Beleggen in perpetuals

Beleggen in perpetuals Het kan erg aantrekkelijk zijn om te beleggen in perpetuals. Perpetuals staan ook wel bekend als eeuwigdurende leningen of eeuwigdurende obligaties. Beleggers lenen geld uit aan een bedrijf of land. Dit bedrijf bepaald vervolgens zelf wanneer het de obligatie aflost. Elk jaar krijgt de belegger rente uitgekeerd over de perpetual. Het is mogelijk om op de beurs de perpetuals te kopen en te verkopen. Er is weer een toenemende interesse in het beleggen in perpetuals. Dit vertrouwen had tijdens de Kredietcrisis een grote klap gekregen. De koers van de perpetuals daalde soms voor meer dan de helft. Perpetuals staan ook wel bekend als eeuwigdurende obligaties. Bedrijven en landen kunnen namelijk obligaties uitschrijven. Daar kunnen beleggers, zoals andere bedrijven, banken, pensioenfondsen en particuliere beleggers, vervolgens op inschrijven. Zij lenen het bedrijf dan vervolgens geld uit. Een bedrijf kan dit geld nodig hebben voor investeringen of om het eigen vermogen te verstevigen. Beleggers krijgen vervolgens een bepaalde rente uitgekeerd over die obligaties. De rente is lager wanneer een bedrijf een betrouwbare, financiële reputatie heeft. De kans dat het bedrijf failliet gaat is dan kleiner en het bedrijf hoeft het voor beleggers dus minder aantrekkelijk te maken om in te schrijven op de obligaties. De rente is dus hoger wanneer een bedrijf een mindere financiële reputatie heeft.

Beleggen in perpetuals

Het voordeel van een perpetual is dat het een bedrijf een bepaalde zekerheid geeft. Zij hoeft de obligatie niet binnen een bepaalde periode af te lossen. Het enige nadeel is dat zij een vaste rente moet uitkeren. Een bedrijf kan dus op een gegeven besluiten dat het aantrekkelijker is om de perpetual wel af te lossen. Alleen het bedrijf kan dat echter besluiten en niet de belegger. Deze moet er dus vanuit gaan dat het om een langetermijninvestering gaat en dat hij vooral zal profiteren van de rente die wordt uitgekeerd over de perpetual. In het geval dat het bedrijf failliet gaat is hij zijn geld ook kwijt. Wanneer er nog geld in het bedrijf zit hebben als eerste de vaste obligatiehouders recht op uitkering. De perpetual is een achtergestelde lening, dus volgt daarna pas. De houders van perpetuals hebben nog wel voorrang ten opzichte van aandeelhouders.

Het kopen en verkopen van perpetuals

Dat een koper van een perpetual zijn geld voor lange tijd kwijt is, is niet helemaal waar. Hij heeft namelijk de mogelijkheid om de perpetual door te verkopen. Dit kan op de verschillende beurzen. De perpetual heeft wel een bepaalde waarde. De waarde kan afnemen als de kans toeneemt dat een bepaald bedrijf failliet gaat. Weinig beleggers zullen het risico willen nemen een obligatie te kopen als de kans groot is dat zij niet veel later hun geld kwijt zijn. Op het hoogtepunt van de Kredietcrisis dreigden veel bedrijven failliet te gaan. Verschillende banken gingen inderdaad ook failliet. Als gevolg daarvan daalde de waarde van verschillende perpetuals met wel tachtig procent.

Eeuwigdurende obligaties

Tegelijkertijd betekende dit wel dat kopers van een perpetual op de beurs wel een relatief veel hogere rente kregen. Bedrijven
keerden weliswaar nog steeds een hogere rente uit over de perpetual dan voorheen, maar diegene die de perpetual op de beurs had gekocht had daar veel minder voor betaald dan de oorspronkelijke koper van de perpetual. Voor sommige perpetuals was de effectieve rente bijna vijftien procent. Voor veel beleggers rechtvaardigde dat het risico om de perpetual te kopen. Het meest voordelig is het overigens altijd nog om de perpetual rechtstreeks bij een bedrijf af te sluiten. Het is doorgaans minder voordelig om de perpetual op de beurs door te verkopen. Sommige eeuwigdurende obligaties hebben overigens officieel wel een aflosdatum, bijvoorbeeld na 99 jaar. Voor sommige beleggers lijkt het daardoor alsnog eeuwigdurend.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggen: ObligatiesBeleggen: ObligatiesObligaties, een veel voorkomend woord in de beleggingswereld. Maar wat is een obligatie eigenlijk, en wat kan je met een…
Obligaties voor veilig sparen met hoog rendementObligaties voor veilig sparen met hoog rendementVeilig obligaties kopen als belegging is erg aantrekkelijk, maar welke soort obligatie koopt u dan en wat zijn de kenmer…
Introductie tot beleggen, aandelen en obligatiesIntroductie tot beleggen, aandelen en obligatiesHet beheer van het persoonlijke vermogen of het eigen spaargeld, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een van de…

Polen: kopen en verkopen van Poolse staatsobligatiesPolen: kopen en verkopen van Poolse staatsobligatiesEr is een toenemende interesse onder beleggers voor Poolse staatsobligaties. Polen is de afgelopen jaren een van de wein…
Europa: kopen en verkopen van Europese staatsobligatiesEuropa: kopen en verkopen van Europese staatsobligatiesEr valt veel geld te verdienen met de koop en verkoop van Europese staatsobligaties. Er is de laatste jaren veel aandach…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl/overgeld/beleggen/4495259/__Perpetuals__Eeuwigdurende_obligaties__.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.