Wat is een yield curve?

Een yield curve of rente curve is een term die veel wordt gebruikt in het vermogensbeheer, en heeft vaak betrekking op obligaties. Volgens het woordenboek betekent yield: Het rendement op obligaties, inclusief de jaarlijkse rentebetalingen, de aankoopprijs en de tijd tot de afloop van de obligatie. Een obligatie met een hoge rente zal meer waard worden op het moment dat de marktrente zakt.

De yield curve is een grafiek die het verband aangeeft tussen rendementen op vergelijkbare leningen met verschillende looptijden. Deze curve wordt vaak gebruikt bij obligaties. De horizontale as bevat de looptijd van de obligaties, en de verticale as het rendement. In dit artikel zullen wij de drie verschillende curves kort toelichten. Het gaat hierbij om de volgende curves:
  • Vlakke yield curve
  • Normale yield curve
  • Inverse yield curve

Wat is een vlakke yield curve?

De vlakke yield curve of flat yield curve laat een rendement zien die voor alle looptijden gelijk is. Deze komt in de praktijk eigenlijk niet voor, het is een theoretische curve.

Wat is een normale yield curve?

Een normale yield curve laat zien dat een korte looptijd over het algemeen zal resulteren in een lage rente, in vergelijking met leningen met een lange looptijd. Dit wordt veroorzaakt doordat in de lening met de langere looptijd een compensatie is ingebouwd in verband met mogelijke inflatie. Door inflatie zal de waarde van de lening namelijk zakken. De rente zal meer stijgen naarmate er een hogere inflatie wordt verwacht.

De termijnstructuur van rente wordt bepaald door:
  • Verwachtingen: een verwachte rentestijging zal de yield curve steiler maken. Een rentedaling zal juist resulteren in een dalende yield curve.
  • Liquiditeit: Kortlopende rente is lager door zijn grote liquiditeit
  • Kredietwaardigheid: Bij het uitlenen van geld speelt de mate van zekerheid dat het geld terugbetaald gaat worden een grote rol. Bij een grotere kans dat het geld niet volledig terugbetaald gaat worden, past ook een grotere risico-opslag.

Wat is een inverse yield curve?

In het geval het rendement op kortlopende leningen hoger is dan de langlopende leningen, is er sprake van een inverse yield curve. Dit tafereel zal vaak ontstaan als centrale banken maatregelen nemen om de inflatie te bestrijden, of om een onstuimige conjunctuur af te remmen. Een inverse yield curve kan voor banken een reden zijn om de stijgende kosten van de funding in rekening te brengen bij hun klanten. Hierdoor stijgen de kosten van het krediet, hetgeen weer een dempend effect gaat hebben op de hoogconjunctuur.

Waar worden yield curves voor gebruikt?

De yield curves kunnen gebruikt worden om de contante waarde van toekomstige bedragen vast te stellen. De yield curve laat twee verschillende elementen zien. Het eerste element heeft betrekking op het beleid van de Centrale bank. Zij stellen namelijk de hoogte van de korte rente vast. Aan de andere kant zegt het iets over de verwachting van de markt.

Hoe moet een yield curve geinpreteerd worden?

Het gaat hierbij slechts om een momentopname. De situatie kan één dag later al weer anders eruit zien. Om iets met de informatie van de yield curve te kunnen doen moet er gekeken worden naar de ontwikkeling van de curve. Deskundigen kunnen informatie halen uit de yield curve waar ze wat betreft beleggingen en investeringen op kunnen anticiperen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF is geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement. D…
Invloed van rente op beleggenInvloed van rente op beleggenDe geldmarkt rente of “korte rente” wordt bepaald door de ECB (Europese Centrale Bank). De kapitaalmarktrente of “lange…
Vector tekenen met Inkscape, superieurVector tekenen met Inkscape, superieurInkscape is niet een gewoon tekenprogramma, maar een open source vector tekenprogramma. Inkscape is zeer vooruitstrevend…

Waar vind je gratis realtime koersen?Waar vind je gratis realtime koersen?Realtime koersen heb je nodig bij beleggen. Heb je geen handelsprogramma, zoals de Tradebox van ABN-AMRO of het Beleggin…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Yieldcurve
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.