Duurzaam beleggen: groen geld
Steeds meer beleggers vragen zich af wat er met hun geld gebeurt en of dat wel op verantwoorde wijze wordt ingezet voor producten en bedrijven die bij hun waarden passen. Duurzaamheid spreekt het grote publiek steeds meer aan. En niet alleen omdat het gaat om menselijke basisbehoeften zoals schoon water, schone lucht of niet-verontreinigd voedsel.
Waarom duurzaam beleggen?
Voor alle mensen relevante thema’s als energiezekerheid, klimaatverandering of een combinatie van gezonde en betaalbare voeding, zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Velen van ons zullen zich ongetwijfeld de rijst-crisis in 2008 herinneren, toen speculatie door
hedge funds de prijzen voor deze basisvoeding onverantwoord opdreef en het door honger in veel landen tot bloedige botsingen kwam. Veel mensen willen zich met een dergelijk economisch bestel niet meer identificeren en zijn op zoek naar duurzame manieren om te investeren.
Groen beleggen: hoe het ook anders gaat!
Bij groen beleggen wordt ook de definitie van het begrip duurzaamheid makkelijk te begrijpen en in te zetten. "
Duurzaam is een ontwikkeling die aan de behoeften van de huidige generatie voldoet zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien en hun eigen levensstijl te kiezen." World Commission on Environment and Development (Brundtland-rapport), 1987.
Duurzame, groene investeringen liggen ten gronde aan een economie op basis van deze definitie. Een aspect dat daarbij van belang is, is denken en handelen op lange termijn, zoals bijvoorbeeld hulpbronnen de tijd voor herstel geven. Wat er gebeurt als men dat niet doet, ziet men aan de overbeviste oceanen. Conventioneel economisch gedrag, met andere woorden het niet-duurzaam handelen van de afgelopen decennia, heeft geleid tot overbevissing van de oceanen. Deze manier van economisch handelen op een planeet met beperkte middelen zal zeer waarschijnlijk leiden tot een situatie waarin niets voor toekomstige generaties wordt overgelaten.
Waarin wordt geïnvesteerd bij duurzame beleggingen?
Voor duurzame beleggingen worden ecologische en sociale aspecten bij de selectie, de bestendiging en de realisatie van investeringen in aanmerking genomen. Op die manier wordt geïnvesteerd in bedrijven die volgens ecologische en sociale principes handelen en/of producten, technologiëen of diensten ontwikkelen en aanbieden die daaraan tegemoet komen.
Het verschil in duurzame beleggingen en
conventionele beleggingen is behalve de ecologische insteek ook de inschatting van kansen en risico´s van de investering voor het milieu, de maatschappij en natuurlijk ook de economie, aangezien deze niet alleen berusten op puur financiële gegevens.
Welke bedrijven zijn actief in duurzame activiteiten?
Mogelijke terreinen voor duurzame belegging zijn bijvoorbeeld:
- hernieuwbare energie;
- de agrarische sector;
- milieutechnologie.
Bedrijven in deze sectoren stáán voor de uitdagingen van onze tijd om zodoende toekomstige problemen te vermijden.
Ondernemingen uit de sector van de
hernieuwbare energie zijn actief op het gebied van:
- zonne-energie;
- windenergie;
- waterkracht;
- geothermie;
- enzovoort.
Bedrijven in de
milieutechnologie zoeken onder meer naar duurzame technologieën die hulpbronnen sparen en het milieu beschermen. Op het terrein van de landbouw worden bedrijven bedoeld die actief zijn in de
biologische landbouw en duurzame bosbouw.
De toenemende diversiteit aan groene investeringen, stelt verantwoordingsvolle beleggers steeds beter in staat om goede financiële producten te vinden die in overeenstemming zijn met hun voorstelling van milieuvriendelijk handelen.