Geld terugvragen bij faillissement
Veel mensen denken dat zij meestal al hun geld kwijt zijn wanneer een bedrijf failliet gaat en zij daar nog geld van tegoed hebben. Dit hoeft niet per se zo te zijn. In de praktijk kan er nog best veel geld in de inboedel zitten dat aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd. Dat kan soms een tijdje duren. Na een faillisement treedt meestal direct een curator op. Deze wikkelt het faillisement af of kijkt of het bedrijf eventueel een doorstart kan maken.
Het aantal faillissementen in Nederland stijgt snel. Dit komt vooral door de economische crisis. Deze duurt al een aantal jaren en bedrijven hebben nauwelijks meer vet op de botten. In 2013 steeg het aantal faillissementen tot een recordaantal van 12.816. Dat is ruim zes procent meer dan het jaar daarvoor. De gevolgen zijn vaak dramatisch voor de betrokkenen. Zij kunnen hun hele hebben en houwen verliezen en nog jarenlang afbetalen. Ook voor schuldeisers kan een faillissement grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld als zij nog geld, goederen of diensten te goed hebben. Het is niet per se dat er niets meer te halen is wanneer een bedrijf failliet is. Soms zit er nog geld in de inboedel of kan dat later worden opgehaald, bijvoorbeeld door de verkoop van vastgoed. Zo ging in 2008 de IJslandse bank Icesave failliet. Aanvankelijk leek het er op dat veel particulieren, maar ook overheidsinstellingen, naar hun geld konden fluiten. Uiteindelijk kregen zij bijna alles uitgekeerd.
Geld terug na een faillissement
Het is verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met de curator van een bedrijf dat failliet is verklaard. U kunt bij de curator vervolgens een vordering indienen. Het is verstandig bij de curator zo veel mogelijk bewijsstukken aan te leveren om uw claim in te dienen. Afhankelijk van uw positie bepaald de curator of u een preferente schuldeiser bent of achteraan aan moet sluiten. Dit wordt mede bepaald door wetgeving en afspraken die zijn gemaakt. Zo is de Belastingdienst doorgaans een preferente schuldeiser. Dat betekent dat wanneer er uit zij als eerste een tegemoetkoming ontvangen wanneer er nog geld in de inboedel blijkt te zitten.
Uitkering aanvragen na een faillissement
Wanneer u werkt bij een bedrijf dat failliet gaat betekent het niet automatisch dat de arbeidsvoorwaarden daardoor ook komen te vervallen. Dit is aan de curator om te bepalen. Deze kan er belang bij hebben om u te laten doorwerken, bijvoorbeeld om bepaald werk af te maken. U wordt vervolgens betaald vanuit de inboedel van het bedrijf of door het UWV wanneer er niet voldoende geld aanwezig is. Wanneer u geen werk meer heeft krijgt u doorgaans een WW-uitkering. Dat is zeventig procent van het laatst verdiende loon. Ook krijgt u geen jaaropgave. U zult de gegevens moeten gebruiken die op uw laatste loonstrookje staan. Doorgaans heeft de belastinginspecteur daar wel begrip voor. Wanneer er sprake is van een concurrentiebeding betekent het niet automatisch dat deze is komen te vervallen. Dit is aan de curator om over te oordelen. Deze kan er bijvoorbeeld baat bij hebben bij de doorverkoop van het bedrijf om u aan dat beding te houden.
Hoe werkt het met belasting betalen na een faillisement?
Als gevolg van het faillissement wordt geen jaaropgave meer verstrekt. U kunt bij het invullen van uw belastingaangifte gebruik maken van de cumulatieve cijfers op uw (laatste) salarisspecificatie. Verder toont de inspecteur vaak begrip wanneer u uitlegt dat u geen jaaropgave heeft ontvangen vanwege faillissement van uw werkgever. Zorg er wel voor dat u uw gegevens extra goed controleert en niet vergeet een dertiende maand ook mee te tellen. Eerst werd dat automatisch meegenomen voor de Belastingdienst, maar nu moet u deze gegevens zelf verwerken.