Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode door
De decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadeautjes en andere benodigdheden. Dan volgt nog kerstmis. Hier enkele budget tips op een rijtje, om kerstmis financieel goed door te komen.
Kerstversiering
Kerstmis is een gezellige tijd. Veel huizen worden aangekleed met lampjes, groen en andere kerstversieringen. Ook een mooi versierde kerstboom ontbreekt vaak niet. Al deze versiersels kosten behoorlijk wat geld. Door kerstversiering voor het volgende jaar alvast vlak na kerstmis in te slaan, wanneer de producten sterk afgeprijsd zijn, kun je vaak veel besparen op de prijs van de artikelen. Ook kun je voordelig kerstversieringen inslaan bij een aantal grote winkelketens zoals de Action en het Kruidvat.
Kerstkaarten
Met de stijgende postzegelprijs is het sturen van kerstkaarten behoorlijk duur geworden, zeker wanneer je er veel wilt versturen. Een goed alternatief is het sturen van een persoonlijk bericht via email of het sturen van een e-card, wat meestal gratis is. Wil je toch graag kerstkaarten versturen? Probeer ze dan vlak na kerstmis alvast voor het volgende jaar in te slaan. Maak voor het versturen van de kaarten gebruik van speciale decemberzegels.
Cadeautjes
Beperk het aantal cadeautjes dat je met kerstmis aan elkaar geeft en bepaal van te voren een vast budget. Een leuk alternatief voor de cadeautjes onder de kerstboom is een spel waarvoor iedereen een aantal kleine cadeautjes koopt. Probeer de cadeautjes voor kerstmis al door het jaar heen te verzamelen, door ze te kopen wanneer ze in de aanbieding zijn. Hiermee kun je veel geld besparen. Ook cadeautjes zelf maken behoort tot de mogelijkheden.
Kerstoutfit
Veel mensen schaffen voor kerstmis speciaal een nieuwe outfit aan. Vaak zijn dit kleren die net wat chiquer zijn dan je normaal zou dragen en die je dus na de kerst niet zo snel op een normale werkdag aan zult trekken. Eigenlijk zonder dus. Kijk voor de kerst eens goed wat je allemaal in de kast hebt hangen. Je hebt vast nog wel een outfit die, eventueel aangevuld met een aantal nieuwe accessoires, helemaal geschikt is voor de komende kerst.
Kerstdiner
Je kunt met kerstmis met de hele familie uit eten gaan, maar je kunt ook gezellig bij iemand thuis eten. Wanneer je een diner met meerdere gangen moet verzorgen, kun je alle bezoekers van het diner vragen iets voor te bereiden. Vraag wel om iets specifieks, dit om te voorkomen dat je straks met veel te veel voorgerechten zit en geen toetjes. Wanneer de ene bezoeker zorgt voor het voorgerecht, de ander voor het dessert en weer een ander voor de wijn, worden de kosten op een behapbare manier verdeeld en komt niet alles op jou neer.
Boodschappenlijstje
Weet je welk deel van het kerstdiner jij voor je rekening gaat nemen? Bedenk dan wat voor gerecht je gaat koken en maak van te voren een boodschappenlijstje met de producten die je nodig hebt voor de aankomende kerstdagen. Houd je in de winkel echt aan dit lijstje en laat je niet verleiden tot het kopen van artikelen omdat ze er zo mooi of lekker uitzien, terwijl ze niet op je lijstje stonden. Hiermee kun je veel geld besparen.
Leg iedere maand een beetje geld opzij of gebruik een deel van je eindejaarsuitkering
Je weet dat de decembermaand uiteindelijk komt en dat dit altijd een dure maand is. Leg daarom iedere maand een beetje geld opzij. Zelfs al is dit maar 20 euro, wanneer je dit vanaf januari doet heb je tegen de tijd dat het kermis is wel mooi 240 euro gespaard. Een andere mogelijkheid voor het financieren van de kerstperiode is de eindejaarsbonus of -uitkering die veel werkende Nederlanders krijgen. Je zou een deel van dit bedrag kunnen gebruiken voor de uitgaven rondom kerstmis.
Lees verder