Bespaartips bij het uitvoeren van ruwbouwwerken

Na het kopen van een stuk grond en de uitwerking van het plan bij de architect, kan je aan je bouwwerken beginnen indien alle vergunningen zijn goedgekeurd. Hierbij een aantal tips waar je zeker moet op letten tijdens het kiezen van materialen en het uitvoeren van de werken!

Keuzes

Bakstenen en dakpannen

Ook bij de ruwbouw kan je door bepaalde keuzes de prijzen onder controle houden. Je kan kiezen voor een iets grotere gevelsteen, deze zijn goedkoper dan de kleinere. Je zal wel merken dat de eenheidsprijs wat hoger ligt, maar je hebt er wel minder nodig per m². Zo zal je zien dat de prijs van de metselwerken zakt. Hetzelfde merk je met dakpannen, je zal dus voor dezelfde kwaliteit minder moeten betalen.

Dakgoten

De tijd dat PVC-dakgoten er allemaal goedkoop uitzien is voorbij. Maar in vergelijking met koper of zink zijn ze wel een stuk goedkoper, ze zijn ook minstens even duurzaam.

Metaalcontructies

Dikwijls wordt er gedacht dat eenvoudige constructies met staalstructuren of cellenbetonpanelen goedkoper zijn dan gemetselde woningen. Dit is echter niet waar. De materialen en technieken kunnen niet altijd zomaar toegepast worden bij kleinere gebouwen en er zijn maar weinig aannemers te vinden die deze systemen toepassen bij particuliere woningbouw. Degene die dit wel doen rekenen dan meestal ook goed door.

Zelf aankopen van materialen en de keuze van de aannemer

Zelf materialen aankopen

Er zijn veel bouwers die denken dat het voordeliger is om zelf materialen aan te kopen. Deze gedachtegang komt verder uit het idee dat er heerst rond het zelf versieren van de korting die de aannemer krijgt. Meestal is dit geen goed idee. Je zal nooit dezelfde prijs als die van een aannemer kunnen krijgen, je zal ook meer aangerekend worden voor het leveren van de goederen omdat de verdeler zijn winstmarge op de aankoop verliest. Er zijn aantal bouwmaterialenspecialisten die de bouwer wel dezelfde korting geven als een aannemer, deze zijn echter schaars te vinden.

Aannemer

Als je een goede architect hebt die je bouwwerken strikt opvolgt en goed coördineert ben je meestal goedkoper af met verscheidene zelfstandige aannemers dan met een algemene.

Aandachtspunten

Inrichting van de werf

Je zal op veel offertes de post “inrichting van de werf” terugvinden. Dit dient voor het plaatsen van een werfkeet en sanitair, in de realiteit worden deze weinig geplaatst. Je kan hierover onderhandelen en meestal ook wel vermindering voor krijgen. Je kan ook de werf zelf inrichten door een oude garagebox of caravan te plaatsen en zelf een put graven met een toilet op of een chemisch toilet plaatsen.

Funderingssleuven

Er zijn ook heel veel aannemers die serieus doorrekenen voor het manueel uitgraven van de funderingssleuven. Deze werken worden meestal uitgevoerd met een kleine graafmachine, ook hier kan je discussiëren om een vermindering te verkrijgen!

Overtollige grond

Het wegbrengen van de overtollige grond is streng gereglementeerd, gecontroleerd en duur! Je kan er over denken om de grond ter plaatse te laten en verwerken in je tuin, je kan hier mooi niveauverschillen mee maken. Ook dit zal niet goedkoop zijn, maar je zal er minder voor betalen dan voor het laten wegvoeren.

Definitieve opruiming

Een klus die je beter en goedkoper dan een aannemer zelf kan doen is het opruimen van de werf. Voorzie wel in ieder contract dat de aannemer zelf zijn overschotten en afval moet meenemen. Er blijft altijd genoeg rommel en vuil over.

Flexibiliteit

Er worden de dag van vandaag meer en meer woningen gebouwd volgens het cascosysteem. Dit is een systeem met enkel dragende wanden. De binnenwanden die erg licht zijn en de afwerken vallen ten kosten van de bouwheer, maar je kan op die manier wel makkelijk en op een financieel haalbaar tempo aanpassen naar veranderde woonbehoeften. Flexibiliteit is dus ook het sleutelwoord in de woning.

Forfait of uurloon

Er zijn aannemers die tegen een uurloon werken, helaas kunnen zij al wel eens de neiging hebben om wat langer over bepaalde klussen te doen. Daarom is het dikwijls verstandiger om vooraf een prijs af te spreken voor het uit te voeren werk, meestal komt dit voordeliger uit. Maar ook hier moet je opletten want aannemers die tegen een prijs werken proberen soms wel eens om je een meerwerk aan te smeren. Als je hier zelf om vraagt is dit normaal, maar als ze werken uitvoeren dat je niet besteld hebt moet je er ook niet voor betalen. Bij meerwerken moet je ook altijd opletten, de winstmarges hier zijn soms heel erg groot.

Investeringen doen of niet doen?

Isolatie

Isoleren is goed, zorg ervoor dat de woning goed geïsoleerd is! Het is een verstandige investering die je in je woning doet. Je wooncomfort zal er sterk door toenemen.

Zonnepanelen

Het is heel goed om milieubewust te zijn, toch is het installeren van zonnepanelen nog niet aan te raden. Met hetzelfde geld kan je investeringen doen die veel beter zijn voor het milieu zoals dikker isoleren.

Regenwaterput

Een regenwaterput is zeer nuttig om te plaatsen. Je kan het water ook gebruiken voor de tuin, het wassen van de auto en het spoelen van het toilet.

Natuursteen

Elementen in natuursteen verwerkt in de gevel, passen over het algemeen beter bij fermettes dan bij de hedendaagse woningen! Ze zijn ook erg duur!
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie opwekken met zonnedakpannenEnergie opwekken met zonnedakpannenHet opwekken van energie met zonnepanelen wordt anno 2018 steeds populairder. De panelen worden goedkoper, efficiënter e…
Glazen dakpannen: een nieuwe vorm van duurzame energieGlazen dakpannen: een nieuwe vorm van duurzame energieLijkt een groen huis je wel wat, maar heb je geen zin in zonnecollectoren op je dak? Dan is het SolTech System misschien…
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…

Bespaartips bij het uitvoeren van de afwerkingGeef niet teveel geld uit aan de inrichting van je woning! In de meeste gevallen is het niet de ruwbouw die de woning du…
Bespaartips bij het bouwen of verbouwen van een huisEen huis bouwen of verbouwen wordt steeds duurder, daarom is het ook belangrijk om samen met je architect te kijken welk…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.