Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode door

Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode door De decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadeautjes en andere benodigdheden. Dan volgt nog kerstmis. Hier enkele budget tips op een rijtje, om kerstmis financieel goed door te komen.

Kerstversiering

Kerstmis is een gezellige tijd. Veel huizen worden aangekleed met lampjes, groen en andere kerstversieringen. Ook een mooi versierde kerstboom ontbreekt vaak niet. Al deze versiersels kosten behoorlijk wat geld. Door kerstversiering voor het volgende jaar alvast vlak na kerstmis in te slaan, wanneer de producten sterk afgeprijsd zijn, kun je vaak veel besparen op de prijs van de artikelen. Ook kun je voordelig kerstversieringen inslaan bij een aantal grote winkelketens zoals de Action en het Kruidvat.

Kerstkaarten

Met de stijgende postzegelprijs is het sturen van kerstkaarten behoorlijk duur geworden, zeker wanneer je er veel wilt versturen. Een goed alternatief is het sturen van een persoonlijk bericht via email of het sturen van een e-card, wat meestal gratis is. Wil je toch graag kerstkaarten versturen? Probeer ze dan vlak na kerstmis alvast voor het volgende jaar in te slaan. Maak voor het versturen van de kaarten gebruik van speciale decemberzegels.

Cadeautjes

Beperk het aantal cadeautjes dat je met kerstmis aan elkaar geeft en bepaal van te voren een vast budget. Een leuk alternatief voor de cadeautjes onder de kerstboom is een spel waarvoor iedereen een aantal kleine cadeautjes koopt. Probeer de cadeautjes voor kerstmis al door het jaar heen te verzamelen, door ze te kopen wanneer ze in de aanbieding zijn. Hiermee kun je veel geld besparen. Ook cadeautjes zelf maken behoort tot de mogelijkheden.

Kerstoutfit

Veel mensen schaffen voor kerstmis speciaal een nieuwe outfit aan. Vaak zijn dit kleren die net wat chiquer zijn dan je normaal zou dragen en die je dus na de kerst niet zo snel op een normale werkdag aan zult trekken. Eigenlijk zonder dus. Kijk voor de kerst eens goed wat je allemaal in de kast hebt hangen. Je hebt vast nog wel een outfit die, eventueel aangevuld met een aantal nieuwe accessoires, helemaal geschikt is voor de komende kerst.

Kerstdiner

Je kunt met kerstmis met de hele familie uit eten gaan, maar je kunt ook gezellig bij iemand thuis eten. Wanneer je een diner met meerdere gangen moet verzorgen, kun je alle bezoekers van het diner vragen iets voor te bereiden. Vraag wel om iets specifieks, dit om te voorkomen dat je straks met veel te veel voorgerechten zit en geen toetjes. Wanneer de ene bezoeker zorgt voor het voorgerecht, de ander voor het dessert en weer een ander voor de wijn, worden de kosten op een behapbare manier verdeeld en komt niet alles op jou neer.

Boodschappenlijstje

Weet je welk deel van het kerstdiner jij voor je rekening gaat nemen? Bedenk dan wat voor gerecht je gaat koken en maak van te voren een boodschappenlijstje met de producten die je nodig hebt voor de aankomende kerstdagen. Houd je in de winkel echt aan dit lijstje en laat je niet verleiden tot het kopen van artikelen omdat ze er zo mooi of lekker uitzien, terwijl ze niet op je lijstje stonden. Hiermee kun je veel geld besparen.

Leg iedere maand een beetje geld opzij of gebruik een deel van je eindejaarsuitkering

Je weet dat de decembermaand uiteindelijk komt en dat dit altijd een dure maand is. Leg daarom iedere maand een beetje geld opzij. Zelfs al is dit maar 20 euro, wanneer je dit vanaf januari doet heb je tegen de tijd dat het kermis is wel mooi 240 euro gespaard. Een andere mogelijkheid voor het financieren van de kerstperiode is de eindejaarsbonus of -uitkering die veel werkende Nederlanders krijgen. Je zou een deel van dit bedrag kunnen gebruiken voor de uitgaven rondom kerstmis.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…
Kerstmis vieren naar eigen wensmijn kijk opKerstmis vieren naar eigen wensKerstmis is een feest waar zeer velen naar uitzien omdat het voor hen een feest van romantiek en gezelligheid binnen de…
December duur? Niet met deze budget tips!December is een echte feestmaand. Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Een maand vol gezelligheid, maar voor velen ook een e…
Besparen met Kerst en SinterklaasBesparen met Kerst en SinterklaasDecember is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en…

DESTEP omgevingsfactorenDESTEP omgevingsfactorenDe letters in DESTEP staan voor demografische, economische, sociaal/culturele, technologische, ecologische en politiek/j…
Eenvoudige bespaartipsEenvoudige bespaartips"Wie spaart, die heeft wat" luidt het gezegde. En het is waar, maar hoe hard we het soms ook proberen, het is moeilijk o…
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.