Je kunt altijd besparen

Je kunt altijd besparen Het klopt dat je altijd kunt besparen, waarbij het bij voorkeur niet om de elementaire zaken van het leven gaat. Dat neemt niet weg dat als we globaal naar de financiën kijken het voor menigeen – zeker op het eerste gezicht – moeilijk is om nog ergens op te bezuinigen. Veel mensen zijn immers al aardig achteruit gegaan door de economische crisis. Toch zijn er altijd mogelijkheden, je moet ze soms alleen zoeken én vinden.

Huidige situatie

Door de economische crisis is menig man of vrouw achteruit gegaan in datgene wat men te besteden heeft. Aangezien we vinden dat we het verdienen (tja, wie niet) en we al genoeg ingeleverd hebben, moeten we datgene kunnen doen wat we met de huidige middelen willen. Maar het leven is niet goedkoop en bij veel mensen valt het onder de streep uiteindelijk toch nog tegen.

Verslavingen

Waarom dan niet nog eens met de stofkam door de uitgaven? Waarbij verslavingen achterwege gelaten worden. Veel drinken, roken, gokken etc. zijn zaken die je natuurlijk als eerste moet elimineren. Altijd goed om dit te doen, maar zeker als je beurs ook nog krap is. Desgewenst kan er altijd met een huisarts gesproken worden over ondersteuning.

Uitgaven onder de loep

Als je naar de belangrijke uitgaven in het leven kijkt, hebben we het hier over:
  • Wonen
  • Voeding
  • Kleding
  • Vervoer
  • Vrije tijd

Wonen

Bij wonen hebben we het over de huur/hypotheek, maar ook over het bewoonbaar houden van de woning, zoals gas, elektriciteit en water maar ook internet, nieuw behang, een verfje hier en daar of een nieuw tapijt of andersoortige vloer.

Waar veel mensen nog “bang” voor zijn, is het veranderen van energieleverancier. Maar gas en elektriciteit kan vaak scherper en het overstappen is lang zo rampzalig niet meer dan voorheen. In veruit de meeste gevallen neemt de nieuwe leverancier het maar wat graag voor zijn rekening. Er wordt zelfs de “boete” voor het overstappen betaald. De partijen die leveren zitten eigenlijk allemaal in dezelfde vijver en daar kan de consument voordeel uit halen.

Internet en televisie horen ook in huis te zijn, maar als je slim inkoopt en met totaalpakketten werkt, scheelt je dat meerdere euro’s per maand. De meeste partijen bieden totaalpakketten aan, maar vergelijk goed, want ze hanteren niet allemaal dezelfde criteria. Daar komt vervolgens ook nog een gewoonte bij, want met een vaste telefoon gratis naar mobiel bellen kan geleverd worden in een pakket. Maar dat neemt niet weg dat we ons de gewoonte eigen moeten maken ook die vaste telefoon te grijpen en niet vanuit gemak die mobiele telefoon pakken, omdat deze toevallig nog in de broekzak zit. Zo gaat de rekening van je mobiele telefoon behoorlijk omlaag.

Bron: Agnali, PixabayBron: Agnali, Pixabay
Als er in een ruimte een nieuw tapijtje of behang moet komen, kijk dan naar de aanbiedingen. Vaak als een stof er uitgaat, wordt er korting op gegeven. Als dit het aantal rollen behang of m2 tapijt is wat je nodig hebt, doe er dan je voordeel mee. Soms is dus in de krantjes of op internet kijken wat er in de aanbieding is, helemaal niet verkeerd. Het kan je zomaar de helft schelen.

"We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like." Dave Ramsey

Voeding

Bij voeding is het heel divers hoe men hiermee omgaat. We zeggen te bezuinigen, maar in de praktijk blijkt dat er in de supermarkten nog stevig ingekocht wordt. Het varieert van de noodzakelijke voedingsmiddelen tot de luxe producten. Zonder alle supermarkten voor koopjes af te struinen kan je er ook voor kiezen om bij één of twee supermarkten naar de koopjes je kijken, maar wel met een boodschappenlijstje in de hand. Dat is de enige manier om niet meer te kopen, dan hetgeen je nodig hebt. Als je met het lijstje langs de producten gaat, kan het zijn dat een ander product dan hetgeen je normaal koopt, in de aanbieding c.q. goedkoper is. Behalve dat het goedkoper is, brengt het ook nog wat afwisseling in het voedingspakket. Uit allerlei onderzoeken komt namelijk naar voren dat mensen sterk de neiging hebben om altijd voor hetzelfde merk / product te gaan en ze het vaak vrijwel blindelings in de boodschappenkar leggen. Maar anders winkelen, kan ook andere producten opleveren. Wat op zich helemaal niet verkeerd is.

Kleding

Je moet jezelf kleden tegen de kou en andere weersinvloeden en je wilt er ook netjes bijlopen. Maar dit neemt niet weg dat er meer mogelijk is dat wat er NU in de winkels hangt. Natuurlijk is dat duurder, maar behalve de prijs is het ook vaak maar voor één seizoen geschikt. Degene die modieus wil zijn, wil de nieuwste mode en dat houdt zichzelf perfect in stand. Ieder seizoen komt er immers weer een nieuwe collectie en daar wil de modieuze man of vrouw ook weer een aantal exemplaren van. Als je hier bewuster naar wilt kijken, kan je er ook voor kiezen om naast enkele modieuze stukken een aantal tijdloze stukken te kopen. Die hangen jaren in de kast en kunnen altijd gecombineerd worden met modieuze of andere tijdloze stukken. Zo maak je bovendien meer te dragen setjes.

Verder is het voor het budget altijd goed te kijken bij de uitverkoop. Zeker als een seizoen niet dat gebracht heeft (qua warmte of kou) wat het zou moeten zijn, dan blijft er erg veel in de schappen van de kledingwinkels liggen. Aangezien men toch van de collectie af moet, kan er aardig gestunt worden met kleding. Soms is het echt goed zoeken en soms liggen de koopjes voor het oprapen.

Vervoer

Het vervoer kent vele facetten en er valt in deze veel te doen. Denk maar eens aan de autorijder, want de auto’s waar eerder nog gestunt werd met belastingvrijstelling (bijv. de kleinere spaardiesels), komen nu – door het intrekken van de vrijstelling – massaal in de verkoop. Voor een aardige prijs is nu een jonge tweedehandse auto mogelijk interessant om te kopen. De automobilist doet er, als er getankt moet worden, goed aan om in de stad en bij voorkeur bij units zonder personeel, te tanken. Dit scheelt centen per liter. Overigens heeft de ANWB een app. waar je in de omgeving goedkoop kunt tanken en parkeren. Kan ook handig zijn!

Als je de bus of metro neemt, kan je ook kijken of de fiets haalbaar is (of een deel van de reis). Behalve dat het goed voor de gezondheid is, spaar je er geld mee uit. Sommige steden hebben inmiddels ook rijwielspecialisten die fietsen duurzaam repareren/restaureren en waar je voor een klein bedrag je fiets nog veel langer kunt gebruiken.

Vrije tijd

Vrije tijd is een ruim begrip, maar als je begint bij het sporten zijn er echt verschillen in de contributie die de verschillende verenigingen heffen. Je licht opsteken over de kosten kan je al snel geld opleveren. Wil je alleen lekker recreatief bezig zijn, dan kan je ook zelf een groepje samenstellen en gezamenlijk de bossen intrekken. Regelmatig komen bijvoorbeeld op twitter allerlei verzoeken tot samen sporten, voorbij. Maar er zijn ook fora waar je je verzoek kunt deponeren.

Met kinderen zal een pretpark best leuk zijn, maar de entree is vaak erg hoog. Als je per se naar het pretpark wilt, kijk dan bij de aanbiedingen op internet bij de verschillende partijen die aanbiedingen hebben. Dit kan je met een gezin veel geld schelen!
Maar je kunt ook naar alternatieven kijken en die zijn er voor kinderen in de natuur legio, zoals wandelen++ of de natuur in huis halen. Ontdekken, bewegen, in de natuur zijn … allemaal goed voor een kind én voor volwassenen.

Ben je liever in het hoofd bezig dan zijn er via internet leuke filosofeer groepjes (over van alles) te vinden. Maar ook mensen die gezamenlijk staan voor een betere samenleving en wat je daar voor kunt uitdenken. Zit je graag achter de computer? Er zijn een aantal partijen die tegen betaling onderzoekjes laten doen. Als je als consument een onderzoek invult staat daar dus geld tegenover. Regelmatig zo’n onderzoekje invullen en kunt een leuk spaarpotje opbouwen.

Tot slot

Besparen om het besparen, besparen om meer financiële armslag voor andere zaken te hebben of besparen omdat je weinig geld hebt… er zijn talloze redenen te bedenken. Soms is het goed zoeken en soms ligt het geld voor het oprapen. Je moet het alleen willen oprapen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…

Posttarieven van PostNL 2017 - 2018 - 2019Posttarieven van PostNL 2017 - 2018 - 2019Inmiddels zijn de posttarieven voor brievenbuspost alweer verhoogd door PostNL. In 2019 zijn de kosten voor het versture…
Bitcoins – gokken of investeren?De Bitcoin is als digitale munteenheid in opkomst. Eén procent van de Nederlanders had eind 2013 Bitcoins. Is het een in…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Agnali, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.