.plusmagazine.be/nl/plus_news/209/stress-dat-laat-ik-niet-aan-mijn-hart-komen

Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.