Zilver, argumenten om te kopen

Zilver, argumenten om te kopen De zilver-goud-ratio van dit moment wijst erop dat zilver drastisch in prijs zal stijgen of goud sterk zal dalen. Waarschijnlijker is evenwel dat beide edelmetalen in prijs zullen stijgen, maar zilver beduidend meer dan goud. Maar er zijn méér goede argumenten om zilver te kopen.

De zilver-goud-ratio

De prijzen van goud verhouden zich doorgaans tot de prijzen voor zilver in een verhouding van “10 of 15 maal zilver = goud”. Maar op dit moment moet men de prijs van zilver bijna 40 maal vermenigvuldigen om aan de goudprijs te raken. Wil de prijs van zilver weer op de eeuwenlang bestaande verhouding van 1:15 stabiliseren, dan zou zilver bij een gelijkblijvende goudprijs op 79 euro per ons moeten staan.

De zilvermarkt is relatief klein

Zilver is volgens Milton Friedman het belangrijkste monetaire metaal in de geschiedenis, niet goud. En niets in de wereld heeft meer potentie om je vermogen te laten groeien dan zilver, aldus Theodore Butler, een van de bekendste zilveranalisten ter wereld.

Door de financiële crisis, kopen veel mensen nu zilver wat alleen al vanwege de kleine omvang van de zilvermarkt tot stijgende prijzen moet leiden.

Zilvervoorraden bij centrale banken te verwaarlozen

De kluizen van Centrale banken zoals de Fed, de Europese Centrale Bank (ECB) of andere centrale banken bevatten te weinig of zelfs geen zilver om erin te speculeren.

Voor goud ziet dat er heel anders uit. Centrale banken bezitten aanzienlijke goudvoorraden en kunnen door verkopen de goudprijs drukken of een prijsstijging temperen. Een dergelijke "manipulatie" van de zilverprijs daarentegen, is niet waarschijnlijk.

Rendabele zilverwinning is eindig

Er is nog slechts zeer weinig zilver aanwezig in de zilvermijnen van deze aarde. Men gaat ervan uit dat het op economische wijze winnen van zilver over ongeveer 20 jaar voorbij zal zijn. Dit geldt voor zover het verbruik constant blijft. Stijgt het verbruik, dan gaat het sneller.

Het zilver dat tot dusver is gevonden, zat meestal heel ondiep in de grond zodat mag worden aangenomen dat met de huidige stand van de techniek het meeste zilver in het toegankelijk deel van de aardkorst reeds gevonden is.

Hogere zilverprijs zal industriële vraag naar zilver nauwelijks afremmen

Zilver kent veel industriële toepassingen en is bijvoorbeeld nodig in de elektronica of in zonnecellen. Het heeft uitstekende fysieke eigenschappen die ook in de toekomst het gebruik daar vermoedelijk rechtvaardigen. Oók als het duurder is.

Het in de industrie gebruikte zilver is in totaliteit weliswaar omvangrijk, maar stelt per product bezien maar weinig voor. Dat betekent dat zelfs een hogere prijs de vraag naar zilver niet zal afremmen. Het zilver dat bijvoorbeeld bij de productie van één mobieltje nodig is, is zó klein in verhouding tot de totale productiekosten van een GSM, dat de fabrikant graag bereid is om zelfs twee keer de huidige prijs van zilver te betalen.

Sterk toenemende vraag in kansrijke sectoren

Zilver wordt in de industrie vooral gebruikt in kansrijke sectoren:
  • vlakbeeldschermen;
  • mobiele telefoons;
  • zonnecellen.
Daar is naar verwachting de vraag in de komende jaren niet alleen stabiel, maar zeer hoog en sterk stijgend. Dat mede door de ontsluiting van opkomende markten.

Zilver optisch goedkoper dan goud

Zilver oogt optisch veel goedkoper dan goud en kan daarom ook worden gekocht door mensen met een vermeende kleinere beurs. Potentiële kopers van goud worden vaak afgeschrikt door de optisch hogere prijs van een ounce goud.

Handel in zilver "op papier" groter dan handel in fysiek zilver

Nu al bestaan er verschillende prijzen voor “papierzilver” en écht, fysiek leverbaar zilver. Er wordt veel meer zilver “op papier” verhandeld dan fysiek. En komt ooit het moment dat iedereen zijn certificaten uitgeleverd wil hebben, dan zal de prijs van daadwerkelijk voorhanden fysiek zilver omhoog schieten, omdat die voorraad niet voor iedereen volstaat.

Door het enorme plaatsbeslag hebben nu slechts weinig beleggers zilver op voorraad. Zodra dat ook maar enigszins neigt te veranderen, zal een enorme inhaalvraag op de markt teweeg brengen, dito bij een ommezwaai in de conversie van bestaande certificaten naar fysiek zilver.

Zilver en goud zijn de enige inflatiebestendige beleggingen

De hoeveelheid kapitaal die vanwege de Amerikaanse en Europese schuldencrises wereldwijd op zoek is naar een veilige investering, blijft groeien. Mensen moeten érgens heen met hun geld. Goud en zilver hebben zich, naast het maar weinig flexibele vastgoed, als de enige afdoende bescherming tegen inflatie bewezen.

Explosieve stijging van goud- en zilverprijs

De prijzen van goud en zilver hebben in de afgelopen jaren een explosieve stijging gekend.
  • Moest er voor een kilo goud in oktober 2007 nog "maar" € 17.000,- worden neergeteld, in oktober 2012 was dat niet minder dan € 43.000,- voor diezelfde kilo;
  • en bracht een kilo zilver in 2007 nog € 300,- op, eind 2012 moest daar maar liefst € 750,- voor worden neergeteld.

Lange levertijden duiden op schaarste

Fysiek zilver, dat wil zeggen zilver dat je daadwerkelijk in de vorm van munten of staven thuis in een kluis kan bewaren, is nu al schaars geworden. Veel leveranciers hebben lange levertijden, men moet aankopen vaak al voor-aanmelden en muntenhandelaren bouwen levertijden in omdat ook producenten vanwege de grote vraag eveneens lange doorlooptijden hanteren. Dat wijst op een zeer sterke vraag.

Zilver en goud is niet in voldoende hoeveelheden voor alle beleggers beschikbaar. Als maar twee maal zoveel mensen als nu goud en zilver kopen, zal de prijs ervan verdubbeld.

Minder vervalsingen in zilver dan in goud

Zilverstaven worden wezenlijk minder vervalst dan goudstaven, dito bij zilveren munten. Daarom kan in tijden van crisis de acceptatie van zilver beter zijn dan die van goud, omdat men nooit kan weten of de staven of munten niet tóch vervalst zijn. Vervalsingen lonen zich bij goud sneller vanwege de hogere prijs per gram en komen daarom beduidend vaker voor dan vervalsingen bij zilver.

Shortposities in zilver zullen prijzen opdrijven

Op de Amerikaanse Commodity Exchange COMEX behoren shortposities in zilver tot de meest toegenomen shortposities die er waar dan ook aan beurzen bestaan... Vroeg of laat zal dit zal leiden tot dekkingsaankopen die de prijs van zilver zullen opdrijven.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Hoe schrijf je een betoogVeel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal…
Investeren in goud of zilverDe aandelenbeurs heeft slechte jaren achter de rug sinds de kredietcrisis begon. De koersen zijn inmiddels weer gestegen…
Colloïdaal zilver: Zilverwater voor verhoging van weerstandColloïdaal zilver is een hele fijne vorm van zilver, die werkt als een natuurlijk antibioticum. Binnen de alternatieve e…

Wat is goud waard?Wat is goud waard?Wat goud waard is, laat zich niet zo moeilijk beantwoorden. In 1971 kwam een eind aan het Bretton Woods-systeem en de ko…
Zilver inkoop & verkoop – de zilverprijsZilver inkoop & verkoop – de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.