Kleding verkopen op marktplaats

Kleding verkopen op marktplaats Vaak heb je kleding in de kast liggen die je eigenlijk nooit meer draagt. Zonde om te laten liggen. Je kunt de kleding natuurlijk gaan verkopen. In plaats van ruimte in te nemen in de kast kan je er geld mee verdienen en doe je er iemand anders een plezier mee. Een van de manieren om je kleding te verkopen is door het op marktplaats te zetten.

Welke kleding wil je verkopen

Om te beginnen is het natuurlijk van belang om te bepalen welke kledingstukken je wilt gaan verkopen op marktplaats. Bepaal eerst welke kleren je nog wilt houden en welke je wil gaan verkopen.

Kleren die je lang niet gedragen hebt

Kleren die je al lang niet meer gedragen hebt kun je verkopen. Maar hoe bepaal je of je iets lang niet gedragen hebt? Hier zijn meerdere manieren voor:
 • Hang aan elk hangertje een lijstje. Hierop kun je de datum schrijven waarop je het kledingstuk hebt gedragen.
 • Hang de haken van de hangertjes één kant op. Als je een kledingstuk gedragen hebt, draai je de haak de andere kant op. Kijk na een periode, bijvoorbeeld een jaar, welke kledingstukken nog op een hangertje hangen waarvan de haak niet is verdraaid.

Kleren die je toch niet zo leuk staan

Er zijn natuurlijk altijd kleren die heel leuk staan en er zijn kleren die toch niet zo leuk staan. Ga op een middag voor de kast staan en wees eerlijk, welke kleding trek je toch niet zo graag aan. Als je moeite hebt om te beslissen, is het een idee om een goede vriend of vriendin te vragen om hiermee te helpen. Ook van kledingstukken die net te groot, of net te klein zijn, is het tijd om afscheid te nemen.

Voorbereiding

Als je alle kleding die je wilt verkopen op een stapel hebt liggen, kun je beginnen met de voorbereidingen.

Zorg voor schone kleding

Om de kleren goed op marktplaats te zetten is het van belang dat de kleding er goed uitziet. Zorg ervoor dat de kleding schoon en fris is. Zorg er daarom voor dat de kleding gewassen of gestoomd is. Strijk de kleren ook nog even voordat je ze op de foto zet.

Meet de kleding op

De maat van de kleding zegt niet altijd alles. Het is daarom verstandig om de kleding op te meten. Meet bij jasjes, truitjes etc. de maat van oksel tot oksel en meet bij rokken de taillemaat. Meet bij rokken ook de lengtemaat: het is prettig om te weten hoe lang de rok is.

Bepaal de verkoopprijs

Denk onderwijl na wat je voor de kleding zou willen hebben. Probeer niet de hoofdprijs te krijgen, maar hou voor jezelf een bodemprijs in gedachte.

Maak foto’s van de kleding

Maak goede, duidelijke foto’s van de kleding. Zorg er in elk geval voor dat de foto's scherp genomen zijn. Niets is zo vervelend om tegen onduidelijke foto’s aan te kijken. Enkele andere tips voor het maken van foto's die geschikt zijn voor het verkopen van kleding op marktplaats zijn:

Gebruik een paspop

Als je een paspop hebt is het fijn om die te gebruiken. De kleding komt dan net wat mooier uit dan wanneer ze op een hangertje hangen of op de grond liggen. Als je geen paspop hebt, is het een idee om zelf de kleren aan te doen. Zorg wel voor je eigen privacy: knip je hoofd van de foto, of fotoshop er een balk overheen.

Maak de foto's in het daglicht

In het daglicht komen vaak de kleuren van de kleding beter uit. Gebruik liever geen flits bij het maken van de foto's, vaak worden de foto's er wat overbelicht van. De kleuren komen niet mooi uit of vertekenen zelfs wat. Soms zorgt flitslicht er zelfs voor dat het op de foto lijkt alsof er vlekken op de kleding zitten.

Gebruik een rustige achtergrond

Maak de foto’s tegen een rustige, liefst witte achtergrond. De (niet opgeruimde) keuken leidt alleen maar af van het kledingstuk. Leg het kledingstuk ook liever niet op een bed neer of op de grond. Hang het kledingstuk aan een (witte) deur of een lichte muur. Zo komen de kleuren van de kleding het best tot zijn recht.

Laat alles zien

Je mag van marktplaats per advertentie acht foto’s gebruiken. Maak daar dan ook gebruik van! Maak foto’s van de voor en achterkant, het merkje en maak wat foto’s van leuke details van de kleding, zoals een leuke knoop, een mooi stiksel, of een close-up van de opdruk.

Kleding op marktplaats zetten

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je de kleding op marktplaats gaan zetten.

Veelzeggende titel

Het is belangrijk om een goede titel te verzinnen voor je artikel. De meeste kopers zoeken op de titel, dus is het van belang om de belangrijke zaken zoals de grootte, kleur, merk of kledingstuk in de titel te verwerken. Zo heb je de grootste kans dat je te verkopen kledingstuk in de zoeklijst van de kopers naar voren komt. Een voorbeeld van een veelzeggende titel is: ‘Geel jasje van merk XXX maat 42’.

Gebruik je foto's

Een leuke foto lokt de kopers al naar je advertentie. Zet een overzichtsfoto op de eerste plaats: de kopers zullen deze foto zien in hun zoeklijstje. Deze foto is de eerste indruk van je kledingstuk: zorg dat het een goede eerste indruk geeft. Zorg ervoor dat de foto’s rechtop staan, zodat de koper zijn hoofd niet hoeft te draaien om het kledingstuk te zien.

Omschrijving

In de omschrijving kun je een verkooppraatje houden. Of je daar een heel stuk proza van wilt maken of een opsomming van de feiten maakt niet zoveel uit. Wel van belang is dat in de omschrijving alle belangrijke feiten van het kledingstuk worden opgenoemd.
 • Het merk van de kleding. Zeker wanneer de kleding van een specifiek merk is, is het handig om dit expliciet in de omschrijving te vermelden. Je kan ook een foto opnemen van het label om aan te tonen dat je de waarheid spreekt.
 • De stofsoort. Aan de foto kan je vaak niet zien waar het kledingstuk van gemaakt is: is het echt leer of kunstleer, katoen of tricot? Rekt de stof mee, ja of nee?
 • De maat, inclusief de opgemeten maten in cm's. Zoals al gezegd, is de maatgeving in kleding niet eenduidig. Zet voor de duidelijkheid ook de maten in cm's in de omschrijving.
 • Eventuele beschadigingen. Wees eerlijk of er beschadigingen zijn aan de kleding. Vermeld in de omschrijving of er een (kleine) vlek zit of een gaatje. Zo voorkom je klachten achteraf.

Maak reclame voor jezelf

Als je meer kleding te koop hebt, kun je dit natuurlijk ook melden. Misschien willen mensen wel meer van je kopen. Je zou ook iets in je foto’s kunnen combineren: ‘dat leuke jasje op die broek staat geweldig!’. Je kan dan in de omschrijving aangeven dat zowel het jasje als de broek te koop staan. Probeer de mensen naar je andere advertenties te lokken.

De verkoopprijs

Bedenk goed wat je als verkoopprijs zet. Als je snel wilt verkopen moet je niet de hoofdprijs vragen. Vergeet niet dat de kopers ook de verzendkosten nog moeten betalen. Kijk goed wat andere mensen voor soortgelijke kleding vragen. Merkkleding is vaak wat duurder dan merkloze kleding.

Verzendkosten

Bepaal of je alleen wilt verzenden of dat de mensen de kleding ook op mogen komen halen. Geef in elk geval aan wat de verzendkosten zijn. Kopers kunnen hier dan al rekening mee houden bij het bieden. Zet ook in de omschrijving dat de eventuele verzendkosten voor de koper zijn.

Kleding verkopen

Als het kledingstuk eenmaal op marktplaats staat, zullen er verschillende mensen naar gaan kijken. Dit zijn de mogelijke kopers van jouw artikel.

Afhandeling mailtjes

Waarschijnlijk zullen er veel mailtjes komen van mensen die vragen hebben over het kledingstuk. Dit zijn mogelijke kopers, dus probeer de mails zo snel en zo goed mogelijk te beantwoorden. Trek echter voor jezelf wel een grens. Er zullen altijd mensen zijn die alles willen weten en het liefst ook foto’s willen hebben van de binnenkant en de naadjes. Bepaal voor jezelf hoe ver je daar in mee wilt gaan.

Handelen

Mensen zullen altijd proberen te handelen. Wordt niet boos wanneer mensen ver onder je vraagprijs bieden. Je kunt nog een tegenbod doen als je wilt, maar je kunt het ook laten overgaan. Als mensen dicht bij je vraagprijs bieden, kun je hier op ingaan en handelen, je kunt het ook voor die prijs verkopen. Vooral als er verder weinig interesse is getoond in het kledingstuk is het laatste misschien wel handig om te doen.

Afhandeling

Wanneer een koper een bod gedaan heeft waar je het mee eens bent, kun je de koop verder afhandelen.
 • Als eerste moet je weten waar het kledingstuk naar toe moet worden gestuurd. Vraag aan de koper zijn/haar adres.
 • Mail de koper ook je rekeninggegevens zodat de koper het afgesproken bedrag aan jou kan overmaken.
 • Om eventueel gedoe te voorkomen is het van belang om met de koper af te spreken wie aansprakelijk is voor kwijtraken of beschadigd raken van het pakket.
 • Doe het kledingstuk pas op de post wanneer het geld daadwerkelijk op je rekening staat.

Niet verkochte kleding

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat kleding niet verkocht wordt via marktplaats. Gooi je kleding dan niet weg. Je kan je kleding altijd nog via een vlooienmarkt proberen te verkopen. Het is natuurlijk ook altijd nog mogelijk om het naar de kringloopwinkel te brengen.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marktplaats: voor extra inkomsten of besparen op uitgavenMarktplaats is de bekendste advertenties website in Nederland. Iedereen kan er artikelen te koop aanbieden, te koop vrag…
Niet weggooien, maar verkopenSpullen die u afdankt en die niet stuk zijn, kunt u waarschijnlijk nog wel goed verkopen. Op websites als Marktplaats.nl…
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…
Marktplaats spullen kopen en verkopen, hoe gaat dat?Marktplaats spullen kopen en verkopen, hoe gaat dat?Marktplaats is een zeer populaire online markt waar u spullen kunt kopen en verkopen. De uitgebreide website is gebruiks…

Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?Wat is en hoe bereken je bruto-/nettowinst(marge)?Om de bruto- of nettowinst van een product te berekenen, moeten eerst andere formules toegepast worden. Een formule die…
Bovenwettelijke uitkering 2020, wanneer heb je er recht op?Bovenwettelijke uitkering 2020, wanneer heb je er recht op?Raak je in 2020 werkloos en ontvang je om die reden een WW-uitkering? Mensen die in het basisonderwijs, voortgezet onder…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • http://www.huisvanbelle.nl/how-to-kleding-verkopen-op-marktplaats/ (bezocht 22/6/2015)
 • http://www.girlscene.nl/p/6768/spullen_verkopen_tips_en_tricks (bezocht 22/6/2015)
 • http://www.degroenemeisjes.nl/de-gouden-verkooptips/ (bezocht 22/6/2015)
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.