Bestellen in buitenland: Extra kosten - wanneer en hoeveel?

Tegenwoordig is het eenvoudig om met een paar muisklikken een pakketje jouw kant op te laten komen, vanuit bijna ieder land in de wereld. En omdat de prijzen in veel landen aanzienlijk lager liggen dan in Nederland, is het dus erg aantrekkelijk om dit dan ook te doen. Maar weet wel dat je met invoerrechten, BTW en andere extra kosten te maken kunt krijgen. En die bedragen kunnen nog aardig oplopen. Wanneer krijg je hiermee te maken en hoe hoog zijn die kosten?

Bestellen binnen de Europese Unie

Dankzij alle verdragen binnen de EU, kun je binnen de Europese Unie onbeperkt bestellen. Je betaalt wel BTW, maar dat moet allemaal geregeld worden door de verkoper, net als wanneer je in Nederland iets koopt. De BTW zit dus al in het bedrag, dat je betaalt aan de verkoper. De enige uitzondering is wanneer je alcoholhoudende producten koopt. Voor dit soort producten moet er wel de relevante accijns worden betaald.

En buiten de Europese Unie bestellen?

Bestel je iets van buiten de Europese Unie, dan moet je weten dat er een aantal verschillende belastingen zijn die geheven kunnen worden. Maar het zijn vaak de landen buiten de EU waar de prijzen extra aantrekkelijk zijn. Wees dus op je hoede, wanneer je daar gebruik van wilt maken. De extra kosten/belastingen die je voor je kiezen kunt krijgen zijn:
 • Invoerrechten / douanerechten
 • BTW / omzetbelasting
 • Accijns
 • Additionele kosten van PostNL
De eerste drie zijn kosten die aan de overheid betaald moeten worden. Dit zijn percentages van de waarde van de verzending. De laatste zijn de kosten die PostNL maakt om alle zaken rondom de verzending af te handelen. Denk aan de administratie, afdragen van de kosten aan de overheid, opslag van de verzending, verzending van het pakketje naar je huis, bepalen van de waarde van de verzending. Bij gangbare pakketjes rekent PostNL in de praktijk 13 voor gewone zendingen en 17,50 voor Express Mail.

Afhankelijk van de waarde

Komt je pakketje van buiten de EU, dan is de waarde van het pakketje bepalend voor eventuele extra kosten. De verdeling is als volgt:
 • Lager dan 22: Geen kosten.
 • Tussen 22 en 150: Geen invoerrechten / douanerechten. Wel BTW en gemaakte PostNL kosten.
 • Vanaf 150: Invoerrechten, BTW en PostNL kosten
Is het pakketje minder dan 22 waard, dan hoef je geen belastingen af te dragen voor de verzending. PostNL hoeft dan dus ook geen extra acties te doen. Je krijgt het pakketje dan dus zonder meer direct thuis bezorgd. In de andere gevallen moet je wel iets betalen en zal PostNL dat afhandelen. Zodra die rekening is voldaan, zal het pakketje naar je toe komen.
Wanneer een pakketje als geschenk wordt verstuurd gelden er andere regels voor verzendingen van buiten de EU. Bij een geschenk kun je tot een waarde van 45 vrij invoeren zonder extra kosten.

Wat is de waarde van het pakket?

Iets waar je rekening mee moet houden, is de manier waarop de waarde wordt bepaald. Voor het bepalen in welke van de drie bovenstaande categorieën je pakket valt, neem je de waarde van het product zelf. Maar wanneer je extra kosten als invoerrechten en BTW moet betalen, dan gaat het niet enkel om de kale waarde van het product in de doos. Dan is het een optelsom van:
 • De prijs die je betaald hebt voor het product.
 • De verzendkosten
 • Eventuele verzekeringskosten
De redenering hierbij, is dat ook die laatste twee daadwerkelijk onderdeel zijn van de waarde van het geheel. En daar moet je dus ook net zo goed belasting over betalen. Zou je het product in een Nederlandse winkel kopen, dan zitten dit soort extra kosten ook in de eindprijs.

Hoeveel extra kosten moet je betalen: een aantal voorbeelden

Zoals gezegd is de waarde bepalend. Stel dat je een bestelling hebt gedaan met een totale waarde van 50, inclusief verzendkosten. Vanuit de overheid moet je hier BTW over betalen. Met een BTW percentage van 21% komt dat neer op 10,50. Daarnaast zal PostNL nog eens 13 in rekening brengen voor het hele proces. In totaal betaal je dus 50 + 10,50 + 13 = 73,50. Bijna 50% extra dus! Heb je producten die in het 6% BTW tarief vallen dan is het 50 + 3 + 13 = 66.

Meer dan 150?

Heb je nu voor een waarde van bijvoorbeeld 199 besteld, dan komen er ook invoerrechten bij. Het percentage dat je voor aan invoerrechten moet betalen is afhankelijk van het type product waar het om gaat. De percentages variëren van 0 t/m 17%. Het exacte percentage is hier dus niet te geven. In ons geval gaan we uit van een handtas ter waarde van 199. De invoerrechten en BTW worden dus berekend over die waarde plus verzendkosten en verzekeringskosten. In ons voorbeeld gaan we uit van:
 • Waarde product: 199
 • Verzendkosten: 25
 • Verzekering: 10
 • Totale waarde: 199 + 25 + 10 = 234
Bij dit product geldt een percentage van 3% invoerrechten en een BTW tarief van 21%. De invoerrechten die je moet betalen zijn dus 3% van 234 = 7,02. De BTW die je moet betalen is over het totaal van 234 + 7,02 = 241,02. Dit is 50,61. Al met al komt dat dus uit op 7,02 + 50,61 = 57,63 aan belasting. Daar komen dan nog de PostNL kosten van 13 bij. Het totaal aan kosten komt daarmee op 70,63.
De tas die op de website dus 199 kostte, kost je uiteindelijk:
 • Prijs tas: 199
 • Verzenden: 25
 • Verzekering: 10
 • Invoer: 7,02
 • BTW: 50,61
 • PostNL: 13
 • Totaal: 304,63

Conclusie

Bestellen in het buitenland is niet altijd zo goedkoop als het lijkt. Binnen de Europese Unie, kun je zo goed als ongestoord je gang gaan. Maar kom je buiten die grenzen, dan kan je voor de nodige extra kosten komen te staan. Blijf je onder die 22 euro dan is er niets aan de hand. Kom je daar boven, dan doe je er goed aan te kijken, of de totale kosten niet te hoog worden. Daarmee voorkom je teleurstellingen en hoef je geen spijt te krijgen van je bestelling.
© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inklaringskosten. Wat zijn dat?Je bestelt een product in het buitenland, omdat het daar goedkoper is. Na lang wachten krijg je het eindelijk bezorgd, m…
Post: een postpakket versturen naar het buitenlandPost: een postpakket versturen naar het buitenlandDe meeste postpakketten naar het buitenland worden verstuurd door het bedrijf PostNL. Verzendingen binnen de Europese Un…
Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
Post: het verzenden van een postpakketPost: het verzenden van een postpakketDe afgelopen jaren is de markt voor postpakketten snel gegroeid. Een van de grootste aanbieders is op dit moment nog Pos…

Huis huren, pas op voor dubbele courtageHuis huren, pas op voor dubbele courtageBij het huren van een woning wordt er door de makelaar vaak een bedrag in rekening gebracht voor de bemiddeling, de zoge…
Met Gaslicht.com vergelijken en overstappen: snel en veiligOp Gaslicht.com kun je nagenoeg alle energieleveranciers op een rij zetten. Zo kun je snel achterhalen welk aanbod voor…
Bronnen en referenties
 • http://www.postnl.nl/ontvangen/pakket-ontvangen/pakket-uit-het-buitenland/bijkomende-kosten-bij-het-importeren-van-goederen-uit-het-buitenland/
 • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_organisaties_en_bedrijven/moet_ik_belastingen_bij_invoer_betalen
 • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_particulieren_aan_particulieren/hoe_bereken_ik_de_belasting_bij_invoer
 • http://www.invoercalculator.nl/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.