Energie besparen: 9 manieren waar je niet aan gedacht hebt

Energie besparen: 9 manieren waar je niet aan gedacht hebt Ook zo'n last van het feit dat je geld je knip uitvliegt? Helaas, een groot gedeelte van je inkomen besteed je nu eenmaal aan je vaste lasten. Gelukkig zijn er wel manieren om deze lasten omlaag te brengen. Met een paar kleine aanpassingen kan je soms al heel wat betekenen voor je energierekening. En ja, daar bestaan originelere manieren voor dan je denkt. "Besparen op energie" is een populaire term in de zoekmachine. Jammer alleen dat vrijwel alle tips op hetzelfde uitkomen. Gooi oudere apparaten de deur uit en zet de thermostaat een graadje lager, daarmee is de toon wel gezet. Maar misschien wíl je die thermostaat helemaal niet lager zetten (bijvoorbeeld omdat je al zowat bevriest) en wellicht héb je helemaal geen geld om die oude koelkast te vervangen door een gloednieuw exemplaar. Hoe kan je dan toch besparen op je energieverbruik?

(Bijna) gratis lekker warm!

Ook zo'n koukleum? Dan kan je twee dingen doen: accepteren dat je energierekening de pan uitrijst, of op zoek gaan naar andere manieren om het toch een beetje warm te krijgen. Lekker met je partner onder een flanellen dekentje kruipen bijvoorbeeld, maar ook: schaf een open haard aan! Geen geld en/of ruimte voor een haard? Zet dan de deur van de oven open na het bakken. De oven blijft nog tijdenlang warmte afgeven, en het zou zonde zijn om deze warmte onbenut te laten. Verwarm er dus je huis of keuken mee.

Afwassen op de hand

Een afwasmachine is een heerlijk apparaat, maar verbruikt wel behoorlijk veel energie. Als je de afwas op de hand doet, bespaar je op je energieverbruik. Maar goed, wie heeft daar nog zin in tegenwoordig? De kinderen, misschien?

Installeer een energie-app

Je wordt tegenwoordig bijna appelig van alle apps die er verkrijgbaar zijn, maar weet je dat je ook apps hebt waarmee je je energieverbruik in de peiling houdt? Er zijn ook apps te krijgen waarmee je je thermostaat op afstand kan bedienen (handig als je vergeten bent de verwarming uit te zetten), maar daar moet je thermostaat wel geschikt voor zijn.

Douche buiten de deur

Met de sportschool bespaar je op meerdere fronten energie. Ten eerste ben je niet thuis, waardoor de kachel een graadje lager kan. Ten tweede gaat je doorbloeding er op vooruit, waardoor je het sneller warm hebt. En ten derde: op de sportschool kan je gratis douchen. Hiermee bespaar je duizenden liters water per jaar én het water hoeft niet op jouw kosten verwarmd te worden, wat ook nog eens vele euro's scheelt.

Bankstel bij de verwarming vandaan

Op zoek naar een goede reden om je woonkamer opnieuw in te delen? Hier heb je er één: haal je bankstel voor de verwarming weg. Want een bankstel voor de verwarming zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de warmte 'opgesloten' blijft, in plaats van dat deze zich kan verspreiden door de kamer.

Dubbel glas in plaats van een dubbele rekening

Ja, dubbel glas nemen is een investering. Nee, dubbel glas kan je niet zelf plaatsen. Hiervoor moet je dus een professioneel bedrijf inhuren. Maar de kosten heb je waarschijnlijk snel terugverdiend. Je zou namelijk verbaasd staan als je weet hoeveel energie verloren gaat via de ramen. Door te investeren in dubbel glas, bespaar je op termijn veel geld.

Voer een kookloze dag in

Stop met koken. Nou ja, een dagje in de week dan. Moet je natuurlijk niet die dag uit eten gaan. (Okee, dan bespaar je wel energie, maar in het restaurant ben je meer kwijt.) Nee, gebruik dat kookloze dagje om salades, fruit en/of noten te eten. Gezond, goed voor de lijn en ook nog eens goed voor je portemonnee.

Niet automatisch doortrekken

Deze tip zou ik persoonlijk niet snel opvolgen, maar er zijn mensen die er totaal geen moeite mee hebben: trek de wc alleen nog maar door na een grote boodschap. Plasjes spaar je dus op totdat er iemand.. afijn. Een beetje ranzig is het misschien wel, maar je bespaart er wel geld mee.

Hou je energieleverancier tegen het licht

Als energie besparen je niet (meer) lukt, kan je natuurlijk ook kijken of je voor dezelfde energie minder kunt betalen. Dat doe je door energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Het kan namelijk heel rendabel zijn om te kiezen voor een andere energiemaatschappij, hoewel dit van persoon tot persoon verschilt. Vergelijk en kijk dus goed voordat je een keuze maakt.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…

Geld terugvragen bij faillissementGeld terugvragen bij faillissementVeel mensen denken dat zij meestal al hun geld kwijt zijn wanneer een bedrijf failliet gaat en zij daar nog geld van teg…
Bronnen en referenties
  • http://zobespaarjegeld.nl/energiebesparing/gas-besparen.html
  • http://zobespaarjegeld.nl/energiebesparing/elektriciteit-besparen.html
  • http://weblogs.nrc.nl/discussie/2007/02/05/hoe-bespaart-u-energie/
Stippels (68 artikelen)
Laatste update: 07-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.