Huis terugtrekken uit de verkoop en wachten op betere tijden

Per oktober 2012 staan er maar liefst 265.000 huizen in de verkoop via Funda. Er worden steeds meer huizen in de verkoop gezet en steeds minder huizen verkocht. Huis terugtrekken en wachten op betere tijden lijkt de beste oplossing. De huizenprijzen zijn hard onderuit gegaan in de periode van 2008 tot en met 2012. Dit is veroorzaakt door een combinatie van ontwikkelingen. Aan de ene kant zijn de huizenprijzen in de voorgaande periode sterk gestegen. De lucht moest er een keer weer uit. Daarnaast is er sprake van een teruglopende economie en de overheid die de hypotheekrente constant ter discussie stelt, maar de knoop niet doorhakt. Wie geschoren wordt moest stil blijven zitten wordt weleens gezegd. Toch proberen huizenbezitters hun huis nog steeds te verkopen voor een bedrag dat het huis niet meer waard is. Hierdoor blijft het huis in de verkoop staat en zal deze niet verkocht worden. De beste oplossing is vaak om het huis terug te trekken uit de verkoop.

Huis alleen te verkopen door zeer scherp te gaan zitten met de vraagprijs

Toch worden er gewoon nog huizen verkocht. Dit is te realiseren door onder de vraagprijs van de concurrentie te gaan zitten en vervolgens moet u nog geluk hebben dat de potentiële koper uw huis onder ogen krijgt. U moet niet te scherp gaan zitten want de kopers verwachten nog wel onderhandelingsruimte in de vraagprijs. Zelfs als u aangeeft dat er geen onderhandelingsruimte meer in het huis zit, zal er een bod worden verricht die onder de vraagprijs ligt. Dit is namelijk de gebruikelijke manier van handelen.

Huis terugtrekken en het in betere tijden opnieuw proberen

Om kopers te vinden voor uw huis kunt u de vraagprijs verlagen, een huisstylist uitnodigen en nieuwe foto’s laten maken, maar u moet ook realistisch blijven. U moet uw huis vergelijken met de concurrentie en u afvragen waarom ze uw huis zouden kopen en niet het huis van de concurrentie? Iedere koper kan kiezen uit tientallen huizen waar zijn of haar voorkeur naar uit gaat in dezelfde buurt. Een logische conclusie kan zijn dat u uw huis beter terug kunt trekken uit de verkoop.

Wat zijn de kosten bij het terugtrekken van uw huis uit de verkoop?

U hebt een contract gesloten met de verkopende makelaar. Door verschillende omstandigheden kunt u de opdracht weer in moeten trekken. Het zal afhankelijk zijn van de gesloten overeenkomst of de makelaar nog gerechtigd is om kosten in rekening te brengen voor het intrekken. De gemaakte kosten voor het adverteren en andere gemaakte kosten moeten uiteraard gewoon vergoed worden. De makelaars die aangesloten zijn bij de grotere makelaarsorganisaties zullen hier coulant in zijn. De kosten blijven beperkt tot de kosten die echt gemaakt zijn.

Niet iedereen is in staat om op betere tijden te wachten

Niet iedereen is in de positie om het huis terug te trekken uit de verkoop. Hierbij kunt u denken aan huizenbezitters die de maandelijkse lasten niet meer kunnen opbrengen of die in echtscheiding liggen. In dat geval is het hopen op betere tijden op korte termijn en het huis gewoon in de verkoop houden. De vraagprijs van het huis verlagen kan een optie zijn, maar als de rek eruit is moet gewacht worden op die ene koper. Er kan nog geprobeerd worden om het huis tegen lage kosten te verbeteren om op deze manier de verkoopkansen te vergroten.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.
Huis verkopen in een dalende markt door een lage vraagprijsIn een kopersmarkt ligt de macht bij de kopers van huizen. De verkopers moeten zich hierop aanpassen door hun prijsbelei…

Besparen op vaste lasten & financiële productenBesparen op vaste lasten & financiële productenConsumenten kunnen veel geld besparen wanneer ze eens kritisch kijken naar de kosten van hun financiële producten. Dit b…
Een origineel kinderfeestje hoeft niet duur te zijnEen origineel kinderfeestje hoeft niet duur te zijnEen origineel kinderfeestje is best gemakkelijk te organiseren. Veel ouders zien er echter tegenop en weten niet goed wa…
Reactie

C. H. van der Meijden, 21-05-2013
Een vraag; als een huis in de verkoop is en de kopers hebben de gelegenheid tot een bepaalde datum om rond te komen met de financiering, kan de verkoop dan nog ingetrokken worden en wat zijn dan de eventuele kosten voor de verkoper? Reactie infoteur, 21-05-2013
De ontbindende voorwaarde voor de financiering is eenzijdig. De verkoper kan niet onder de verkoop uit obv de financiering.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.