Beleggen in nanotechnologie

Beleggen in nanotechnologie Het beleggen in bedrijven die bij onderzoek gebruik maken van nanotechnologie kan erg lonend zijn. Dit is omdat er vanuit de markt een stijgende behoefte is aan duurzame producten. Er wordt veel gebruik gemaakt van nanotechnologie bij het ontwikkelen van deze producten. De afgelopen jaren hebben verschillende Nederlandse bedrijven de gang naar de beurs gemaakt. Zij doen het daar relatief goed in vergelijking met andere bedrijven. Er is veel interesse onder beleggers om te beleggen in nanotechnologie. Het beleggen in nanotechnologie is vooral op de lange termijn aantrekkelijk, omdat er van deze technologie veel gebruik wordt gemaakt bij het onderzoek doen voor het creëren van duurzame producten. Er is vanuit de markt namelijk een toenemende vraag naar duurzame producten. Er zijn daar verschillende redenen voor. Een belangrijke reden is dat steeds meer mensen zich bewust worden van de toenemende schaarste van grondstoffen. Tegelijkertijd is de vraag naar grondstoffen toegenomen door de snelle economische ontwikkeling van landen als China en India. Dit leidt ook tot stijgende prijzen. Een andere reden is dat veel landen zich hebben verbonden aan de Kyoto-akkoorden. Zij hebben daarin beloofd de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Bij onderzoek naar het gebruik van schonere brandstoffen wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van nanotechnologie. Ook bij onderzoek naar biotechnologie, medicijnen, maar ook bijvoorbeeld schonere batterijen wordt gebruik gemaakt van nanotechnologie.

Beleggen in nanotechnologie

Beleggen in nanotechnologie was vooral in 2007 erg populair. Het onderwerp kreeg destijds veel aandacht in de media. Een belangrijke reden daarvoor was de film An inconvenient truth van Al Gore, de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten. Deze besteedde daarin onder andere veel aandacht aan het onderwerp nanotechnologie. Veel beleggers legden hun geld in. Harris&Harris, een onderzoeksbureau, schat dat er in 2007 wereldwijd 147 miljard Amerikaanse dollar omging in het onderzoek en gebruik van nanotechnologie. De voorspelling die het bureau deed was dat dit in het jaar 2015 opgelopen zou zijn naar 3100 miljard. Die schatting zal niet uitkomen, omdat de wereld in 2008 werd getroffen door de Kredietcrisis en later de Eurocrisis, maar er was nog steeds sprake van een forse groei.

Beursgang van Nederlandse bedrijven die onderzoek doen met behulp van nanotechnologie

In Nederland gebeurt er ook veel. Er zijn verschillende bedrijven die gebruik maken van nanotechnologie. Verschillende van die bedrijven hebben de afgelopen jaren de gang naar de Nederlandse beurs gemaakt. Het bedrijf Pharming maakt bijvoorbeeld gebruik van nanotechnologie bij het onderzoek doen naar bedrijven. Bij een beursgang haalde het bedrijf twintig miljoen euro op onder beleggers. De koerswaarde van de meeste van deze bedrijven daalde de afgelopen jaren overigens wel. Dit is echter niet vreemd, omdat de aandelen van bijna elk bedrijf fors daalde in waarde. Dat had te maken met de hele Kredietcrisis. De aandelen van deze bedrijven deden het relatief goed ten opzichte van andere bedrijven. Andere bedrijven die de gang naar de beurs maakten waren Octoplus, AM-Pharma BV. en Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT). Het is opvallend dat deze bedrijven de gang naar de beurs durfden te maken in economisch slechte tijden, omdat het vrijwel de enige bedrijven waren die dit deden.

Toekomst voor beleggen in nanotechnologie

Er was in het jaar 2011 minder aandacht in de media voor nanotechnologie dan in het verleden. Dat hoeft niet veel te betekenen. Ten eerste hadden de kranten vooral veel aandacht voor de Eurocrisis en dan is er automatisch minder ruimte voor andere ontwerpen. Ook is het 'nieuwe' er wel vanaf, waardoor het onderwerp voor media minder interessant is. Intussen ontwikkeld de industrie zich rustig door en worden er nieuwe uitvindingen gedaan met behulp van nanotechnologie. Zo werd recent nog bekend dat nanotechnologie gebruik wordt bij het onderzoek hoe water gezuiverd kan worden. Het grootste gevaar is wellicht dat bedrijven minder geld gaan investeren in onderzoek, omdat zij daar op de korte termijn minder geld mee kunnen verdienen. Op de lange termijn zou dit voor deze bedrijven echter funest kunnen zijn, omdat zij dan geen nieuwe producten meer op de markt kunnen brengen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandelen PharmingAandelen PharmingTwijfelt u over de aankoop van aandelen Pharming? Door u verder te verdiepen in de onderneming Pharming, komt u beter be…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Beleggen in vreemde valutaBeleggen in vreemde valutaEr zijn steeds meer mensen die gaan beleggen in een vreemde valuta. Door het kopen en verkopen van dollars, yens, franke…
Polen: kopen en verkopen van Poolse staatsobligatiesPolen: kopen en verkopen van Poolse staatsobligatiesEr is een toenemende interesse onder beleggers voor Poolse staatsobligaties. Polen is de afgelopen jaren een van de wein…
Bronnen en referenties
  • http://beleggen.blog.nl/beleggingsadvies/2008/06/04/investeren-in-nantechnologie-is-investeren-in-een-beter-milieu
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.