Bespaartips voor alleenstaanden

Het leven als alleenstaande kan soms moeilijk zijn. Veel alleenstaanden hebben niet veel te besteden en het aantal alleenstaanden groeit jaarlijks. Als je alleen woont dan heb je relatief gezien hogere maandlasten en daarom kan het handig zijn om bespaartips te hebben. Als je namelijk bespaart, dan houd je aan het einde van de maand toch geld over voor leuke dingen.

Aantal alleenstaanden groeit

Volgens het CBS zal tot 2015 het aantal huishoudens in Nederland met 630.000 toenemen naar een totaal van 8,2 miljoen. Ook na 2025 zal het aantal huishoudens blijven groeien, dit zal tot 2060 blijven groeien tot 8,6 miljoen huishoudens. Nederland heeft te maken met een vergrijzing en hierdoor neemt het aantal alleenstaanden toe. Van 2013 tot 2015 zal het aantal alleenstaanden toenemen van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen. Als er wordt gekeken naar de lange termijn dan zal het aantal eenpersoonshuishoudens nog meer groeien. Er wordt voorspeld dat er in 2060 3,8 miljoen alleenwonenden zijn. Als er wordt gekeken naar procentuele aantallen, dan bestaat in 2060 44 procent van de huishoudens uit één persoon. In 2013 bedroeg het aantal eenpersoons huishoudens 37 procent.

Zoals al eerder is genoemd, komt de stijging van het aantal alleenstaanden door de vergrijzing. Want als er meer ouderen zijn, dan betekent dit een toename in het aantal weduwen en weduwnaars. Tot 2025 behoort driekwart van de toename van alleenstaanden tot de leeftijdsgroep 65plus. In de jaren na 2025 wordt de toename in het aantal alleenstaanden geheel veroorzaakt door 65-plussers.

Bespaartips

Het aantal alleenstaanden zal de komende jaren dus sterk groeien. Door de gevolgen van de crisis en de verhoogde belasting heeft iedereen maandelijks minder geld te besteden. Ook alleenstaanden hebben minder te besteden. Daarom worden in dit artikel tips gegeven die alleenstaanden helpen om geld te besparen. Besparen begint bij een goed overzicht. Maak voor jezelf een lijstje aan maandelijkse uitgaven en inkomsten. Houd dit maandelijks bij en kijk welke uitgaven niet noodzakelijk zijn en schrap deze. Probeer ook rood staan zoveel mogelijk te vermijden, dit kost namelijk veel rente en dus ook veel geld. Ook op variabele uitgaven zoals boodschappen en energie kun je veel besparen:

Boodschappen

  • Koken is goedkoper als je voor meer mensen kookt omdat grotere verpakkingen relatief gezien minder duur zijn dan kleinere verpakkingen. Kook daarom af en toe met vrienden, naast dat dit geld bespaart, is dit ook nog eens gezellig. Als je toch liever alleen kookt, maak dan grote hoeveelheden klaar en vries dit in.
  • Winkel prijsbewust en bereken welk product goedkoper is. Die ene aanbieding lijkt misschien wel heel goedkoop, maar de kans is groot dat het huismerk van hetzelfde product nog goedkoper is.
  • Maak een boodschappenlijstje en houd je strikt aan dit lijstje. Laat je niet verleiden door allerlei impulsaankopen en koop alleen wat je nodig hebt. Die ene chocoladereep voor tijdens een avondje film kijken lijkt heel lekker, maar heb je echt niet nodig.
  • Ga altijd winkelen met een volle maag. Als je namelijk gaat winkelen met een lege maag, dan is de kans groot dat je verleidt wordt door allerlei lekkers. Vooral net voor de kassa waar je moet wachten, is het erg verleiding om die ene marsreep nog in je wagentje te gooien. Niet doen dus!
  • Je hoeft niet alle spullen nieuw te kopen. Als je bijvoorbeeld een boek of een film wilt kopen, dan kun je dit lenen van vrienden of familie. Vraag het gewoon aan vrienden of familie en wees ook zelf niet te beroerd om spullen uit te lenen.
  • Vooral vrouwen denken vaak dat ze elke maand nieuwe kleren moeten kopen. Na een maand, worden er weer nieuwe kleren gekocht en de andere kleren verdwijnen onderaan de kledingkast. Ga na of je nieuwe kleren echt nodig hebt en kijk goed wat je nog in je kast heb hangen. Combineer bepaalde kledingstukken en het lijkt alsof je een nieuwe outfit hebt gescoord.
  • Koop geen nieuwe kleren, maar houd regelmatig een kledingruil met vrienden of vriendinnen die dezelfde maat hebben. Wissel kleding met elkaar uit en je kledingkast is weer als nieuw!

Energie

  • Verkort je douchetijd. Een douchebeurt van 10 minuten kost 0,40 eurocent. Als je korter doucht, dus in 5 minuten dan bespaar je 0,20 eurocent op een douchebeurt. Als je elke dag doucht, dan bespaar je de helft. Als je dit berekent op jaarbasis, dan is dat 364 x 0,20 eurocent= 73 euro.
  • Koop een waterbesparende douchekop. Je betaalt wel voor de aanschaf hiervan, maar de besparing op water is snel terugverdiend.
  • Verlaag de temperatuur van je ketel, je kunt best de temperatuur verlagen naar 60-70 graden. Veel mensen hebben de temperatuur ingesteld op 80-90 graden, dit is onnodig.
  • Verwarm alleen de ruimtes in je huis waar je aanwezig bent. Als je niet meer in een bepaalde ruimte hoeft te zijn, draai dan de radiotor uit.
  • Draai overdag je verwarming 1 graad lager, dit scheelt op jaarbasis 1 procent in je energiekosten.
  • Gebruik geen droger, maar hang al je kleren en wasgoed uit. De aanschaf van een droger is een behoorlijke kostenposten en ook maandelijks lopen de kosten van een droger aardig op. Een droger verbruikt namelijk veel energie. Gemiddeld is het gebruik 400 kWh per jaar en dit is zo’n 90 euro per jaar. Hang dus al je kleren op een droogrek en je bespaart al 90 euro per jaar.
  • Gebruik geen föhns, stijltangen, elektrische tandenborstels en scheerapparaten, dit kost op jaarbasis veel energie. Je kunt dit gerust allemaal handmatig doen.
  • Wissel elk jaar van energieleverancier, dit bespaart je jaarlijks veel geld.

Als je bovenstaande tips doorvoert, dan kun je op jaarbasis veel besparen. Om jezelf te motiveren om te besparen, kun je een spaardoel opstellen. Waar ga je voor sparen? Wil je die ene mooie reis maken of wil je juist een nieuwe auto kopen? Houd je spaardoel elke dag in gedachten, zo blijf je gemotiveerd. Als je dit elke dag volhoudt, dan heb je aan het eind van het jaar een mooi bedrag bij elkaar gespaard.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bespaartips voor de minimaBespaartips voor de minimaMensen die maandelijks moeten rondkomen van zeer geringe bedragen, moeten moeite doen om de touwtjes aan elkaar te knope…
Slim met geld om gaan, meer geld overhoudenIn de tijd van economische crisis hebben veel mensen per maand minder geld om te besteden, of hetzelfde bedrag te bested…
Hoe kun je besparen en wat zijn de bespaartips?Hoe kun je besparen en wat zijn de bespaartips?Alles wordt duurder en je krijgt zelf minder geld. Het wordt dan ook tijd om te gaan besparen om wel rond te kunnen kome…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…

Schulden. Hoe kom je uit de schulden?Schulden. Hoe kom je uit de schulden?Heb je schulden en wil je er het liefst zo snel weer vanaf? Handel dan direct en stel het niet uit. In de schulden zitte…
Geld verkeerd overgemaakt, overgeboektGeld verkeerd overgemaakt, overgeboektVeel mensen maken gebruik van internetbankieren, waarbij er geld wordt overgemaakt oftewel overgeboekt naar andere reken…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3819-wm.htm
  • http://koninginminima.blogspot.nl/p/mijn-bespaartips.html
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.