21 manieren om rijk en succesvol te worden

In zijn boek, Rich Habits - The Daily Success Habits of Wealthy Individuals, bespreekt Tom Corley een aantal gewoontes waarmee rijke mensen zich van arme mensen onderscheiden. Hoeveel mensen handelen op de automatische piloot en stoppen niet met het bestuderen van hun dagelijkse patronen? Als je je niet, op een actieve manier, met onderstaande zaken bezig houdt, laat je geld liggen.

1. Creëer goede dagelijkse gewoontes

Goede gewoontes zijn het fundament van rijkdom. Het grote verschil tussen succesvolle en niet succesvolle mensen ligt in hun dagelijkse patronen. Simpel gesteld, succesvolle mensen hebben veel goede gewoontes en een paar slechte. Wanneer je eenmaal begrijpt dat je slechte gewoontes je tegenhouden om rijk te worden, zal dit inzicht de eerste stap zijn om je omstandigheden te verbeteren. In zijn boek stelt Tom Corley voor om een leeg vel papier te nemen waar je links je slechte gewoontes opschrijft. Aan de rechterkant plaats je vervolgens het tegenovergestelde. Het ziet er als volgt uit:

Slechte gewoonte/Goede gewoonte

  • Ik kijk teveel televisie. - Ik beperk mezelf tot 1 uur televisie per dag.
  • Ik onthoud geen namen. - Ik schrijf namen op en onthoud ze.
Zie de omschreven goede gewoontes vervolgens als handleiding voor de komende 30 dagen en je zult versteld staan van het resultaat.

2. Stel regelmatig doelen

Succesvolle mensen zijn doelgericht. Ze stellen continu doelen. Sterker nog, ze plannen elke avond alvast vooruit voor de dag die komen gaat met to-do lijsten. Mensen die op weg zijn naar succes denken aan de lange termijn. Ze hebben dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en zelfs jaarlijkse doelen. Maar zonder een goed plan om het doel daadwerkelijk te halen, is het gestelde doel niet veel waard. Dus hebben succesvolle mensen niet alleen doelen, ze bedenken ook manieren om hun doelen te bereiken en houden zichzelf verantwoordelijk.

3. Blijf constant bezig om jezelf te verbeteren

Succesvolle mensen zijn altijd op zoeken naar manieren om zichzelf te verbeteren. Ze lezen elke dag en zijn studenten van hun beroep. Ze besteden hun tijd niet aan activiteiten waarmee ze niet dichterbij hun doel komen. Tijd is het meest kostbaarste bezit en is veel te waardevol om te verspillen. Je krijgt het namelijk nooit meer terug. Reserveer tijd om dingen te maken. Spendeer je tijd aan dingen die het verschil voor je bedrijf zullen maken. Toegewijd zijn aan zelfverbetering betekent dat je je dagelijks met activiteiten bezighoudt die je uitdagen. Zoek manieren om je kennis uit te breiden. Uiteraard zal het niet altijd makkelijk zijn, maar je groeit nu eenmaal van uitdagingen. Wanneer kennis groeit zullen kansen zich voordoen.

4. Besteed regelmatig zorg aan je gezondheid

Dag in dag uit maken succesvolle mensen tijd om gezond te eten en te sporten. Gezond eten is van groots belang. Sporten zou net als douchen, een dagelijkse gewoonte moeten zijn. Mensen die uit routine bewegen, hebben over het algemeen meer energie om dingen voor elkaar te krijgen. Waar sta jij?

5. Maak vaak tijd vrij om relaties te bouwen

Succesvolle mensen zijn op anderen gericht. Ze ruimen elke dag tijd in om vriendschappen te versterken en langdurige relaties met anderen te vormen. Netwerken is iets waar ze continu mee bezig zijn. Ze reiken uit naar hun contacten en zijn op zoek naar manieren om andere mensen te helpen, zonder dat ze hier iets voor terug verwachten. Het mooiste geluid op aarde is jouw naam. Dus stel jezelf als doel om de namen van al je contacten te leren. Ben je zelf ook niet onder de indruk als iemand je naam nog weet? Precies. Val op en doe het anders dan de rest, begin met het onthouden van namen.

6. Doe dingen gematigd

Je leeft gebalanceerd als je activiteiten met mate doet. Dat betekent dat je een gebalanceerde benadering hebt naar werk, eten, sporten, het drinken van alcohol, televisie kijken, surfen op het internet en ga zo maar door. Met als resultaat, mensen genieten ervan om bij je in de buurt te zijn. Wanneer dit het geval is, zullen mensen veel eerder geneigd zijn om met je samen te werken of een (zakelijk) partnerschap met je aan te gaan wat je bedrijf naar het volgende niveau kan tillen.

7. Maak dingen af

Stel wat je vandaag kunt doen niet uit tot morgen: maak dingen af. Iedereen heeft angsten, maar succesvolle mensen breken daar dwars doorheen. Ze stellen niet uit. Ze maken koste wat kost belangrijke dingen af. Leer jezelf aan; iedere keer als je een gedachte krijgt om iets uit te stellen, merk dit op en zeg direct: “Doe het nu”. Herhaal dit desnoods 100 keer en stop niet totdat de taak volbracht is.

8. Blijf positief

Denk op dit moment aan de meest succesvolle persoon die je kent. Is hij positief of negatief? De kans is groot dat hij positief, enthousiast, energiek en blij is. Hij kiest om het goede in zichzelf en in anderen te zien. Voor hem zijn problemen slechts kansen die wachten om ontdekt te worden. Dagelijks worden mensen gebombardeerd door nieuws doordrenkt van slechte daden en gebeurtenissen. Succesvolle mensen minimaliseren de tijd dat ze hieraan blootgesteld worden en in plaats daarvan kiezen ze om hun geest te vullen met positieve ideeën uit boeken en tijdschriften.

9. Zet regelmatig geld opzij

Succesvolle mensen zetten gemiddeld 10 tot 20% van hun inkomsten opzij in spaargeld, investeringen en/of pensioenplannen. Dit percentage kun je je misschien niet veroorloven, maar welk percentage zet je wel weg?

10. Wijs negatieve gedachten af

Succesvolle mensen bevelen hun gedachten en emoties. Zodra een slechte gedachte binnendringt die hun vermogen om te slagen dwarsboomt, wordt deze gedachte uitgeworpen voordat het de kans krijgt zich te nestelen. Ze blijven niet stilstaan bij negatieve emoties. Het verhaal wat ze tegen zichzelf vertellen is positief en niet overdreven kritisch. Ze vervangen slechte gedachten met goede. Omdat succesvolle mensen zich dagelijks met zelfverbetering bezighouden en betrokken zijn met positieve dingen, staan ze zichzelf niet toe om verwend te worden met negatieve emoties.

11. Leef met betekenis

Rijke mensen vermijden hoge uitgaves. De meeste mensen die financieel moeite hebben, leven boven hun standaard. Kortom; ze geven meer uit dan dat ze verdienen. Ze leven van salarisstrook naar salarisstrook en worden bedolven onder schulden. Als jij dit bent, los dit vandaag nog op en keer de situatie ten goede voor jezelf (en je familie).

12. Lees dagelijks

De meeste succesvolle mensen lezen minimaal 30 minuten per dag. Lezen vergroot je kennis en wanneer je leest zoek je automatisch naar manieren om jezelf te verbeteren. Dit maakt je automatisch anders dan de rest. Hiermee kun je jezelf onderscheiden.

13. Begrens je televisie tijd

Wist je dat de meeste succesvolle mensen hun tijd voor de televisie beperkt hebben tot maximaal één uur per dag? Hoeveel waardevolle tijd verlies jij voor de televisie die je ook aan productieve dingen had kunnen besteden?

14. Doe meer dan wat er van je gevraagd wordt

Succesvolle mensen gaan regelmatig verder en hoger dan dat er van ze gevraagd wordt. Zelfs wanneer iets niet in de taakomschrijving is opgenomen, toch zullen ze het vrijwillig doen. Rijke mensen maken zichzelf onmisbaar. Als ondernemer heb je misschien geen baan. Maar op wat voor manier doe jij meer dan wat er van je gevraagd wordt en maak je jezelf onmisbaar voor je klanten? Hoe laat jij ze versteld staan?

15. Praat minder, luister meer

Als je luistert, leer je. Zoals het gezegde gaat, dat is ook de reden waarom mensen twee oren hebben en één mond. Wanneer je echt de tijd neemt om aandachtig te luisteren naar wat mensen zeggen, zal het een verschil maken. Wanneer je luistert, ben je in een veel betere positie om andere mensen te helpen.

16. Geef niet op

Geef niet op wanneer het moeilijk wordt. Succesvolle mensen houden vol, ze zetten door en geven alles. Ze moeten wellicht hun richting veranderen maar ze blijven vooruit gaan.

17. Spendeer tijd met gelijkgestemden

Er is een wijsheid die zegt: “Laat me zien wie je vrienden zijn en ik laat je zien wie jij bent”. Dat is helemaal waar. Je bent net zo succesvol als de mensen waar je je mee omringd. De juiste mensen zullen je sneller helpen om je doelen te bereiken.

18. Vind een mentor

Veel mensen met een mentor schrijven hun succes toe aan de mentor. Een mentor kan je helpen om je doelen sneller te bereiken en houdt je verantwoordelijk voor je daden. Daarnaast delen ze waardevolle ervaringen die de tijd voor je leerproces in tweeën deelt.

19. Weet het waarom

Wanneer je weet waarom je iets doet, zul je veel sneller krijgen wat je wilt dan wanneer je dit niet weet. Om succesvol te zijn in zaken en in het leven is het essentieel om een doel te hebben. Waarom wil je succesvol zijn? Wat is de echte reden dat je rijk wilt zijn?

20. Geef angst niet overhand

Iedereen heeft angsten. Alleen staan succesvolle mensen niet toe dat hun angst ze definieert tegenhoudt. Angst houdt je onvermijdelijk op dezelfde positie en blokkeert je groei. Leer je angsten te herkennen en zoek naar manieren om ze te overwinnen. Ga een gesprek aan met iemand die je bewondert en vraag hoe hij of zij de angsten overwonnen heeft. Of lees een biografie en maak aantekeningen.

21. Verbeter je vaardigheden

Als je vooruit wilt komen, dan is er maar één manier voor: word vandaag beter dan gisteren. Waarop kun je je de komende 30 dagen focussen waarmee je een sterrenstatus verwerft binnen jouw vakgebied? Focus al je aandacht alleen daarop. Volgens John Lee Dumas staat FOCUS voor: “Follow One Course Until Succes”. Vrij vertaald: Volg één route, doe één ding, net zolang tot het je lukt. Afgesproken?
© 2015 - 2024 Enlighted, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je van slechte gewoontes af?Hoe kom je van slechte gewoontes af?Als er een pasklaar antwoord was, dan zou de koptekst geen vraagteken bevatten. Dan zouden we het gewoon weten en er naa…
Het Assyrische Nieuwe rijkHet Assyrische Nieuwe rijkRond de tiende eeuw voor Christus ontwikkelde zich een belangrijk rijk in het Midden-Oosten. Dit was het Assyrische Nieu…
Slechte gewoontes afleren door zelfspraakSlechte gewoontes afleren door zelfspraakIedereen heeft zo zijn slechte gewoontes. De ene persoon eet te veel, drinkt te veel of heeft de neiging om altijd te sn…

Hoeveel kost een scheiding?Hoeveel kost een scheiding?Een scheiding is voor alle partijen vervelend en er komt ontzettend veel bij kijken. Naast juridische en emotionele gevo…
Pakket uit het buitenland kwijt in de post: wat te doen?Pakket uit het buitenland kwijt in de post: wat te doen?Heb je iets uit het buitenland besteld en is het pakket dat naar jou onderweg was in de post kwijtgeraakt? Je kunt dan e…
Bronnen en referenties
  • Rich Habits - The Daily Success Habits of Wealthy Individuals. Tom C. Corley
Enlighted (6 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.